JAV teisėjas nurodė D. Trumpui liudyti sukčiavimo tyrime | Diena.lt

JAV TEISĖJAS NURODĖ D. TRUMPUI LIUDYTI SUKČIAVIMO TYRIME

JAV teisėjas ketvirtadienį nusprendė, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir jo vyriausi vaikai privalo su priesaika liudyti Niujorko civiliniame tyrime dėl įtariamo sukčiavimo šeimos versle.

Šis sprendimas yra paskutinis teisinis smūgis 75 metų D. Trumpui, mėginančiam atremti bylas, galinčias apsunkinti jo siekį 2024 m. dar kartą kandidatuoti į JAV prezidentus.

Trumpai ne kartą mėgino nutraukti Niujorko generalinės prokurorės Letitios James tyrimą. Praėjusį mėnesį ji pareiškė, kad atskleidė „reikšmingų įrodymų“ apie apgaulę ar klaidinamus veiksmus D. Trumpo organizacijoje. Po daugiau nei dvi valandas trukusių žodinių ginčų valstijos teisėjas Arthuras Engoronas atmetė D. Trumpo, Donaldo jaunesniojo ir Ivankos prašymą panaikinti L. James gruodį paskelbtus šaukimus. Teisėjas nurodė visiems trims per 21 dieną atvykti į L. James biurą liudyti su priesaika. Manoma, kad Trumpai pateiks apeliaciją.

Savo nutarime A. Engoronas pridūrė, kad Trumpai gali pasinaudoti Penktosios pataisos teise neliudyti prieš save per apklausą civilinėje byloje. A. Engoronas taip pat atmetė D. Trumpo teiginį, kad demokratės L. James tyrimas yra politiškai motyvuotas. Po šio sprendimo D. Trumpo advokatas pasmerkė L. James tyrimą kaip „dar vieną politiškai motyvuotą raganų medžioklę“ – tai vienas mėgstamiausių buvusio lyderio pasakymų.

L. James pasveikino sprendimą tviteryje: „Niekas nėra aukščiau įstatymo“. Sausį ji sakė, kad per civilinį tyrimą nustatyta, jog D. Trumpo organizacija apgaule pervertino turtą, kad gautų paskolas, o vėliau jį nuvertino, kad sumažintų mokesčius. Jei L. James turės finansinio nusižengimo įrodymų, ji gali pateikti ieškinį D. Trumpo organizacijai dėl žalos atlyginimo, bet negali pateikti baudžiamųjų kaltinimų. Tačiau Manheteno apygardos prokuroro tyrimas dėl galimų finansinių nusikaltimų – sukčiavimo ir mokesčių vengimo – yra labai panašus. Teismas turėtų prasidėti šių metų viduryje.

Abiejų tyrimų centre – dešimtmečio finansinės ataskaitos, kurias ilgametė D. Trumpo buhalterijos firma „Mazar‘s“ praėjusią savaitę pavadino nepatikimomis. „Mazar's“ paskelbė nutraukianti santykius su  D.Trumpu iš dalies dėl L. James tyrimo.

Kol kas D. Trumpas palieka amerikiečius spėlioti, ar dar kartą sieks tapti respublikonų kandidatu į prezidentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS