JAV teigia nepritariančios naujai ilgalaikei Gazos Ruožo okupacijai | Diena.lt

JAV TEIGIA NEPRITARIANČIOS NAUJAI ILGALAIKEI GAZOS RUOŽO OKUPACIJAI

  • 1

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė nepritariančios naujai ilgalaikei Izraelio, kurio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo, kad pasibaigus karui su islamistų grupuote „Hamas“ jo šalis neribotą laiką prisiims bendrą atsakomybę už teritorijos saugumą, okupacijai Gazos Ruože.

„Mūsų nuomone, palestiniečiai turi būti šių sprendimų priešakyje, o Gazos Ruožas yra ir liks palestiniečių žemė“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Apskritai mes nepritariame Gazos Ruožo reokupacijai“, – pridūrė jis.

2005 metais Izraelis pasitraukė iš Gazos Ruožo, kurį užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą. Vėliau, „Hamas“ kovotojams perėmus teritorijos kontrolę, jis įvedė blokadą.

V. Patelis teigė, kad Jungtinės Valstijos sutiko, jog „negalima grįžti prie spalio 6 -osios status quo“, turėdamas omenyje dieną prieš masinį „Hamas“ išpuolį.

„Izraelis ir regionas turi būti saugūs, o Gazos Ruožas nebeturėtų ir nebegali būti baze, iš kurios būtų rengiami teroro išpuoliai prieš Izraelio ar kitų šalių gyventojus“, – sakė V. Patelis.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), pirmadienį duodamas interviu televizijai „ABC News“, sakė, kad Izraeliui neribotą laiką teks bendra atsakomybė už saugumą.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ kovotojai surengė tarpvalstybinį išpuolį, per kurį, Izraelio valdžios duomenimis, Izraelyje žuvo 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir buvo paimta daugiau kaip 240 įkaitų, Izraelio kariuomenė nesiliauja puolusi Gazos Ruožą iš oro, sausumos ir jūros.

„Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 4 tūkst. vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dovis

Is Gazos ruozo isgaudyti visus " Hamaz " kovotojus ,o tada Izraelis turi dingti is Gazos Ruozo, nes tai ne ju zemes ,ju pasilikimas reikstu Palestinos teisetu zemes okupacia JAV neturi leist Izraeliui to daryti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS