Izraelio kariuomenė teigia smogusi mirtiną smūgį „Hamas“ kompleksui Gazos Ruože | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ TEIGIA SMOGUSI MIRTINĄ SMŪGĮ „HAMAS“ KOMPLEKSUI GAZOS RUOŽE

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė smogusi mirtiną smūgį Jungtinių Tautų (JT) mokyklai Gazos Ruože, kurios viduje buvo įkurtas „Hamas“ kompleksas.

Pasak smogikų grupuotės, per ataką žuvo mažiausiai 27 žmonės.

Kariuomenė nurodė „likvidavusi“ kelis „teroristus“, kai jos lėktuvai „surengė precizišką smūgį į „Hamas“ kompleksą, įkurtą UNRWA (JT palestiniečių pabėgėlių agentūros) mokykloje Nuseirato rajone“ centrinėje Gazos Ruožo dalyje.

„Hamas“ žiniasklaidos biuras teigė, kad per smūgį žuvo mažiausiai 27 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti, ir pavadino tai „siaubingomis žudynėmis... kurios daro gėdą žmonijai“.

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7 d. įvykęs beprecedentis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, per kurį žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai, rodo oficialiais Izraelio duomenimis paremti naujienų agentūros AFP skaičiavimai. Smogikai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų. Po atakos Izraelis inicijavo atsakomąjį bombardavimą ir sausumos puolimą, per kurį Gazos Ruože, anot šios „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo mažiausiai 36 586 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

Izraelis susiduria su vis didesne diplomatine izoliacija dėl to, kaip jis vykdo šį karą. Prieš šalį buvo iškeltos bylos dviejuose tarptautiniuose teismuose, o keletas Europos šalių pripažino Palestinos valstybę.

Izraelis yra ne kartą apkaltinęs „Hamas“ ir šios grupuotės sąjungininkus Gazos Ruože naudojant mokyklas, sveikatos priežiūros įstaigas ir kitą civilinę infrastruktūrą kaip operacijų centrus. Smogikai tai neigia.

UNRWA, kuri koordinuoja beveik visą pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą, nuo sausio yra panirusi į krizę, kai Izraelis apkaltino keliolika iš 13 000 jos darbuotojų šioje teritorijoje prisidėjus prie spalio 7-osios išpuolio. Agentūros vadovas Philippe‘as Lazzarinis praėjusią savaitę nuomonės straipsnyje, kurį publikavo „The New York Times“, pareiškė, kad Izraelis „turi sustabdyti savo kampaniją prieš UNRWA“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klausimelis

Kada i Hagos tribunola?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS