ISW: Ukraina formuoja kelias naujas brigadas, bet negali jų apginkluoti | Diena.lt

ISW: UKRAINA FORMUOJA KELIAS NAUJAS BRIGADAS, BET NEGALI JŲ APGINKLUOTI

  • 0

Ukraina sprendžia karių trūkumo iššūkius ir formuoja kelias naujas brigadas, tačiau uždelstas ir nepakankamas Vakarų ginklų pristatymas greičiausiai neleis Ukrainai aprūpinti visų šių naujų brigadų, teigia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

„Savalaikė ir tinkama Vakarų saugumo pagalba ir toliau yra esminis veiksnys, lemiantis, kada ir kokiu mastu Ukrainos pajėgos galės perimti iniciatyvą mūšio lauke ir pradėti vykdyti reikšmingas kontrpuolimo operacijas“, – teigia ISW analitikai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis liepos 3 d „Bloomberg“ paskelbtame interviu sakė, jog kalbant apie karius Ukrainos pajėgų pozicijos lyginant su tuo, kas buvo prieš kelis mėnesius, pagerėjo ir kad Ukrainos galimybės ateityje vykdyti kontrpuolimo operaciją priklauso nuo brigadų aprūpinimo sunkiąja technika, pavyzdžiui, mechanizuotomis kovos mašinomis, šarvuočiais, tankais ir sunkiąja artilerija. Panašu, kad Ukraina planuoja sudaryti mažiausiai dešimt naujų brigadų.

Panašų vertinimą taktiniu lygmeniu liepos 3 d. pateikė Ukrainos brigados, veikiančios netoli Časiv Jaro, vadas, sakęs, kad Ukrainos pajėgoms šiame operacijų rajone labiau reikia amunicijos, nei kareivių.

V.  Zelenskio teigimu, karinės technikos atgabenimas į frontą užtrunka pernelyg ilgai. Jis panašiai kalbėjo ir birželio pradžioje, kai sakė, kad lėtas JAV saugumo pagalbos pristatymas komplikuoja Ukrainos pastangas deramai aprūpinti rezervo brigadas, kad jos būtų pajėgios vykdyti gynybos operacijas. „Ukrainos gebėjimas vykdyti reikšmingas kontrpuolimo operacijas jos pasirinktu metu yra labai svarbus siekiant išvengti užsitęsusio karo“, – sakoma ISW pranešime.

Pasak ISW analitikų, Rusijos pajėgos šiuo metu greičiausiai mėgina išlaikyti iniciatyvą visame kovos veiksmų teatre, kad priverstų Ukrainą gynybinėms operacijoms skirti visus karius ir techniką ir neleistų Ukrainai sukaupti lemiamo karių skaičiaus ir išteklių, kad perimtų iniciatyvą.

„Kuo ilgiau Ukraina lauks, kad aprūpintų ir dislokuotų naujas brigadas, tuo Rusijos pajėgos turės daugiau galimybių sužlugdyti Ukrainos pastangas sutelkti naują nepanaudotą kovinę galią būsimoms kontrpuolimo operacijoms“, – teigia ISW.

Vakarų saugumo pagalba, leidžianti Ukrainos pajėgoms aprūpinti naujus dalinius, sumažintų šį spaudimą, o didesnis tikrumas, kokias pajėgas Ukraina turės, leistų jai pradėti konkrečiai planuoti būsimas kontrpuolimo operacijas, sakoma ISW pranešime.

„Vakarų saugumo pagalba, suteikianti Ukrainos pajėgoms reikiamą įrangą ir ginkluotę tokiu mastu, laiku ir reguliarumu, kurio reikia operacijoms, kad galėtų išlaisvinti didelius okupuotos Ukrainos plotus, išlieka vieninteliu tikėtinu būdu sumažinti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ryžtą sunaikinti Ukrainos valstybingumą ir tapatybę“, – pridūrė ISW analitikai.

Gairės: karas Ukrainoje, mobilizacija, rezervai, Ginkluotė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS