Italijos mafiją pandemija baugina, bet nesunaikina | Diena.lt

ITALIJOS MAFIJĄ PANDEMIJA BAUGINA, BET NESUNAIKINA

Koronaviruso krečiama Italija susiduria ne vien su sveikatos apsaugos sistemos problemomis. Kovotojai su mafija nuogąstauja, kad COVID-19 krize pasinaudos ir nusikaltėlių grupuotės. Paguoda viena: kovos su mafija fronte esama ne vien blogų naujienų.

Lenkia vienu žingsniu

"Alkanam nesvarbu, iš kokios krosnies duona", – taip vaizdingai Italijoje susiklosčiusią situaciją apibūdina žinomas publicistas, mafijos ekspertas Roberto Saviano. Neseniai laikraštyje "La Repubblica" jis įspėjo, kad pandemijos sąlygos idealios mafijai.

"Kiekvienas, kuriam reikia vaistų, už juos susimokės neklausdamas, kas juos parduoda. Tik ramybės ir klestėjimo laikais galite sau leisti pasirinkti prabangą", – iliuzijų neturi publicistas, tarptautiniu bestseleriu tapusios knygos apie Neapolio mafiją "Gomorrha" autorius.

Nusikalstamos struktūros panašios į vertybinių popierių rinkos žaidėjus: jos prognozuoja, anksčiau nei kitos pajaučia, kur kvepia dideliu pelnu. Anot R.Saviano, mafija supirko didelius kiekius pigiausių prekių ir tiekia jas rinkai didelėmis kainomis.

Mafija seniai įsitvirtino tose viešojo gyvenimo srityse, kurios krizės akivaizdoje tampa gyvybiškai svarbios. Nusikaltėliams priklausančiame vertybinių popierių portfelyje galima rasti atliekų tvarkymu, pastatų valymu, logistika, laidojimo paslaugomis, maisto ir benzino pardavimu užsiimančių bendrovių akcijų. "Mafija žino, kad tai bus paklausu ir dabar, ir ateityje", – nusikalstamu būdu įgytų pinigų investavimą aiškina R.Saviano.

Dar dramatiškesniu jis vadina faktą, kad mafijos pėdsakų esama visame šalies sveikatos sektoriuje. Apie tai, anot publicisto, byloja ir Carlo Chiriaco atvejis. Prieš keletą metų Milano kovos su mafija tarnybai vykdant garsiąją operaciją "Infinito" buvo nustatyta, kad šis šalies šiaurėje esančio Pavijos miesto sveikatos priežiūros įstaigos direktorius yra svarbus Kalabrijos mafijos "Ndrangheta" veikėjas.

Žinoma, mafija taip pat kenčia nuo karantino metu paskelbtų judėjimo laisvės apribojimų, tačiau ji yra dinamiška ir gali greitai prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų.

Karantinas – tik nepatogumas

Organizuoto nusikalstamumo naudai dirba ir informacinė aplinka. Naujienų sraute dominuoja pandemija, todėl mafija gali veikti gerokai ramiau, nepastebėta, o beveik sustojus viešajam gyvenimui ir taip lėtapėdė teismų sistema nebejaučia spaudimo greičiau nagrinėti bylas.

"Žinoma, mafija taip pat kenčia nuo karantino metu paskelbtų judėjimo laisvės apribojimų, tačiau ji yra dinamiška ir gali greitai prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų", – pažymima leidinyje, pateikiant pavyzdį: prekyba narkotikais iš viešų vietų buvo skubiai perkelta į eiles, nusidriekusias prie prekybos centrų ir vaistinių, tarpininkai apsimeta pašto siuntų kurjeriais.

Panašiai kaip paprastų piliečių, nerimavusių dėl tualetinio popieriaus ir negendančio maisto produktų deficito, karantinas neaplenkė ir narkotikų prekiautojų. Mafija ištuštino savo sandėlius: paklausa buvusi didelė, kaip ir kaina.

Vis dėlto narkotikų upės nenustojo tekėjusios, kokainas iš Pietų Amerikos per Džoja Tauro uostą Kalabrijoje, per Ispaniją, Roterdamą ir Antverpeną pasiekia Europą. Žiniasklaida cituoja Italijos nacionalinės kovos su mafija agentūros vadovą Federico Cafiero De Raho: "Dabar tapo dar lengviau į Europą įvežti didelius kiekius, nes visas muitinės pareigūnų dėmesys skiriamas apsauginių kaukių ir medicinos prietaisų importui."

Įprastai konfiskuojamos tonos kokaino, o dabar visiškas štilis. "Akivaizdu, kad kažkas ne taip", – įsitikinęs F.Cafiero De Raho. Muitinėje visada yra žmonių, kurie už mokesčius gali nematyti tai, ko nereikia, o dabar – ypač, kai visi nerimauja dėl savo darbo vietos.

Tykos bankrotų ir subsidijų

Kovotojai su mafija pastarajai prognozuoja geresnius šansus išgyventi ekonomikos krizę, kuri neaplenks ir nusikalstamo pasaulio. Dar daugiau: nusikaltėlių klanai tikrai pasinaudos nuosmukiu, kuris neišvengiamai ištiks Italiją atslūgus pandemijai.

"Kai ekonomika žlunga, kenčia ir organizuotas nusikalstamumas", – aiškina Oksfordo universiteto profesorius Federico Varese, kelių knygų apie organizuotą nusikalstamumą autorius. Tačiau jis prognozavo, kad nusikalstamų organizacijų kontroliuojamos įmonės gali laimėti sutartis dėl sveikatos priežiūros įrangos tiekimo, todėl nuosmukį pasitiks geresnėmis sąlygomis.

Mafija taip pat gali nusipirkti žlungančius verslus arba pradės skolinti pinigus verslininkams. Tai įprastas scenarijus, pagal kurį mafija veikia po visų ekonomikos krizių ar stichinių nelaimių.

Italijoje šis modelis vadinamas Messinos Denaro metodu – pagal Matteo Messiną Denaro, nuo 1993-iųjų besislapstantį "Cosa Nostra" vadeivą iš Kastelvetrano Sicilijoje. Iš verslininkų ir restoranų savininkų jis nereikalauja duoklės, atvirkščiai: duoda pinigų ir verčia juos išplauti.

"Po krizės stipriausi turės geriausias galimybes sudaryti sandorius. Mafijos klanų mokumas puikus, todėl jie galės naudotis rinkos teikiamomis galimybėmis", – apie tai, kas laukia jo miesto, įspėjo ir Milano meras Giuseppe Sala.

Jis nuogąstavo, kad mafija aplenks valstybę ir, kol valdžios dėmesys bei resursai bus sutelkti su koronavirusu anksčiausiai susigrūmusiai šiaurei, pirmoji išties ranką pietiečiams. Taip nusikalstamas pasaulis laimės piliečių palankumą.

Esekso universiteto kriminologijos ekspertė Anna Sergi mano, kad kylantys ekonominiai sunkumai taip pat gali padėti nusikalstamoms grupuotėms sutelkti laivyboje patikimus žmones, kurie "nepastebės" kontrabandos.

A.Sergi prognozavo, kad nusikalstamos organizacijos taip pat gali panaudoti savo įtaką vietinėms bendruomenėms ir taip, dirbdamos išvien su vietos valdžia, padėti sustabdyti koronaviruso plitimą. Tuo, anot ekspertės, suinteresuoti ir patys mafijos vadeivos, kurių dauguma – rizikos amžiaus atstovai.

Budrumas atsiperka

Mafija padarys viską, kas tik įmanoma, kad gautų kuo didesnę dalį valstybinių subsidijų, apie kurias dabar kalbama, ir skirtų jas politikams bei valdininkams.

Tiesa, kovą su mafija savo ne tik darbo, bet ir gyvenimo tikslu paskelbę entuziastai nesileidžia užliūliuojami pandemijos tragizmo. Karantinas gali ne tik nesutrukdyti, bet net ir padėti nusikaltėlių medžiotojams. Su pasididžiavimu vietos žiniasklaida aprašė reidą, kurio metu buvo sučiuptas Cesare Antonio Cordì.

Pietų Italijoje, Kalabrijoje, Brucano Dzefirio miestelyje patruliuojantys policininkai stebėjo, kaip piliečiai laikosi karantino reikalavimų. Jų dėmesį patraukė vienintelis praeivis. Vyras aiškino, kad neša maistą draugui, tačiau pareigūnams tokia versija pasirodė įtartina. Juolab kad paprašytas nurodyti draugo adresą, šis nurodė pastatą, kuriame seniai niekas negyvena, todėl preigūnai ėmė stebėti pastatą.

Sutemus, kai namo lange pasirodė "draugo" uždegtos cigaretės ugnis, pareigūnai identifikavo jį ir šturmavo namą. "Paliegėliui" pabandžius pasprukti per atsarginį išėjimą, jis buvo sučiuptas. Taip 42-ejų "Ndrangheta" vadeiva, kurio Sicilijos mafiją žiaurumu pralenkiantis klanas įtariamas prekyba narkotikais, žmogžudystėmis bei prostitucija, tapo pirmąja koronaviruso auka. Nuo 2019 m. rugpjūčio policijos ieškomas mafiozas slapstėsi ne kokioje mafijos tvirtovėje su požeminiais tuneliais, bet bandė apsimesti nekaltu provincijos gyventoju.

Paramą – tik "švariems"

Buvęs Palermo prokuroras Nino Di Matteo ragina Italijos vyriausybę ir ES atidžiai stebėti krizės suvaldymo procesą. "Mafija padarys viską, kas tik įmanoma, kad gautų kuo didesnę dalį valstybinių subsidijų, apie kurias dabar kalbama, ir skirtų jas politikams bei valdininkams", – anot žinomo kovotojo su organizuotu nusikalstamumu, mafija ir korupcija yra abi tos pačios monetos pusės.

Prokuroras Nicola Gratteri, dėl kovos su "Ndrangheta" nuo pat 1989-ųjų saugomas policijos, pasiūlė susieti vyriausybės finansinę paramą ir kovą su organizuotu nusikalstamumu. Jos manymu, per regionines administracijas skirstoma valstybės finansinė pagalba adresatą turėtų pasiekti tik tada, kai vietos meras pateiks tikslius duomenis apie paramos apimtį ir jos gavėjus bei informuos, kurie iš dotacijos siekiančių verslininkų ar asmenų yra įtariami ryšiais su mafija.

Anot D.Gratteri, jei valstybės parama bus teikiama per vietos administraciją, tai leis išvengti daug biurokratinių procedūrų. Bet jei meras yra mafiozas ar mafijos tarpininkas, jis perduos visas lengvatas tiems, kurie įtariami ryšiais su mafija, arba savo potencialiems rinkėjams, o kiti negaus nieko. Jei bent jau bus sudaromi sąrašai, o juose pažymėti įtariamieji, būsią šiek tiek daugiau skaidrumo. Tai turbūt ir yra pati svarbiausia priemonė kovojant su mafija.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Čia Kauno dienai ,nepasiduokit spekuliantams.

Išimat straipsnį iš komentarų ,tiesa akis bado????

jei

pas juos kozanostra tai pas mus socbermaf reikia tik iteisint tai fermeriui su dieduku patiktu o /grybautojas/ turbut nieko pries?

Romualdas

UAB Busto valdos spekuliantai naikins laiptinėse virusą? .Tik kaip jau įprasta ,neesant jokio reikalo ,dezinfekuos už gyventojų lėšas laiptines.Jau rašiau : Valstybė ir gyventojai mokės jiems už tai, kad patys išsivalom laiptines .Kur savivaldybės žodis? ,Kur mero žodis ?Kauno mafija viska gali . Jų buveine Chemijos g. 15 reikia išpurkšti ,gal gobšumo virusas nusilps. Kada meras tars žodį ką nemato UAB-u neleistinų veiksmų? .Jei esi gyventojų ,o ne spekuliantų pusėje auditą jiems reikia atlikti ir baigsis mulkinimai žmonių .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS