Izraelio kariuomenė teigia, kad jau netrukus pasieks operacijos Rafache tikslus | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ TEIGIA, KAD JAU NETRUKUS PASIEKS OPERACIJOS RAFACHE TIKSLUS

Izraelio pajėgos teigia, kad jau netrukus pasieks savo puolimo Rafache tikslus.

Sutriuškinta pusė islamistinio „Hamas“ judėjimo kovinių formuočių, 60–70 proc. miesto Gazos Ruožo pietuose yra Izraelio dalinių „operatyvinėje kontrolėje“, pirmadienį pranešė kariuomenė. Esą dar reikia tik kelių savaičių, kol karinė operacija bus baigta.

Izraelio pajėgos gegužės pradžioje pradėjo operaciją Rafache pasienyje su Egiptu. Tikslas yra sunaikinti paskutiniuosius „Hamas“ kovinius dalinius. Užsienis labai prieštaringai vertino šią operaciją, nes mieste tuo metu buvo daugiau kaip milijonas palestiniečių, pabėgusių čia nuo karo iš kitų Gazos Ruožo dalių. Beveik visi jų jau pasitraukė iš Rafacho į teritoriją, esančią vakaruose, tačiau čia kyla sunkimų juos aprūpinti.

Pirmadienį paskelbtais kariuomenės duomenimis, kurių nepriklausomai patikrinti nėra galimybės, Izraelio daliniai per 40 kovos dienų Rafache nukovė apie 550 „Hamas“ smogikų. Izraelis mūšiuose neteko 22 savo karių. Per operaciją Rafache rasta tunelių sistema bei didelis kiekis ginklų ir sprogmenų. Po siena su Egiptu esą driekiasi mažiausiai 25 požeminiai koridoriai. Spėjama, kad jais „Hamas“ naudojosi kaip kontrabandos keliais. Šių duomenų šiuo metu nepriklausomai patikrinti nėra galimybės.

Strateginę reikšmę turi tai, kad Izraelio pajėgos perėmė vadinamojo Filadelfijos koridoriaus kontrolę. Tai siauras ruožas Gazos pusėje palei sieną su Egiptu, kuris yra labai svarbus šios sienos kontrolei.

Izraelis spėja, kad „Hamas“ tuneliais, einančiais po siena, gauna atsargų. Egiptas tai neigia. Gazos Ruože atvira paslaptis buvo tai, kad tuneliais kontrabanda buvo gabenamos ir kasdieninio poreikio prekės, taip pat prabangos prekės ir automobiliai, už kuriuos „Hamas“ imdavo muitus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS