JK premjeras vyksta į Šiaurės Airiją, gilėjant ginčui dėl „Brexito“ | Diena.lt

JK PREMJERAS VYKSTA Į ŠIAURĖS AIRIJĄ, GILĖJANT GINČUI DĖL „BREXITO“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį vyksta į Šiaurės Airiją paraginti provincijos politines jėgas sudaryti naują valdžios pasidalijimo vyriausybę Belfaste, kurią suformuoti trukdo ginčas dėl „Brexito“.

Politinė įtampa Šiaurės Airijoje išaugo po istorinių gegužės 5 dienos rinkimų į Belfasto parlamentą Stormontą, po kurių didžiausia šios JK provincijos partija pirmą kartą tapo proairiškų nacionalistų „Sinn Fein“, o šios partijos lyderė turėtų tapti provincijos pirmąja ministre.

Tačiau per rinkimus antroje vietoje likusi probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP), nepatenkinta Šiaurės Airijos protokolu, kuris yra JK išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimo dalis, blokavo Stormonto pirmininko išrinkimą.  

B. Johnsonas susitiks su visomis suinteresuotomis šalimis ir pasakys joms, kad Londonas „atliks savo vaidmenį užtikrinant politinį stabilumą“, tačiau Šiaurės Airijos politikai turi „grįžti prie darbo“ ir spręsti „svarbiausius klausimus“, sakoma sekmadienį jo biuro paskelbtame pranešime.

DUP atsisako padėti suformuoti vykdomosios valdžios instituciją Belfaste, kol nebus pakeistas protokolas ir panaikinti į Šiaurės Airiją iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių patikrinimai. Junionistai mano, kad šios patikros kelia grėsmę Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui ir padidina suvienytos Airijos atsiradimo tikimybę.

B. Johnsono vyriausybė taip pat tvirtina, kad protokolas kelia grėsmę trapiai Šiaurės Airijos taikos pusiausvyrai tarp proairiškų nacionalistų bendruomenės ir tų, kurie pasisako už tolesnę sąjungą su JK.

Londonas įspėjo, kad yra pasirengęs pasinaudoti „Brexito“ sutarties 16-uoju straipsniu, leidžiančiu suspenduoti susitarimą, arba priimti teisės aktus, kuriais iš JK teisės būtų pašalinti jo reikalavimai, nebent ES sutiks pakeisti protokolą.

„Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill (Mišel O'Nil) apkaltino DUP pavertus šią britų valdomą provinciją savo įkaite. 

„Kalbėjausi su pačiu Borisu Johnsonu. Jis atvyks čia pirmadienį. Ketinu jam tiesiai pasakyti, kad jis turi liautis pataikavęs DUP“, – praėjusią savaitę sakė M. O'Neill žurnalistams.

JK vyriausybė „šiuo metu žaidžia „kas pirmas pasitrauks“ su (Europos) Komisija, o mes esame atsidūrę viduryje“, sakė „Sinn Fein“ lyderė.

„Labai rimta“

Šiaurės Airijos protokolas numato į provinciją iš Anglijos, Škotijos ir Velso gabenamų prekių tikrinimus ir iš esmės išlaiko provinciją ES prekybos taisyklių sferoje.

Dėl tokio kompromiso buvo sutarta, nes ši provincija turi vienintelę JK sausumos sieną su ES, o atvira siena su kaimynine Airija, Bendrijos nare, yra numatyta 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarime, nutraukusiame dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį smurtą dėl britų valdymo Šiaurės Airijoje.

B. Johnsonui lankantis Šiaurės Airijoje, į provinciją taip pat turėtų atvykti JAV Kongreso delegacija. Amerika buvo Didžiojo penktadienio susitarimo garantė ir yra išreiškusi susirūpinimą dėl JK grasinimų, susijusių su Šiaurės Airijos protokolu.

Padėtis tapo „labai rimta“, ir ES turi parodyti daugiau lankstumo, penktadienį žurnalistams sakė B. Johnsono atstovas spaudai. Tačiau Briuselis laikosi pozicijos, kad derėtis iš naujo negalima.

ES vyriausiasis derybininkas Marošas Šefčovičius ketvirtadienį įspėjo, kad bet koks vienašališkas JK bandymas suspenduoti protokolą būtų „tiesiog nepriimtinas“.

„Būtina laikytis teisės viršenybės principų ir vykdyti tarptautinius įsipareigojimus“, – sakė jis.

Tuo metu kiti ES lyderiai apgailestavo, kad šis susiskaldymas yra dovana Rusijai, Vakarams siekiant vieningai palaikyti jos užpultą Ukrainą.

JK verslo, energetikos ir pramonės strategijos valstybės sekretorius Kwasi Kwartengas (Kvazis Kvartengas) sekmadienį televizijai „Sky News“ sakė, kad Jungtinė Karalystė elgiasi „visiškai teisingai“, svarstydama galimybę pasinaudoti 16-uoju straipsniu, ir neigė, jog toks žingsnis būtų tarptautinės teisės pažeidimas.

„Politinis stabilumas yra mūsų svarbiausias prioritetas, o žmonės sako, kad nesutiks dalyvauti valdžios pasidalijime, jei jis (protokolas) nebus pakeistas. Turime labai atidžiai apsvarstyti, kaip galėtume jį pakeisti“, – sakė jis.

„16-asis straipsnis yra paties protokolo dalis. Jame aiškiai pasakyta, kad jis gali būti keičiamas vienašališkai, nesuderinus su ES“, – kalbėjo K. Kwartengas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS