JAV ir JK surengė naujus bendrus smūgius prieš Jemeno husius | Diena.lt

JAV IR JK SURENGĖ NAUJUS BENDRUS SMŪGIUS PRIEŠ JEMENO HUSIUS

  • 0

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė pirmadienį pradėjo naujus smūgius prieš Jemeno husius, teigdamos, kad antrasis bendrų karinių veiksmų prieš Irano remiamus sukilėlius etapas yra atsakas į nuolatinius išpuolius prieš Raudonosios jūros laivybą.

Šį mėnesį amerikiečių ir britų pajėgos surengė pirmąją smūgių bangą prieš sukilėlių grupuotę, o JAV pradėjo tolesnius antskrydžius prieš raketas, kurios, anot Vašingtono, kėlė tiesioginę grėsmę tiek civiliniams, tiek kariniams laivams.

Tačiau husiai pažadėjo tęsti išpuolius – tai tik dalis didėjančios krizės Viduriniuosiuose Rytuose, susijusios su Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karu, kuris padidino įtampą visame regione ir nuogąstavimus, kad gali kilti platesnio masto karas, į kurį tiesiogiai įsitrauks Iranas.

Naujausi JAV ir JK smūgiai buvo nukreipti prieš „aštuonis husių taikinius Jemene, reaguojant į nuolatinius husių išpuolius prieš tarptautinę ir komercinę laivybą bei per Raudonąją jūrą plaukiojančius karinius laivus“, – teigiama bendrame Vašingtono ir Londono pareiškime kartu su kitomis karinius veiksmus parėmusiomis šalimis.

„Šiais tiksliais smūgiais siekiama sužlugdyti ir susilpninti pajėgumus, kuriais husiai naudojasi keldami grėsmę pasaulinei prekybai ir nekaltų jūreivių gyvybėms“, – sakoma pareiškime.

JAV centrinė vadavietė atskirame pareiškime nurodė, kad smūgių taikiniai „buvo raketų sistemos ir paleidimo įrenginiai, oro gynybos sistemos, radarai ir giliai užkastos ginklų saugyklos“.

Vienas aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas sakė žurnalistams, kad nėra jokių nuogąstavimų dėl civilių aukų nukentėjusiuose objektuose, o husių nuostoliai kol kas nežinomi.

Šiais tiksliais smūgiais siekiama sužlugdyti ir susilpninti pajėgumus, kuriais husiai naudojasi keldami grėsmę pasaulinei prekybai ir nekaltų jūreivių gyvybėms.

Anksčiau pirmadienį husiai teigė apšaudę JAV karinį krovininį laivą prie Jemeno krantų, o jų atstovas spaudai Yahya Saree (Jahja Saris) pareiškė, kad jie „vadovavo karinei operacijai, kurios metu raketomis apšaudė JAV karinį krovininį laivą „Ocean Jazz“ Adeno įlankoje netoli Raudonosios jūros.

Paklaustas apie šį teiginį, vienas JAV gynybos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP: „Mes to nematome ir manome, kad šis teiginys neatitinka tikrovės.“

Husiai teigia, kad išpuolius Raudonojoje jūroje vykdo solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su kovotojų grupuote „Hamas“. Be to, Jemeno sukilėliai pareiškė, kad JAV ir Jungtinės Karalystės laivus taip pat laiko teisėtais taikiniais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

B. Netanyahu pažadėjo visišką pergalę po „Hamas“ kovotojų spalio 7 dieną surengtų beprecedenčių išpuolių Izraelio teritorijoje, per kuriuos, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių.

Kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad apgultame anklave liko maždaug 132 įkaitai, įskaitant mažiausiai 28 žuvusiųjų kūnus.

Atsakydamas į išpuolius Izraelis pradėjo nesiliaujantį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 25 tūkst. 295 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, rodo naujausi anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS