JAV intensyvina evakuaciją iš Kabulo, artėjant rugpjūčio 31-osios galutiniam terminui | Diena.lt

JAV INTENSYVINA EVAKUACIJĄ IŠ KABULO, ARTĖJANT RUGPJŪČIO 31-OSIOS GALUTINIAM TERMINUI

JAV kariuomenė pirmadienį išgabeno dar tūkstančius žmonių per Kabulo oro uostą, pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, amerikiečiams stengiantis užbaigti sudėtingą logistikos operaciją iki rugpjūčio 31-osios – numatyto pajėgų išvedimo iš Afganistano galutinio termino.

Per pusę paros iki pirmadienio 15 val. JAV Rytų pakrantės (22 val. Lietuvos) laiku iš Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto buvo evakuota apie 10,9 tūkst. žmonių, nurodė pareigūnas, patikslindamas anksčiau Pentagono pateiktą skaičių.

Nuo liepos JAV organizuotais skrydžiais iš Afganistano išgabentų žmonių skaičius išaugo iki 53 000. Iš jų 48 tūkst. buvo išskraidinti per intensyvias oro tilto operacijas, pradėtas rugpjūčio 14 dieną, kai Talibanas įžengė į Kabulą.

Anksčiau Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad tarp evakuotųjų yra „keli tūkstančiai“ JAV piliečių ir tūkstančiai afganistaniečių, bendradarbiavusių su JAV pajėgomis bei gavusių specialias imigracijos vizas arba pateikusių prašymus jas išduoti. Be to, buvo evakuojami afganistaniečiai, kuriems Talibano valdomoje šalyje gali kilti pavojus dėl ankstesnio darbo nevyriausybinėse organizacijose, žiniasklaidoje ir kitose srityse.

Pasak J. Kirby, tebesiekiama, kad JAV evakuacijos operacijos būtų baigtos iki rugpjūčio 31 dienos – prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) nustatyto termino išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano.

Tokiu atveju reikėtų išskraidinti 5,8 tūkst. JAV karių, nuo rugpjūčio 14-osios faktiškai vadovavusių oro uosto operacijoms ir apsaugai, taip pat didelį kiekį įrangos, atgabentos jų misijai paremti.

Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pareigūnai pirmadienį sakė, kad jų evakuacijos galėtų tęstis ir po rugpjūčio 31-osios. Šios šalys išreiškė pageidavimą, kad JAV pajėgos Kabule pasiliktų ilgiau ir padėtų organizuoti tarptautinę evakuaciją.

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai antradienį surengs virtualų susitikimą Afganistano reikalams aptarti.

„Ar JAV bus įmanoma įtikinti pasilikti, tai priklausys nuo ministro pirmininko [Boriso Johnsono (Boriso Džonsono)] rytoj per G-7 susitikimą“, – televizijai „Sky News“ sakė Britanijos ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey (Džeimsas Hipis).

Jungtinė Karalystė šiuo metu pirmininkauja G-7 grupei, kuriai taip pat priklauso Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijose.

J. Kirby kategoriškai neatmetė galimybės, kad Vašingtonas pratęs galutinį terminą, nors Talibanas sakė reikalausiantis, kad Jungtinės Valstijos jo laikytųsi.

Pasak J. Kirby, Jungtinių Valstijų tikslas – „išgabenti kiek įmanoma daugiau žmonių kiek galima sparčiau“.

„Esame susitelkę mėgindami tai padaryti kaip galima geriau iki šio mėnesio pabaigos“, – kalbėjo Pentagono atstovas.

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), paklaustas apie galimybę pratęsti JAV pasitraukimo terminą, sakė, kad šis klausimas bus nagrinėjamas per antradienį vyksiančias G-7 derybas. Pasak jo, Baltieji rūmai padėtį vertina „kiekvieną dieną“.

J. Sullivanas pridūrė, kad J. Bidenas pirmadienį jau kalbėjosi su B. Johnsonu.

„Toliau palaikome glaudų ryšį su sąjungininkais ir partneriais, koordinuojant jų pačių piliečių ir jų prioritetinių darbuotojų evakuaciją“, – aiškino patarėjas.

Jis pabrėžė, kad lieka dar pakankamai laiko evakuoti visus Afganistane esančius JAV piliečius, kurie pageidauja išvykti.

„Manome, kad nuo dabar iki [rugpjūčio] 31-osios turime laiko išgabenti visus amerikiečius, kurie nori išvykti“, – sakė J. Sullivanas.

Gairės: JAV, Kabulas, evakuacija, LNK1
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS