JAV nepatenkintos Indonezijos sprendimu pakviesti V. Putiną į G-20 viršūnių susitikimą | Diena.lt

JAV NEPATENKINTOS INDONEZIJOS SPRENDIMU PAKVIESTI V. PUTINĄ Į G-20 VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ

JAV kritikuoja Indonezijos sprendimą pakviesti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į G-20 viršūnių susitikimą, nors kviečiamas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis.

„Prezidentas viešai išreiškė nepritarimą, jog prezidentas V. Putinas dalyvautų G-20 susitikime. Sveikiname ukrainiečių dalyvavimą“, – penktadienį Vašingtone sakė Joe Bideno (Džo Baideno) atstovė Jen Psaki (Džen Psaki).

„Perteikėme savo požiūrį, kad nemanome, jog (Rusija) turėtų dalyvauti tiek viešai, tiek privačiai“, – sakė ji žurnalistams ir pridūrė, kad, Vašingtono supratimu, kvietimas buvo išsiųstas „prieš invaziją“, kai Rusija dar nebuvo pasiuntusi savo pajėgų į Ukrainą.

Panašią poziciją išreiškė ir Valstybės departamento atstovė Jalina Porter (Džalina Porter).

Šešiasdešimt šeštoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Jungtinės Valstijos ir toliau tiki, kad Rusijos dalyvavimas tarptautinėje bendruomenėje ar tarptautinėse institucijose negali būti įprastinis“, – žurnalistams sakė ji.

J. Porter nekomentavo, ar JAV dalyvaus susitikime.

G-20 viršūnių susitikimą šiemet rengia Džakarta, sulaukusi aštrios Vakarų kritikos dėl sprendimo į renginį pakviesti Rusijos vadovą, tačiau pabrėžianti siekį išlikti „nešališka“.

„Pakvietėme prezidentą Zelenskį dalyvauti G-20 viršūnių susitikime“, – per televiziją sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas).

Jis leido suprasti, kad kompromisas buvo pasiektas po Vakarų spaudimo neleisti Rusijai dalyvauti šiame renginyje, atsakant į jos invaziją Ukrainoje.

V. Putinas per pokalbį telefonu su J. Widodo patvirtino, kad dalyvaus viršūnių susitikime Balio saloje, per tiesioginę interneto transliaciją sakė Indonezijos lyderis.

Rusija yra G-20 narė, o Ukraina šiai grupei nepriklauso.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, G-20 susitikimas, Indonezija, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS