Izraelio kariuomenė: Gazos gyventojai turi nedelsti ir evakuotis | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ: GAZOS GYVENTOJAI TURI NEDELSTI IR EVAKUOTIS

  • 1

Izraelio kariuomenė šeštadienį paskelbė, kad Gazos miesto gyventojai turi nedelsti ir išvykti, kol neprasidėjo karinis puolimas.

Raginimas paskelbtas žmonėms masiškai traukiantis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies.

Izraelio kariuomenės atstovas Richardas Hechtas sakė, kad nuo 10 val. iki 16 val. (ir Lietuvos laiku) galima saugiai pasitraukti į pietinę Gazos Ruožo dalį. Jis nenurodė, kiek dienų dar bus suteikiama tokia galimybė, bet reporteriams sakė: „Žinome, kad tai užtruks, bet rekomenduojame žmonėms nedelsti.“

Tūkstančiai palestiniečių šeštadienį traukėsi į pietinę Gazos Ruožo dalį, Izraeliui nurodžius jiems evakuotis prieš numanomą sausumos puolimą prieš palestiniečių islamistų organizaciją „Hamas“, šiai prieš savaitę pradėjus kruviniausią išpuolį Izraelyje per visą jo istoriją.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) įspėjo, kad beveik savaitę vykdomas įnirtingas Gazos Ruožo bombardavimas yra tik pradžia.

„Hamas“ praėjusį šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

izraelis

yuretu pagalvot apie pasekmes pries pradedant karinius veiksmus ,nes jie labai suvaržytu žydu tautos judejima žemeje .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS