JK policija apgailestauja dėl antimonarchistų sulaikymų | Diena.lt

JK POLICIJA APGAILESTAUJA DĖL ANTIMONARCHISTŲ SULAIKYMŲ

Jungtinės Karalystės policija pirmadienį išreiškė apgailestavimą, kad prieš karaliaus Charleso III (Karolio III) karūnavimo iškilmes sulaikyti prieš monarchiją nusistatę demonstrantai negalėjo prisijungti prie protesto akcijos, kaip buvo planuota, ir pareiškė, kad tolesnių veiksmų prieš juos nebus imtasi.

Šeši „Republic“ grupės nariai, tarp kurių buvo ir jos vykdomasis direktorius Grahamas Smithas (Grejemas Smitas), ankstų šeštadienį buvo sulaikyti Londono centre, kai ruošėsi protestuoti prieš karūnavimą.

Sostinės Metropoliteno policija taip pat konfiskavo šimtus jų plakatų, sakė „Republic“.

Šeštadienį vėlai vakare, praėjus daugiau nei 16 valandų po sulaikymo, jie buvo paleisti, o policija, gynusi savo taktiką, sulaukė kritikos.

Vėlų pirmadienio vakarą paskelbtame pareiškime Metropoliteno policija taip pat nurodė, kad šeši asmenys buvo sulaikyti „įtariant, kad ketino prisirakinti“, turint omenyje neseniai uždraustus įtaisus, kuriais demonstrantai prisitvirtindavo vienas prie kito, kokio nors objekto ar žemės.

To galima tikėtis Maskvoje, o ne Londone.

Vos keliomis dienomis anksčiau vyriausybė įteisino prieštaringai vertinamus naujus įgaliojimus JK policijos pajėgoms, siekdama numalšinti kelerius metus vykstančius aplinkosaugos aktyvistų protestus.

Pakeitimais, be kita ko, išplėstos su protestais susijusios nusikalstamos veikos, įskaitant prisirakinimą ir prietaisų su užraktais nešiojimą.

Savo pareiškime Metropoliteno policija teigė, kad atlikus tyrimą buvo visapusiškai ištirti konfiskuoti daiktai ir kad „nepavyko įrodyti ketinimų juos panaudoti siekiant sutrikdyti renginį“.

„Apgailestaujame, kad šie šeši sulaikyti asmenys negalėjo prisijungti prie didesnės protestuotojų grupės Trafalgaro aikštėje ir kitose procesijos maršruto vietose“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad jokių papildomų veiksmų nebus imtasi.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šiuos areštus pavadino keliančiais didžiulį nerimą.

„To galima tikėtis Maskvoje, o ne Londone“, – sakė teisių gynimo organizacijos Jungtinėje Karalystėje direktorė Yasmine Ahmed (Jasmin Ahmed).

G. Smithas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad pirmadienio vakarą į jo namus atvyko trys policijos pareigūnai ir atsiprašė, tačiau pridūrė, kad jis atsiprašymo nepriėmė.

„Respublic“ grupė, siekianti, kad Britanijos konstitucinę monarchiją pakeistų renkamas valstybės vadovas, garsiai kalbėjo apie savo protesto planus.

Tačiau praėjusią savaitę G. Smithas pareiškė, kad neketina trukdyti procesijai.

Karūnavimo dieną policija sulaikė 64 asmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS