JT įgalioti ekspertai: Gazos Ruože senka laikas užkirsti kelią genocidui | Diena.lt

JT ĮGALIOTI EKSPERTAI: GAZOS RUOŽE SENKA LAIKAS UŽKIRSTI KELIĄ GENOCIDUI

  • 13

Jungtinių Tautų įgaliotų žmogaus teisių ekspertų grupė, įskaitant specialųjį pranešėją okupuotų Palestiniečių teritorijų klausimais, ketvirtadienį pareiškė, kad „laikas užkirsti kelią genocidui ir humanitarinei katastrofai Gazoje senka“.

„Esame įsitikinę, kad palestiniečių tautai gresia rimtas genocido pavojus, – sakoma bendrame ekspertų pareiškime. – Dabar atėjo laikas imtis veiksmų. Izraelio sąjungininkams taip pat tenka atsakomybė ir jie turi veikti dabar, kad užkirstų kelią pražūtingai Izraelio veiksmų eigai.“

JT specialieji pranešėjai yra neapmokami, nepriklausomi asmenys, kuriuos įgalioja Žmogaus teisių taryba. Jie nekalba JT vardu, bet pateikia jai savo išvadas, kurios yra Tarybos faktų nustatymo ir stebėsenos mechanizmų dalis.

„Padėtis Gazoje pasiekė katastrofišką ribinį tašką“, – teigė ekspertai ir įspėjo, kad labai reikia maisto, vandens, medikamentų, degalų ir būtiniausių atsargų, taip pat kad gresia didelis pavojus sveikatai.

Pareiškimą pasirašė Francesca Albanese (Frančeska Albanėzė), specialioji pranešėja žmogaus teisių padėties nuo 1967 metų okupuotoje palestiniečių teritorijoje klausimais.

Kiti pasirašiusieji buvo specialieji pranešėjai saugaus geriamojo vandens, maisto, fizinės ir psichinės sveikatos, šalies viduje perkeltųjų asmenų, saviraiškos laisvės ir šiuolaikinio rasizmo klausimais.

Izraelis intensyviai bombarduoja Gazos Ruožą nuo tada, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ ginkluoti užpuolikai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobė mažiausiai 240 žmonių, įskaitant vaikus.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios teritorijoje žuvo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Velniop tas JT,

kuriose ruZnaciai turi veto teisę! Sėkmės žydams kovoje su teroristais!

Alvydas

Izraelis vykdo Palestinos valstybės sunaikinimo politika . Nuo pat Izraelio valstybės įkūrimo. Jiems visa laika trūksta žemių. Labai panašiai elgesi kaip rusai .

Cha cha cha

Rusų diplomatiniai paršai prakaituoja Jungtinėse Tautose įrodinėdami, kad ukrainiečius reikia denacifikuoti ir demilitarizuoti, o HAMAS draugus teroristus aprūpinti viskuo, kas reikalinga jų vykdomam terorui. .............Užjaučiu rusus, sunkus uždavinys įtikinti oponentus esant kvailiais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS