JT smerkia išpuolius Ukrainoje prieš sužeistuosius ir jiems padedančius asmenis | Diena.lt

JT SMERKIA IŠPUOLIUS UKRAINOJE PRIEŠ SUŽEISTUOSIUS IR JIEMS PADEDANČIUS ASMENIS

  • 0

Jungtinės Tautos ketvirtadienį pasmerkė „ypač nerimą keliančią išpuolių bangą“ Ukrainoje prieš gelbėtojus, kurie pirmieji atskuba į rusų atakų vietas, o tada patys yra užpuolami.

Per šiuos antrosios bangos smūgius žūsta tie, kurie buvo sužeisti per pirmąjį smūgį, taip pat žūsta arba yra sužeidžiami gelbėtojai, Saugumo Tarybai sakė JT pareigūnė Edem Wosornu (Edem Vosornu), kalbėdama humanitarinės pagalbos vadovo Martino Griffithso (Martino Grifitso) vardu.

„Tai akivaizdžiai padidina sužeistųjų kančias ir apsunkina pirmosios pagalbos teikėjų darbą“, – teigė ji.

„Tarptautinė humanitarinė teisė draudžia išpuolius prieš sužeistuosius ir jiems padedančius asmenis. Jie yra žiaurūs, nesąžiningi ir turi būti nutraukti“, – akcentavo pareigūnė.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina ne kartą kaltino Rusiją, kad ši vykdo tokias atakas – bombarduoja vietovę, o kai į ją atvyksta gelbėtojai, vėl smogia.

„Šiuo metu Ukraina patiria vienus didžiausių išpuolių nuo pat šio karo pradžios“, – pabrėžė E. Wosornu.

„Nebūna dienos be antskrydžių, kurie sugriauna dar daugiau šeimų visoje šalyje“, – pridūrė ji.

Pasak JT generalinio sekretoriaus padėjėjo Europai Miroslavo Jenčos, „dabartinė šio karo eskalavimo trajektorija kelia tiesioginę grėsmę regiono stabilumui ir tarptautiniam saugumui“.

„Visų pirma tai yra egzistencinė grėsmė Ukrainos žmonėms“, – nurodė M. Jenča, paminėdamas išpuolius prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Gairės: karas Ukrainoje, Jungtinės Tautos, išpuoliai prieš sužeistuosius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS