JAV ir Prancūzija spaudžia Kongo DR ištirti civilių žudynes | Diena.lt

JAV IR PRANCŪZIJA SPAUDŽIA KONGO DR IŠTIRTI CIVILIŲ ŽUDYNES

  • 0

Jungtinės Valstijos ir Prancūzija paragino Kongo Demokratinę Respubliką (KDR) ištirti faktus, susijusius su vaizdo įrašu, kuriame matomi kariai, negailestingai žudantys beginklius civilius smurto krečiamame šalies centriniame regione.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį paragino Kinšasos institucijas „kiek įmanoma greičiau nušviesti šiuos nepriimtinus veiksmus ir įvardyti atsakinguosius, kurie turėtų būti patraukti atsakomybėn“.

Jungtinės Valstijos sekmadienį pareiškė esančios „giliai susirūpinusios“ ir ragino atlikti „nuodugnų tyrimą“ dėl šių „siaubingų pažeidimų“, nufilmuotų vaizdo įraše, kurį naujienų agentūra AFP gavo penktadienį. Savaitgalį jis išplito socialiniuose tinkluose.

Šiame įraše matyti, kaip grupė vyrų šaudo į beginklius civilius – kaip teigiama, centriniame Kasajaus regione. Ginkluoti asmenys atrodė esantys kariai, jie vartojo armijos oficialią kalbą.

Septynių minučių trukmės įraše taip pat matyti, kad šaudymui pasibaigus ginkluoti asmenys pribaiginėjo ant žemės gulinčius žmones – pirmiausiai vieną moterį.

Kasajaus regioną smurtas krečia nuo rugpjūčio vidurio, kai vyriausybės pajėgos nukovė vietos genčių ir sukarintos organizacijos lyderį Kamwiną Nsapu (Kamviną Nsapu), sukilusį prieš centrinę vyriausybę.

Nuo tada per šiuos neramumus žuvo mažiausiai 200 žmonių, o Jungtinių Tautų misija buvo priversta pasiųsti į Kasajų mažiausiai 100 taikdarių.

JT misijos MONUSCO atstovas vasario pradžioje pasmerkė K.Nsapu grupuotės kovotojų vykdomus žiaurumus, bet taip pat nacionalinių ginkluotųjų pajėgų neproporcingą jėgos naudojimą.

KDR vyriausybės atstovas savo ruožtu tvirtino, kad minėtas vaizdo įrašas yra „juokinga klastotė ... verta scenų iš kokio nors filmo apie Rembo“.

Du iš Kasajuje dislokuotų karių stos prieš kariuomenės teismą dėl „ekscesų ir įgaliojimų viršijimo“, sakoma savaitgalį paskelbtame pranešime, bet jame nenurodoma, kada buvo įvykdyti įtariami nusikaltimai ir kokie konkrečiai yra kaltinimai.

Kongo DR krečia ne vien genčių konfliktas Kasajuje, bet ir politinis smurtas, įsiplieskęs, kai prezidentas Josephas Kabila (Žozefas Kabila) neatsistatydino gruodį pasibaigus jo antrai ir paskutinei kadencijai.

Pagal Naujųjų metų išvakarėse pasirašytą susitarimą J.Kabila turėtų likti šalies vadovo poste iki „2017 metų pabaigos“, bet taip pat turi būti įkurta valdžios perdavimo taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS