JAV talžo 24 gyvybių pareikalavusios audros ir tornadai | Diena.lt

JAV TALŽO 24 GYVYBIŲ PAREIKALAVUSIOS AUDROS IR TORNADAI

Pareigūnai sekmadienį pranešė, kad JAV pietų-centrinę ir rytinę dalį užklupusių stiprių audrų, kurių metu siautėjo niokojantys vėjai ir galingi tornadai, aukų skaičius išaugo iki 24, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Tenesio, vienos iš labiausiai nuo audrų nukentėjusių valstijų, nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas patvirtino, kad nuo penktadienio, kai prasidėjo audros, žuvo septyni žmonės. Tačiau vėliau aukų skaičius išaugo iki devynių, pranešė Memfio televizija WREG.

Tenesyje tornadas, kuris išvartė medžių, pavertė namų medinių lentų krūvomis ir nuplėšė sienas nuo dar stovinčių pastatų, paliko nuniokojimo vaizdus.

„Jaučiasi, kaip dreba visas namas“, – sakė Janice Pieterick (Dženis Piterik), kurios namo durys ir stikliniai langai išdužo tornadui praūžus per Luiso apygardą.

„Mes visi tiesiog susigūžėme“, – pasakojo ji.

Be to, Arkanzase, Misisipėje, Alabamoje, Indianoje, Ilinojuje bei Delavere užregistruota 15 žūčių.

Galingi tornadai

Šeštadienį audrų sistema pasiekė JAV rytinę pakrantę, kurioje iki sekmadienio pabaigos prognozuojamos perkūnijos, kruša ir stiprūs vėjai.

Arkanzasą talžė daugybė tornadų – kai kurie iš jų buvo itin dideli ir galingi. Jie nusinešė mažiausiai penkių žmonių gyvybes, pranešė valstijos gubernatorė.

Išaušus pastebėti dideli nuostoliai: keli namai buvo sugriauti, apversta automobilių, išvartyta elektros stulpų, išrauta medžių.

Gubernatorė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders) paskelbė nepaprastąją padėtį ir aktyvavo nacionalinę gvardiją, kad padėtų atstatymo darbams.

Ji sakė, kad kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), kuris pažadėjo paspartinti federalinę pagalbą.

Arkanzaso šiaurės rytuose esantis Vino miestas buvo „perkirstas per pusę dėl žalos iš rytų į vakarus“, CNN sakė merė Jennifer Hobbs (Dženifer Hobs).

Nacionalinė meteorologijos tarnyba buvo paskelbusi perspėjimus dėl tornadų keliose kitose valstijose – nuo Ajovos iki Misisipės valstijos pietuose, kur praėjusią savaitę viesulas pražudė 25 žmones ir padarė daug žalos turtui.

Nukentėjo teatras

Ilinojaus valstijos Belviderio mieste, esančiame netoli Čikagos, dėl audringų oro sąlygų sugriuvo „Apollo“ teatro stogas ir dalis fasado, kai ten grojo sunkiojo metalo grupė.

Televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai neštuvais išneša sužeistus koncerto lankytojus, o socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti salėje iki juosmens siekiančios nuolaužos ir žiojėjanti skylė stoge.

Belviderio ugniagesių vadas Shawnas Schadle'as (Šonas Šadlas) pranešė apie vieną žuvusįjį ir 28 sužeistuosius, įskaitant penkis žmones, kurie dėl sunkių sužalojimų paguldyti į ligoninę.

Pietinėje Ilinojaus valstijoje, Krofordo apygardoje, sugriuvus namui, greičiausiai nuo tornado smūgio, žuvo trys žmonės, sakė valstijos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas Kevinas Suras (Kevinas Seras).

Indianos valstijos Salivano apygardoje, besiribojančioje su Ilinojumi, per audrą žuvo trys žmonės, pranešė kelios JAV žiniasklaidos priemonės, remdamosi vietos valdžios institucijomis.

Šeštadienį nepaprastųjų situacijų pareigūnai pranešė, kad naktį tornadai taip pat nusinešė vieną gyvybę Pontotoko apygardoje Misisipėje ir vieną – Madisono apygardoje Alabamoje.

Tinklalapio poweroutage.us duomenimis, šeštadienį daugiau kaip 610 000 namų buvo be elektros energijos.

Audra slenka į šiaurę

Audrai slenkant į šiaurės rytus, šeštadienio popietę daugiausiai namų ūkių be elektros buvo Ohajo ir Pensilvanijos valstijose.

Delavero Sasekso apygardoje šeštadienio vakarą sugriuvus statiniui žuvo vienas žmogus, pranešė vietos ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, o keliose Vidurio Atlanto valstijose tebegaliojo įspėjimai dėl stipraus vėjo.

Jungtinėse Valstijose, ypač šalies centre ir pietuose, tornadai yra dažni.

J. Baidenas penktadienį lankėsi Misisipės Roling Forko mieste, vienoje iš labiausiai nukentėjusių nuo praėjusią savaitę siautusio tornado teritorijų.

2021 metų gruodį tornadai Kentukyje pražudė apie 80 žmonių.

Gairės: JAV, audros, tornadai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS