JAV Rytų pakrantėje siaučianti audra „Isaias“ pareikalavo keturių gyvybių | Diena.lt

JAV RYTŲ PAKRANTĖJE SIAUČIANTI AUDRA „ISAIAS“ PAREIKALAVO KETURIŲ GYVYBIŲ

JAV Rytų pakrantėje siautusi atogrąžų audra „Isaias“ atnešė smarkių liūčių ir vėjų, vartė medžius ir trečiadienį be elektros paliko milijonus gyventojų.

Stichija šalyje pareikalavo keturių gyvybių.

Šiaurės Karolinoje tornadas nuniokojo mobilių namelių aikštelę, ten žuvo du žmonės, informavo valstijos gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis). Dar du žmonės žuvo ant jų automobilių užvirtus medžiams – vienas Niujorke ir vienas Merilande.

Vėlyvą antradienį kiek nusilpusi audra nuslinko pietryčių Kanados link. Meteorologai prognozuoja ten smarkų lietų.

Rytinėse JAV valstijose siautėjant vėjui, kurio gūsių greitis siekė 80 km per val., gatvės buvo nuklotos nuolaužomis, teko uždaryti kelių ir atšaukti dešimtis skrydžių.

Viename vaizdo įraše iš Naujojo Džersio užfiksuota, kaip stichija plešia namo stogą. Gyventojams buvo liepta likti namie dėl tornadų grėsmės.

Trečiadienį paryčiais be elektros buvo likę apie 3 mln. namų keliose valstijose, pranešė komunalinių paslaugų bendrovės. Daugiausia jų – Naujajame Džersyje ir Niujorke.

Ankstesnę naktį Šiaurės Karoliną pasiekusi „Isaias“ buvo sustiprėjusi iki uragano, bet netrukus nusilpo iki atogrąžų audros ir sparčiai kilo Rytų pakrante.

Ankstesnę naktį Šiaurės Karoliną pasiekusi „Isaias“ buvo sustiprėjusi iki uragano, bet netrukus nusilpo iki atogrąžų audros ir sparčiai kilo Rytų pakrante.

„Isaias“ smogė tiesiai Šiaurės Karolinai“, – sakė R. Cooperis, pridūręs, kad šiuo metu tvarkomi keliai ir atkuriamas elektros energijos tiekimas.

„Tęsiantis valymui nepamirškite, kad pandemija vis dar su mumis. Todėl padėkite kaimynui, bet darykite tai saugiai dėvėdami kaukę, laikydamiesi atstumo ir naudodamiesi dezinfekciniu skysčiu“, – perspėjo gubernatorius.

Niujorko valdžia, saugodamasi pražūtingos žalos, kokią 2012 metais padarė „superaudra“ „Sandy“, Žemutiniame Manhatane įrengė laikinų užtvarų, jei kiltų potvynių.

Kuriam laikui taip pat nutrūko susisiekimas viešuoju transportu, įskaitant žymųjį Niujorko Staten Ailando keltą.

Tačiau liūtys nebuvo tokios galingos, kaip būgštauta.

„Ačiū Dievui, audra kol kas [atnešė] daugiau vėjo, o ne potvynį“, – Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijas) sakė vietos televizijai NY1.

Perspėjimai dėl tornado

Nacionalinis uraganų centras (NHC) perspėjo dėl tornadų grėsmės tam tikruose Rytų pakrantės ruožuose.

Niujorko „LaGuardia“ oro uoste atšaukti mažiausiai 78 skrydžiai, o Johno F. Kennedy (Džono F. Kenedžio) oro uoste – 55.

NHC praneša, kad audra slenka šiaurės rytų kryptimi, o per naktį turėtų pasiekti šiaurės rytinę JAV dalį bei Pietų Kanadą.

Vašingtone, Baltimorėje ir kituose prie Atlanto vandenyno įsikūrusiuose JAV miestuose prapliaupė smarkios liūtys.

„Raginu visus audros kelyje likti budrius laikytis savo valstijų ir vietos valdžios institucijų gairių“, – antradienį per spaudos konferenciją perspėjo JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Anksčiau stichija atnešė smarkių liūčių į Bahamas, išvartė daug medžių ir užtvindė gatves, o sekmadienį avarinės tarnybos paskelbė, kad šalyje „viskas baigėsi“.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo Puerto Rike, o audra taip pat nusiaubė Haitį ir Dominikos Respubliką.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS