JAV žvalgyba informuoja: nukautas O. bin Ladeno sūnus | Diena.lt

JAV ŽVALGYBA INFORMUOJA: NUKAUTAS O. BIN LADENO SŪNUS

JAV žvalgyba gavo informacijos, kad tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įkūrėjo Osamos bin Ladeno sūnus Hamza mirė, trečiadienį pranešė televizija „NBC News“.

NBC pranešime sakoma, kad trys JAV pareigūnai patvirtino turį žinių apie Hamzos bin Ladeno mirtį, bet nepateikė išsamesnių detalių, kada ir kur tai įvyko, taip pat nenurodė, kad ši informacija yra patvirtinta.

Ovaliajame kabinete paklaustas žurnalistų apie šį pranešimą, prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) jo nepatvirtino ir nepaneigė.

„Nenoriu to komentuoti“, – sakė jis.

Vasarį JAV vyriausybė paskyrė 1 mln. dolerių (apie 897 tūkst. eurų) premiją už H. bin Ladeno galvą ir nurodė, kad šis vyras, kai kada vadinamas „džihado kronprincu“, „ryškėja kaip „al Qaeda“ tinklo lyderis“. Jis yra paskelbęs garso ir vaizdo pranešimų, kuriuose raginama rengti atakas prieš Jungtines Valstijas ir kitas šalis, ypač keršijant už jo tėvo žūtį per 2011 metų gegužę Pakistane surengtą JAV pajėgų reidą.

Dokumentai, paimti per reidą jo tėvo namuose Abbotabade rodė, kad Hamza ugdomas tapti nauju „al Qaeda“ vadu, teigė JAV Valstybės departamentas. JAV pajėgos taip pat rado Hamzos, kuris, kaip manyta, buvo apie 30 metų, vestuvių su kito „al Qaeda“ aukšto rango vadeivos dukterimi vaizdo įrašą. Manoma, kad ši ceremonija įvyko Irane.

Hamzos bin Ladeno buvimo vieta niekada nebuvo tiksliai nustatyta. Manyta, kad jis buvo laikomas namų arešte Irane, bet kai kuriuose pranešimuose taip pat keliamos prielaidos, kad jis galėjo gyventi Afganistane, Pakistane arba Sirijoje.

„Al Qaeda“ organizavo 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdytus pražūtingus teroro išpuolius prieš Jungtines Valstijas, bet per pastarąjį dešimtmetį šios grupuotės žinomumas sumažėjo, o pagrindine radikalia islamistų jėga tapo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Vis dėlto tebegyvuojančios „al Qaeda“ atšakos ir susijusios džihadistų grupuotės Afganistane, Jemene, Sirijoje ir kitus pabrėžia, kad šis tinklas išsaugojo dalį savo potencialo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ach: "Vasarį JAV vyriausybė paskyrė 1 mln. dolerių (apie 897 tūkst. eurų) premiją už H. bin Ladeno galvą" ir tuo pačiu: "paklaustas žurnalistų apie šį pranešimą, prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) jo nepatvirtino ir nepaneigė" - AR tai ne įrodymas kad tas milijonas BUVO sumokėtas?.. bet ką dabar Tramputis su ta galva darys, negi lenkams paridens?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS