JT: priverstinai perkeltų asmenų skaičius pasiekė 120 milijonų | Diena.lt

JT: PRIVERSTINAI PERKELTŲ ASMENŲ SKAIČIUS PASIEKĖ 120 MILIJONŲ

  • 0

Jungtinės Tautos ketvirtadienį pranešė, kad dėl karo, smurto ir persekiojimo priverstinai perkeltų asmenų padaugėjo iki rekordinio skaičiaus – 120 milijonų.

Pasak JT pabėgėlių agentūros UNHCR, priverstinis gyventojų perkėlimas pasaulyje vėl buvo rekordiškai didelis, nes dėl vykstančių konfliktų Gazos Ruože, Sudane ir Mianmare dar daugiau žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Šiuo metu pasaulyje perkeltų asmenų skaičius prilygsta Japonijos gyventojų skaičiui, pažymima pranešime.

„Konfliktai išlieka labai svarbi masinio gyventojų perkėlimo priežastis“, – žurnalistams sakė UNHCR vadovas Filippo Grandi (Filipas Grandis).

Praėjusių metų pabaigoje perkeltų žmonių buvo 117,3 mln., nurodoma UNHCR ataskaitoje.

Iki balandžio pabaigos šis skaičius dar labiau išaugo – manoma, kad žmonių, turėjusių palikt savo namus, pasaulyje yra apie 120 milijonų.

Anot UNHCR, šis skaičius prieš metus buvo 110 mln. ir didėja jau 12 metų iš eilės.

Nuo 2012-ųjų jis beveik patrigubėjo dėl naujų ir besikeičiančių krizių bei nesugebėjimo išspręsti įsisenėjusių konfliktų.

F. Grandi naujienų agentūrai AFP sakė, kad kai prieš aštuonerius metus pradėjo vadovauti UNHCR, jį šokiravo didelis perkeltų asmenų skaičius.

Tačiau per jo vadovavimo laiką šis skaičius „išaugo daugiau nei dvigubai“. F. Grandi tai pavadino „siaubingu kaltinimu pasaulio būklei“.

Skaičiai didėja

F. Grandi atkreipė dėmesį į akivaizdžiai didėjantį krizių pasaulyje skaičių, taip pat pabrėžė, kad klimato kaita daro įtaką gyventojų judėjimui ir skatina konfliktus.

Praėjusiais metais UNHCR paskelbė 43 ekstremalias situacijas 29 šalyse – tai keturiskart daugiau nei prieš kelerius metus, sakė jis žurnalistams.

Visų pirma F. Grandi atkreipė dėmesį į tai, kad „konfliktai vyksta [...] visiškai ignoruojant“ tarptautinę teisę ir „dažnai siekiant terorizuoti žmones“.

„Tai, be abejo, stipriai prisideda prie perkeltų asmenų skaičiaus didėjimo“, – teigė jis.

F. Grandi pripažino, kad šiuo metu šios tendencijos pakeisti nelabai įmanoma.

„Deja, jei neįvyks pokyčių tarptautinėje geopolitikoje, manau, kad šis skaičius ir toliau didės“, – sakė jis.

Ketvirtadienio ataskaitoje nurodoma, kad iš 117,3 mln. perkeltų asmenų 2023 metų pabaigoje 68,3 mln. buvo pabėgėliai savo pačių šalyse.

Tuo metu pabėgėlių ir kitų asmenų, kuriems reikalinga tarptautinė apsauga, skaičius išaugo iki 43,4 mln.

UNHCR nesutinka, kad visi pabėgėliai ir kiti migrantai vyksta į turtingas šalis.

„Didžioji dauguma pabėgėlių priimami kaimyninėse šalyse, o 75 proc. jų gyvena mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse, kurios kartu sukuria mažiau nei 20 proc. pasaulio pajamų“, – sakoma pranešime.

Žmonių tragedijos

Perkeltųjų asmenų skaičius ypač padidėjo dėl Sudano pilietinio karo.

Nuo 2023 metų balandžio, kai prasidėjo karas tarp konkuruojančių generolų, daugiau nei devyni milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus. 2023 metų pabaigoje perkeltų sudaniečių iš viso buvo beveik 11 milijonų, nurodė UNHCR.

Perkeltų asmenų skaičius toliau didėja.

F. Grandi atkreipė dėmesį į tai, kad daugybė žmonių vis dar bėga į kaimyninį Čadą, kuris per pastaruosius metus priėmė apie 600 tūkst. sudaniečių.

„Šimtai žmonių kasdien keliauja iš karo nuniokotos šalies į vieną skurdžiausių pasaulio valstybių“, – AFP sakė jis.

Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Mianmare pernai dėl žiaurių kovų šalies viduje buvo perkelta dar milijonai žmonių.

JT duomenimis, Gazos Ruože dėl karo, kurį prieš aštuonis mėnesius sukėlė spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, namų neteko 1,7 mln. žmonių – 75 proc. gyventojų.

JT apskaičiavo, kad dėl karo Ukrainoje pernai apie 750 tūkst. žmonių buvo priversti persikelti šalies viduje.

2023 metų pabaigoje pačioje Ukrainoje iš viso buvo 3,7 mln. perkeltų asmenų.

Ukrainos pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų skaičius išaugo iki šešių milijonų.

Pasak UNHCR, Sirijoje tebėra didžiausia pasaulyje pabėgėlių krizė – šalyje ir už jos ribų priverstinai perkelta 13,8 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS