Italijoje sulaikytas alžyrietis, įtariamas pagalba 2015-ųjų atakų Paryžiuje vykdytojams | Diena.lt

ITALIJOJE SULAIKYTAS ALŽYRIETIS, ĮTARIAMAS PAGALBA 2015-ŲJŲ ATAKŲ PARYŽIUJE VYKDYTOJAMS

Italijos policija pirmadienį pranešė sulaikiusi 36 metų alžyrietį, įtariamą priklausymu džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) ir pagalba 2015 metų lapkričio atakų Paryžiuje organizatoriams. 

Pasak pietinio Bario miesto tyrėjų, alžyrietis suteikė tiesioginę pagalbą savižudžiams sprogdintojams ir užpuolikams, „sudaręs jiems galimybę gauti suklastotus dokumentus“, rašoma policijos išplatintame pranešime.

2015 metų lapkričio 13-ąją per koordinuotas džihadistų atakas Paryžiaus koncertų salėje „Bataclan“, nacionaliniame stadione, keliuose baruose ir restoranuose žuvo apie 130 žmonių, dar 350 buvo sužeisti.

Anot italų žiniasklaidos, tyrėjai mano, kad sulaikytas alžyrietis kartu su dviem broliais priklausė Prancūzijoje ir Belgijoje veikusiai IS kuopelei.

Dienraštis „La Repubblica“ įtariamąjį įvardijo kaip Athmane'ą Touami (Atmaną Tuamį).

Įtariama, kad A. Touami ir du jo broliai priklauso Prancūzijoje ir Belgijoje veikiančiai judėjimo „Islamo valstybė“ kuopelei, skelbia „La Repubblica“.

Taip pat įtariama, kad jis palaikė ryšį su Belgijos piliečiu Abdelhamidu Abaaoudu (Abdelhamidu Abaudu), ekstremistu ir išpuolių Paryžiuje organizatoriumi, o taip pat su džihadistų verbuotoju pamokslininku Khalidu Zerkani (Chalidu Zerkaniu), įkalbėjusiu daugybę jaunų musulmonų prisidėti prie džihadistų kovotojų Sirijoje, nurodoma laikraštyje.

Visgi prancūzų vykdomam tyrimui artimas šaltinis sumenkino A. Touami vaidmenį ir naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo „ryšys su lapkričio 13-osios išpuolių vykdytojais yra nežymus“.

„Klastotojai“

Policija nurodė, kad A. Touami Baryje jau atlieka dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už suklastotų dokumentų laikymą ir birželį turėjo išeiti į laisvę.

A. Touami ir jo broliai Medhi (Medis) ir Lyesas (Ljesas) atliko „teroristinėms organizacijoms paslaugas teikiančių dokumentų klastotojų“ vaidmenį, galėjo jiems teikti logistinę ir kito pobūdžio pagalbą, sakoma sulaikymo orderyje, kurį cituoja laikraštis „La Repubblica“.

Kartu su broliais gyvendamas Briuselio Molenbeko rajone A. Touamio palaikė ryšį su dabar kalinčiu Kh. Zerkani. Pastarąjį belgų tyrėjai yra pavadinę džihadistų kovotojų „didžiausiu verbuotoju“ šalyje.

Remiantis „La Repubblica“, A. Touami taip pat palaikė ryšį su Paryžiaus išpuolių koordinatoriumi laikomu A. Abaaoudu, beatodairiškai šaudžiusiu į sausakimšas kavinių terasas Prancūzijos sostinėje, ir jo bendrininku Chakibu Akrouhu (Šakibu Akru).

A. Abaaoudą ir Ch. Akrouhą nukovė policijos pareigūnai penkios dienos po išpuolių.

Pasak „La Repubblica“, arešto orderyje nurodoma, kad nuo 2010 metų A. Touami ir jo broliai taip pat palaikė kontaktus su Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali) ir Cherifu Kouachi (Šerifu Kvaši) – dviem iš trijų 2015-ųjų sausį surengtų atakų prieš košerinio maisto parduotuvę „Hyper Cacher“ ir satyrinio laikraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje vykdytojų. Per tas atakas žuvo 17 žmonių ir visi trys užpuolikai.   

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Blinda

Kodel tu slykstyniu neisnaikina?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS