Izraelio kariuomenė paskelbė „taktinę pertrauką“ pietinio Gazos Ruožo dalyje | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ PASKELBĖ „TAKTINĘ PERTRAUKĄ“ PIETINIO GAZOS RUOŽO DALYJE

  • 1

Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė, kad kasdien šviesiu paros metu pietinio Gazos Ruožo dalyje taikys „taktinę karinių veiksmų pertrauką“, kad būtų lengviau pristatyti pagalbą.

Kariuomenės pareiškime sakoma, kad „vietinė taktinė karinių veiksmų pertrauka humanitariniais tikslais bus vykdoma kasdien nuo 8 val. iki 19 val. (vietos ir Lietuvos laiku) iki atskiro pranešimo kelyje, kuris veda nuo Kerem Šalomo perėjos iki Salach al Dino kelio ir toliau į šiaurę“.

Šis sprendimas buvo priimtas po diskusijų su Jungtinėmis Tautomis ir kitomis organizacijomis stengiantis „padidinti į Gazos Ruožą įvežamos humanitarinės pagalbos kiekį“, teigiama pranešime.

JT agentūros ir pagalbos grupės ne kartą skelbė pavojaus signalą, kad Gazos Ruože labai trūksta maisto ir kitų būtiniausių reikmenų, o situacija dar labiau paaštrėjo dėl sausumos patekimo į Gazos Ruožą apribojimų ir pagrindinės Rafacho sienos perėjos su Egiptu uždarymo po to, kai gegužės pradžioje ją užėmė Izraelio pajėgos.

Izraelis ilgą laiką gynė savo pastangas palengvinti pagalbos tiekimą, įskaitant per Kerem Šalomo perėją, tačiau humanitarinės grupės jau ilgus mėnesius perspėja, kad apgultai palestiniečių teritorijai labai trūksta maisto ir kitų būtiniausių prekių.

Kariuomenės paskelbtame žemėlapyje nurodyta, kad paskelbtas humanitarinės pagalbos maršrutas tęsiasi iki Rafacho Europos ligoninės, esančios maždaug už 10 km nuo Kerem Šalomo.

Naujienų agentūros AFP korespondentai Gazos Ruože teigė, kad sekmadienio rytą pranešimų apie smūgius, apšaudymą ar kovas negauta, nors kariuomenė savo pareiškime pabrėžė, kad „karo veiksmai Gazos Ruožo pietuose nenutraukti“.

Apie tai paskelbta musulmonų Aukojimo šventės (Id al Adha) išvakarėse.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra teigusi, kad Gazos Ruože nuo ūmaus mitybos nepakankamumo gydyta daugiau kaip 8 tūkst. jaunesnių nei penkerių metų vaikų.

Tarptautiniai tarpininkai spaudė Izraelį ir islamistų grupuotę „Hamas“ susitarti dėl Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) parengto paliaubų susitarimo, pagal kurį būtų galima apsikeisti įkaitais ir kaliniais bei padidinti pagalbos tiekimą, tačiau pastarosiomis dienomis pažanga apstojo.

Pasaulio maisto programos (PMP) vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Carlas Skau (Karlas Skeu) neseniai pareiškė, kad „dėl neteisėtų veiksmų Gazos Ruože [...] ir aktyvaus konflikto“ tapo „beveik neįmanoma teikti tokio lygio pagalbą, kuri atitiktų didėjančius poreikius vietoje“.

Karas tarp Izraelio ir „Hamas“ vadovaujamų palestiniečių kovotojų prasidėjo, kai Gazos Ruožą valdančios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per tą išpuolį Izraelyje žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Izraelio atsakomojo karinio puolimo metu žuvo mažiausiai 37 296 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, rodo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti naujausi duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Šviesiu paros metu darys pertrauką, o tamsiu ?...Izraelis - teroristinė šalis, vykdanti genocidą prieš palestiniečius. Mūsų spauda daug tiesos sąmoningai nutyli, tad verta paskaityti ir užsienio spaudą, pvz. al jazeera.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS