JAV: Šiaurės Korėja gali įvykdyti naują branduolinį bandymą | Diena.lt

JAV: ŠIAURĖS KORĖJA GALI ĮVYKDYTI NAUJĄ BRANDUOLINĮ BANDYMĄ

  • 0

Jungtinės Valstijos nenustebtų, jei Šiaurės Korėja įvykdytų dar vieną branduolinį bandymą, Pchenjanui praėjusią savaitę paleidus tarpžemyninę balistinę raketą, sakė Baltųjų rūmų aukšto rago pareigūnas.

„Jau kuris laikas buvau susirūpinęs, kad Šiaurės Korėja įvykdys (...) savo septintą branduolinį bandymą. Ir tebesu susirūpinęs“, – sekmadienį televizijos CBS pokalbių laidai „Face the Nation“ sakė JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

„Nematau požymių, kad tai įvyks labai greitai, bet nebūtų netikėta, jei Šiaurės Korėja surengtų dar vieną branduolinį bandymą“, – sakė jis.

J. Sullivanas pabrėžė, kad Pchenjanas savo branduolinių pajėgumų bandymus pradėjo prieš kelerius metus ir juos tęsia.

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paskelbė sėkmingai išbandžiusi savo naujausią tarpžemyninę balistinę raketą. Jos paleidimą asmeniškai prižiūrėjo lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas).

Kietuoju kuru varoma raketa „Hwasong-18“ trečiadienį nuskriejo 1 001 km ir nukrito į Japonijos jūrą, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Pranešama, kad tai buvo antras tokios raketos bandymas.

Pernai Kim Jong Unas paskelbė savo šalį negrįžtamai branduoline valstybe ir nurodė intensyvinti ginklų, įskaitant taktinius branduolinius ginklus, gamybą.

Jungtinės Tautos, JAV ir jų sąjungininkės, įskaitant Prancūziją, griežtai pasmerkė „Hwasong-18“ paleidimą, kuriuo buvo pažeista daug JT Saugumo Tarybos rezoliucijų.

Vis dėl to J. Sullivanas pakartojo Vašingtono pasiūlymą Pchenjanui derėtis ir sakė, kad prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija yra pasirengusi be išankstinių sąlygų kalbėtis apie Šiaurės Korėjos branduolinę programą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS