Izraelis ragina savo piliečius nedelsiant palikti Egiptą ir Jordaniją | Diena.lt

IZRAELIS RAGINA SAVO PILIEČIUS NEDELSIANT PALIKTI EGIPTĄ IR JORDANIJĄ

  • 0

Izraelis ragina savo piliečius nedelsiant išvykti iš Egipto ir Jordanijos, šeštadienį pareiškė nacionalinio saugumo taryba, regione išaugus įtampai dėl karo tarp žydų valstybės ir „Hamas“.

„Izraelio nacionalinio saugumo taryba griežtina įspėjimus dėl kelionių į Egiptą (įskaitant Sinajaus pusiasalį) ir Jordaniją iki ketvirtojo lygio (didelė grėsmė): rekomenduojama nevykti į šias šalis, o jose esantiems asmenims – kuo greičiau išvykti“, – sakoma tarybos pareiškime.

Šis pranešimas pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Izraelis saugumo sumetimais atšaukė savo diplomatus iš Turkijos, anksčiau taip pat paprašęs, kad jo piliečiai išvyktų iš šios šalies.

Raginimai palikti šias valstybes pasipylė tęsiantis protestams Artimuosiuose Rytuose dėl Izraelio vykdomų Gazos Ruožo bombardavimų.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, paėmė daugiau kaip 200 įkaitų ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Nuo to laiko Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. šios grupuotės kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Atsakydama į tai, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo 4 137 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS