JAV – protestai dėl dar vieno policijos nušauto juodaodžio mirties | Diena.lt

JAV – PROTESTAI DĖL DAR VIENO POLICIJOS NUŠAUTO JUODAODŽIO MIRTIES

Keli šimtai protestuotojų sekmadienį surengė demonstraciją Ohajo valstijos Akrono mieste, pareigūnams paskelbus prie uniformų tvirtinamų vaizdo registratorių nufilmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip policija dešimtimis kulkų suvarpo juodaodį vyrą.

Kilus visuomenės pykčio protrūkiui dėl naujausio pareigūnų įvykdyto juodaodžio nužudymo Jungtinėse Valstijose, minia žmonių su plakatais „Teisingumas Jaylandui“ žygiavo prie rotušės, nepaisant valdžios raginimų laikytis ramybės.

25 metų Jaylandas Walkeris (Džeilandas Volkeris) buvo nušautas praeitą pirmadienį, pareigūnams bandant sustabdyti jo automobilį dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo, sakė policija.

Sekmadienį – ketvirtą protestų dieną – demonstracijos dalyviai žygiavo ramiai, išskyrus kelias įtemptas akimirkas, kai protestuotojai reiškė nepasitenkinimą priartėję prie policijos pareigūnų linijos.

Scanpix nuotr.

Po pirmųjų eitynių minia žmonių liko gatvėje ir toliau protestavo.

Baimindamasi galimų neramumų 190 tūkst. gyventojų turinčio miesto valdžia prie policijos departamento perkėlė sniego valytuvų ir kitos sunkiosios technikos, kad ji apsaugotų pastatą nuo protestuojančiųjų.

Iš pradžių nedaug informacijos apie šaudymą teikę Akrono valdžios pareigūnai sekmadienį paskelbė du vaizdo įrašus iš įvykio vietos. Viename jų prie uniformos tvirtinamas registratorius užfiksavo atskirus kadrus ir garsą, o kitame įamžintos visos gaudynės ir šaudymas.

Balsas už kadro paaiškino, kad J. Walkerio automobilis nepakluso policijos reikalavimui sustoti ir nuvažiavo. Automobilio persekiojimą pradėję pareigūnai sakė, kad iš J. Walkerio automobilio buvo paleistas šūvis.

Po keletą minučių trukusių gaudynių J. Walkeris iššoko iš tebevažiuojančio automobilio ir bandė bėgti. Pareigūnai bandė jį sustabdyti panaudodami elektrošoko įtaisus, bet jis bėgo toliau.

Galiausiai keletas pareigūnų įvijo J. Walkerį į automobilių stovėjimo aikštelę. Registratorių įrašai yra per daug neryškūs, kad būtų galima aiškiai matyti, kas vyksta, tačiau po šaudymo paskelbtame pirminiame policijos pareiškime sakoma, kad jo elgesys leido pareigūnams suprasti, kad jis kelia „mirtiną grėsmę“.

Visi įvykio vietoje buvę pareigūnai pradėjo šaudyti į J. Walkerį ir šovė po keletą kartų iš eilės.

Pašautas vyras mirė įvykio vietoje.

Daugelis norės viešai išlieti savo nuoskaudas, ir aš visiškai palaikau mūsų gyventojų teisę organizuoti taikius susibūrimus.

Šis incidentas – dar viena afroamerikiečio mirtis nuo pareigūnų rankos – vėl sukėlė rasizmu ir policijos žiaurumu pasipiktinusių gyventojų protestus.

„Daugelis norės viešai išlieti savo nuoskaudas, ir aš visiškai palaikau mūsų gyventojų teisę organizuoti taikius susibūrimus“, – spaudos konferencijoje sakė Akrono meras Danas Horriganas (Danas Horiganas).

Meras taip pat patikino, kad jam „skauda širdį“ dėl šių įvykių.

„Bet aš tikiuosi, kad bendruomenė sutiks, jog smurtas ir griovimas nėra (tinkamas) sprendimas“, – sakė meras.

Jis taip pat pranešė apie pradėtą nepriklausomą įvykio aplinkybių tyrimą.

Policijos viršininkas Steve'as Mylettas (Stivas Mailetas) sakė, kad nežino tikslaus kulkų, paleistų į J. Walkerį, skaičiaus, tačiau teismo medicinos eksperto ataskaitoje „nurodoma, kad pono Wakerio kūne yra daugiau kaip 60 žaizdų“.

Jis pridūrė, kad aštuoniems su J. Walkerio mirtimi susijusiems pareigūnams buvo suteiktos apmokamos atostogos, kol bus baigtas tyrimas.

Pareigūnai atšaukė liepos 4 dienos savaitgalį suplanuotą šventę mieste.

Akrone gimusi krepšinio žvaigždė LeBronas Jamesas (Lebronas Džeimsas) sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad meldžiasi už savo miestą.

GALERIJA

  • JAV – protestai dėl dar vieno policijos nušauto juodaodžio mirties
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nesvarbu

Be reikalo nešaudė, mažiau lai protestuoja daugiu ir y lai eina, aš kai daug dirbu tai laiko protestams ir norint neatsirastų Atsibodo tas jų aukos vaidmuo pastoviai

Akibrokstas

Tai straipsnis - Ginkluotą nusikaltėlį nušauna policininkai sulaikymo metu nusikaltėliui pasipriešinus ginklu ! - šaunuoliai policinimkai ! Jei kėsiniesi atimti kito žmogaus givybę , tai pats prarandi teisę gyventi TAŠKAS! ir priė ko ta odos spalva !?

policajai padare sieta makaronams

kost.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS