JAV bazę užpuolęs Saudo Arabijos pilietis ilgai kontaktavo su „al Qaeda“ | Diena.lt

JAV BAZĘ UŽPUOLĘS SAUDO ARABIJOS PILIETIS ILGAI KONTAKTAVO SU „AL QAEDA“

Studentas iš Saudo Arabijos, nužudęs tris amerikiečius per išpuolį vienoje JAV jūrų pajėgų bazėje, ilgą laiką palaikė ryšius su teroristų tinklu „al Qaeda“ ir suplanavo šią ataką dar prieš atvykdamas į Jungtines Valstijas, pirmadienį pareiškė šalies teisėsaugos institucijų pareigūnai.

Floridos Pensakolos JAV karinių jūrų pajėgų bazėje pilotavimą studijavusio Mohammedo Alshamrani (Mohamedo Alšamranio) gruodžio 6 dieną įvykdyta ataka „iš tikrųjų buvo ne vienų metų planavimo ir ruošimosi kulminacija“, nurodė Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Christopheris Wray (Kristoferis Rėjus).

Užšifruotame mobiliajame telefone aptikti įrodymai liudija, kad jis buvo radikalizuotas 2015 metais ar net anksčiau, o nuo to laiko bendrininkavo su „pavojingais“ Jemene veikiančios grupuotės „Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) veikėjais, pridūrė Ch. Wray.

FTB ir Teisingumo departamentas atskleidė savo išvadas po keletą mėnesių dėtų pastangų iššifruoti į M. Alshamrani išmaniojo telefono „iPhone“ duomenis. Institucijų teigimu, bendrovė „Apple“ atsisakė joms padėti šiame procese.

JAV generalinis prokuroras Billas Barras (Bilas Baras) apkaltino „Apple“ laikant savo finansinius interesus svarbesniais už šalies gerovę.

„Jei ne mūsų FTB išradingumas, šiek tiek sėkmės ir marios sugaištų valandų bei išteklių, ši informacija būtų likusi neatskleista“, – pareiškė B. Barras.

„Esmė yra ta: mūsų nacionalinis saugumas negali likti stambių korporacijų, iškeliančių dolerius aukščiau už teisėtą prieigą ir visuomenės saugumą, rankose. Atėjo laikas teisiniam sprendimui“, – sakė jis.

„Apple“ atmetė kaltinimus, kad ji nebendradarbiavo atliekant tyrimą.

Vis tik bendrovė pabrėžė, kad sukūrus vadinamąsias „galines duris“, kurios leistų JAV teisėsaugai peržiūrėti duomenys technologijų milžinės gaminamuose įrenginiuose, jie taptų pažeidžiami įvairių įsilaužėlių atakoms.

„Nėra tokio dalyko kaip galinės durys, skirtos vien tik geruoliams, o Amerikos žmonės neturi būti verčiami rinktis tarp silpnesnio šifravimo ir veiksmingų tyrimų“, – nurodoma „Apple“ išplatintame pareiškime.

Kontaktai su teroristais

Pasak Ch. Wray, minėtas 21-erių Saudo Arabijos pilietis keleriais metais anksčiau išreiškė norą išmokti pilotuoti orlaivius ir dalyvauti „specialioje operacijoje“, todėl įstojo į Saudo Arabijos karališkąsias oro pajėgas ir užsirašė į skraidymo mokymus Jungtinėse Valstijose.

„Keli mėnesiai iki išpuolio, kol jis buvo čia su mumis, jis kalbėjosi su AQAP apie savo planus ir taktiką, naudodamasis čia įgyta informacija, kad įvertintų, kiek žmonių gali  pabandyti nužudyti“, – pareiškė Ch. Wray.

Anot FTB vadovo, naktį prieš ataką M. Alshamrani susisiekė su savo kontaktais AQAP.

Per gruodžio 6 dieną įvykdytas šaudynes mokymų pastate prie karinio jūrų pajėgų bazės žuvo trys JAV jūreiviai, dar aštuoni žmonės buvo sužeisti – įskaitant du į išpuolį sureagavusius šerifo įgaliotinius. Vėliau policija užpuoliką nukovė.

AQAP prisiėmė atsakomybę už ataką, tačiau tuo metu nebuvo jokių įrodymų, tiesiogiai patvirtinančių tą teiginį.

Incidentas privertė JAV laikinai įšaldyti visus mokymus užsienio kariškiams, kol buvo peržiūrimos atsargumo priemonės.

Prieš kelis dešimtmečius Vašingtono ir Rijado sukurta karinių mokymų programa buvo nepaprastai svarbi palaikant glaudžius dvišalius santykius: JAV kasmet kelia kvalifikacija tūkstančiai karalystės piliečių.

JAV išsiuntė 21 M. Alshamrani bendrakursius, įtariant, kad dalis jų žinojo apie jo polinkį į radikalizmą, o pas kitus aptikus džihadistų medžiagos ir vaikų pornografijos.

Dabar programa jau yra atnaujinta, tačiau studentai iš Saudo Arabijos griežčiau atrenkami, jiems uždrausta nešiotis šaunamuosius ginklus.

Tebekylanti „al Qaeda“ grėsmė

Gruodį įvykdytas išpuolis parodė, kad „al Qaeda“ toli gražu neišnyko, 2011 metais nukovus jos įkūrėją Osamą Bin Ladeną, mano ekspertai. Pasak jų, grupuotė tebekelia realų pavojų net už Vidurio Rytų ribų.

Jei M. Alshamrani įvykdė išpuolį vadovaujant AQAP, tai būtų pirmoji sėkminga „al Qaeda“ organizuota ataka prieš JAV po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro aktų, pažymėjo mokslinio instituto „New America“ vyresnysis analitikas Davidas Stermanas (Deividas Stermanas).

Nuo to laiko visus sėkmingus išpuolius šalyje rengė vietos gyventojai, įkvėpti ar paskatinti ekstremistų grupuočių „al Qaeda“ ar  „Islamo valstybė“, nors šios grupės prie atakų tiesiogiai neprisidėjo.

„Ar tai ženklas, kad tebeegzistuoja gebėjimai regzti sąmokslus užsienyje?“ – klausė D. Stermanas.

Vis tik ekspertas pabrėžė: „Tik vienas aukų pareikalavęs išpuolis iš užsienio per 19 metų Jungtinėms Valstijoms yra gana aukšto lygio pasiekimas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS