J. Bidenas vėl pavadino armėnų žudynes genocidu | Diena.lt

J. BIDENAS VĖL PAVADINO ARMĖNŲ ŽUDYNES GENOCIDU

  • 3

Armėnijai sekmadienį minint genocido aukų atminimo dieną, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) vėl pavadino Osmanų imperijos daugiau kaip prieš 100 metų įvykdytas armėnų žudynes genocidu.

Toks apibūdinimas, pirmą kartą J. Bideno išsakytas lygiai prieš metus, siutina Turkiją, kuri atsisako pripažinti 1915–1916 m. įvykdytas daugiau kaip milijono armėnų žudynes genocidu.

JAV prezidentas, kuris anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Rusijos žiaurumai Ukrainoje prilygsta genocidui, vėl pavartojo šį terminą apibūdindamas armėnų žudynes per Pirmąjį pasaulinį karą.

„1915 m. balandžio 24 d. Osmanų imperijos valdžia Konstantinopolyje suėmė armėnų intelektualus ir bendruomenių lyderius. Taip prasidėjo armėnų genocidas – vienas didžiausių XX a. masinių žiaurumų“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

Anot jo, „šiandien prisimename pusantro milijono armėnų, kurie buvo deportuoti, nužudyti ar išvežti į mirtį per naikinimo kampaniją, ir liūdime dėl tragiškos daugybės gyvybių netekties“.

JAV prezidentas paragino žmones išlikti „budrius prieš ardomąją visų formų neapykantos įtaką“, ir pakvietė amerikiečius „iš naujo įsipareigoti kalbėti garsiai ir stabdyti žiaurumus, kurie palieka pasauliui ilgalaikius randus“.

Skaičiuojama, kad 1915-1917 metais, byrant Osmanų imperijai, kuri įtarė krikščionių mažumą susimokius su priešininke Rusija Pirmojo pasaulinio karo metu, buvo nužudyta iki 1,5 mln. armėnų.

Iš Osmanų imperijos pelenų kaip pasaulietinė respublika iškilusi Turkija pripažįsta, kad galėjo žūti 300 tūkst. armėnų, tačiau griežtai atmeta, kad tai buvo genocidas.

Prieš metus J. Bidenas tapo pirmuoju pareigas einančiu JAV prezidentu, aiškiai įvardijusiu armėnų žudymą genocidu, tuo supykdydamas Ankarą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) tokį žingsnį pavadino „nepagrįstu“ ir „destruktyviu“ bei įspėjo, kad Vašingtonas gali prarasti draugą svarbiame regione.

Įtempti dviejų NATO sąjungininkių santykiai pamažu stabilizavosi. Pernai birželį abiejų šalių lyderiai susitiko, o R. T. Erdoganas pasidžiaugė „nauja konstruktyvių ryšių su Vašingtonu era“.

Praėjusį mėnesį prezidentai kalbėjosi apie Turkijos tarpininkavimą dėl Rusijos ir Ukrainos karo.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Geografijos mokytojas

O jis žino kur ant žemėlapio yra

....

Kai america zudo visiems dzin. Irakas Vietnamas ir kur nosi kisa ten genocidas. Su... demokratai

Zita

Visur gerai Kur nėra mūsų....Bet visiems pasaulines Politikos svarbumas.Tai ne žaidimas ir ne karine pramonė kuri viena gydo kita gadina ....Neverta Žudyti žmonijos .Ir kerštauti Kas buvo Istorijos Laikais ....Vadovauti reikia Bet pranašumas nesuteikia gėrio ir grožio....Visi norime savo tautos ir kaimynu geroves Bet neskaldymo ir komplikuojančiu ....apsimetinejimu gudrauti ....Nereikia teršti Dievo dovanu .Ir Teisti patys save .Ar dar neaišku kad meile .Neparduodama nepaperkama ,nenužudoma .....Atleiskite viska juk viena žmogu teisti visiems lengviausiai .O kas kaltas ....Prievarta kuri atneša pati klaikiausia to kas pažeidžia žmogaus teises.....30 Metu PRARASTA JAUNIMO ATEITIS UŽ TAS KLAIDAS KURIOS VELKA ŠLEIFA VISAME PASAULYJE .TURI ISIJUNGTI SVEIKAS PROTAS ....Gyvenimas tai ratas nuo vaiko iki Senatves .Bet ne kančios ...DIEVAS GĖRIS Nekurkite pačio blogiausio ....Nes protas neturi tobulu sprendimu .Turi pasibelsti šalis i širdį ir pasižiūrėti iš kitos šalies .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS