J. Bidenas, Europos ir Lotynų Amerikos šalių vadovai ragina „Hamas“ priimti pasiūlymą dėl susitarimo | Diena.lt

J. BIDENAS, EUROPOS IR LOTYNŲ AMERIKOS ŠALIŲ VADOVAI RAGINA „HAMAS“ PRIIMTI PASIŪLYMĄ DĖL SUSITARIMO

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) kartu su 16 pasaulio lyderių, tarp kurių –svarbiausi Europos ir Lotynų Amerikos veikėjai, ketvirtadienį paragino „Hamas“ pritarti paliaubų susitarimui, o Izraelį būti pasiruošus kompromisams.

„Negalima švaistyti laiko. Raginame „Hamas“ sudaryti šį susitarimą“, – sakoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

Pareiškimą pasirašė pagrindinių Europos galybių – Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos – bei Ispanijos, kuri supykdė Izraelį pripažindama Palestinos valstybingumą, vadovai.

Neįprasta tai, kad pasirašant pareiškimą dalyvavo ideologiškai skirtingi daugiausiai gyventojų turinčių Pietų Amerikos valstybių – Brazilijos, Kolumbijos ir Argentinos – vadovai.

Brazilijos ir Kolumbijos kairiojo sparno prezidentai griežtai smerkia Izraelį, o štai naujasis Argentinos libertarų lyderis jį remia.

Jungtinės Valstijos ne kartą yra sakiusios, kad „Hamas“ privalo pritarti susitarimui, tačiau pareiškime taip pat sakoma, kad Izraeliui dera būti lanksčiam.

„Šią lemiamą akimirką raginame Izraelio ir „Hamas“ vadovus priimti bet kokius galutinius kompromisus, kurie būtini, kad būtų sudarytas šis susitarimas ir ateitų palengvėjimas įkaitų šeimoms, taip pat abiejose šio baisaus konflikto pusėse esantiems žmonėms, įskaitant civilius gyventojus“, – teigiama pareiškime.

„Laikas baigti karą, o šis susitarimas yra būtina sąlyga, dėl kurios reikalai pajudės iš pradinio taško“, – priduriama Baltųjų rūmų pareiškime.

Praėjusią savaitę J. Bidenas išdėstė naują planą, pagal kurį Izraelio pajėgos pasitrauktų iš visų apgyvendintų Gazos Ruožo teritorijų, per pirmąsias šešias savaites „Hamas“ išlaisvintų įkaitus ir būtų pratęstos paliaubos, derybininkams siekiant susitarti dėl ilgalaikės taikos.

J. Bidenas nurodė, kad šį planą pasiūlė Izraelis, nors jis sulaukė kai kurių dešiniojo sparno žydų valstybės politikų, kritiškai vertinančių ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) koalicinę vyriausybę, kritikos.

Tarpininkas Kataras pateikė planą peržiūrėti „Hamas“. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) taip pat stengėsi prastumti šį planą per pokalbius telefonu su arabų šalių užsienio reikalų ministrais.

Ketvirtadienio pareiškimą taip pat pasirašė Tailandas, kurio daug piliečių dirba Izraelyje.

Per spalio 7-osios išpuolį „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių maždaug 30 yra Tailando piliečiai.

Pareiškimą taip pat pasirašė Austrija, Bulgarija, Kanada, Danija, Lenkija, Portugalija, Rumunija ir Serbija.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 194 žmonių, daugiausia civilių.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo 36 654 žmonės, daugiausia civiliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

protingas vyras tas Bidenas

beveik toks kaip Minedas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS