JT: E. Gershkovichiaus suėmimas Rusijoje yra savavališkas ir pažeidžia žmogaus teises | Diena.lt

JT: E. GERSHKOVICHIAUS SUĖMIMAS RUSIJOJE YRA SAVAVALIŠKAS IR PAŽEIDŽIA ŽMOGAUS TEISES

  • 3

Jungtinių Tautų ekspertų grupė antradienį paskelbė išvadas, kad JAV žurnalisto Evano Gershkovichiaus suėmimas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu yra savavališkas ir pažeidžia žmogaus teises.

32 metų leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistas E. Gershkovichius daugiau nei metus yra laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, garsėjančiame sunkiomis sąlygomis, po to, kai buvo suimtas Rusijoje komandiruotės metu.

Jis yra pirmasis nuo sovietmečio laikų Vakarų žurnalistas, apkaltintas šnipinėjimu, bet šį kaltinimą jis, „The Wall Street Journal“ ir JAV vyriausybė griežtai neigia.

Prokurorai E. Gershkovichių kaltina dirbus JAV centrinei žvalgybos agentūrai (CŽA) ir rinkus slaptą informaciją apie tankų gamintoją „Uralvagonzavod“.

Praėjusią savaitę Uralo Jekaterinburgo mieste prasidėjo jo teismas, kuris vyksta už uždarų durų.

Antradienį JT darbo grupė dėl savavališko sulaikymo paskelbė išvadas, kuriose teigiama, kad „Evano Gershkovichiaus laisvės atėmimas pažeidžia Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 2, 7, 10, 11 ir 19 straipsnius [... ] ir yra savavališkas“.

Grupė pažymėjo, kad kreipėsi į Maskvos valdžios institucijas, norėdama gauti išsamesnės informacijos apie jo suėmimo priežastis, tačiau Rusija šio prašymo nepatenkino.

„Atsižvelgiant į visas bylos aplinkybes, tinkama teisių gynimo priemonė būtų nedelsiant paleisti Gershkovichių ir suteikti jam vykdytiną teisę į kompensaciją ir kitą žalos atlyginimą pagal tarptautinę teisę“, – teigiama JT darbo grupės išplatintame pranešime.

„The Wall Street Journal“ leidėjas Almaras Latouras pasveikino išvadas ir pasmerkė šiurkštų pagrindinių žmogaus teisių pažeidimą.

„Kaip pripažįsta JT darbo grupė, Rusija pažeidžia tarptautinę teisę, įkalindama Evaną už jo žurnalistinę veiklą, nutylėdama kritiškus pranešimus, atimdama iš jo teisingą teismą ir kitas teises“, – nurodė A. Latouras.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietis

Ten Gerškovičius sulaikytas, o ne tas kur jus, žurnalistai, minit

Josifas

Susaudyti snipa,ir tiek reikalu.arba tyliai apkeisti ant ruso

del ruskiu nepergyvenu...visai...visiskai...

idomu kaip paleckis ? turbut vakcinuotas jau kad tyla ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS