JT: iš Ukrainos nuo karo pabėgo per 4 mln. žmonių | Diena.lt

JT: IŠ UKRAINOS NUO KARO PABĖGO PER 4 MLN. ŽMONIŲ

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios iš šalies pabėgo daugiau nei 4 mln. žmonių, rodo trečiadienį Jungtinių Tautų paskelbti duomenys.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) pranešė, kad nuo invazijos pradžios vasario 24 dieną iš Ukrainos jau pasitraukė 4 019 287 žmonės ir kad daugiau kaip 2,3 mln. jų išvyko į Lenkiją.

„Pabėgėlių iš Ukrainos skaičius dabar, praėjus penkioms savaitėms nuo Rusijos atakos pradžios, yra keturi milijonai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis).

Trisdešimt penktoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Aš ką tik atvykau į Ukrainą. Lvive su pareigūnais, JT ir kitomis šalimis mes aptarsime, kaip padidinti mūsų paramą žmonėms, kuriuos palietė ir iš namų išvarė šis beprasmis karas“, – nurodė jis.

Pabėgėlių ukrainiečių skaičius jau dabar viršija pirmines UNHCR prognozes, kad dėl šio karo namus paliks iki 4 mln. pabėgėlių.

Agentūros teigimu, tokio greito pabėgėlių skaičiaus augimo Europoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo.

Maždaug 90 proc. jų sudaro moterys ir vaikai. Karinei tarnybai tinkamiems 18–60 metų amžiaus vyrams negalima išvykti iš šalies.

JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) nurodė, kad Ukrainą taip pat paliko beveik 200 tūkst. kitų tautybių žmonių, kurie mokėsi, dirbo ir gyveno šalyje.

TMO tyrimo kovo 16 dienos duomenimis, pačioje Ukrainoje dabar yra 6,48 mln. žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus.

„Jiems reikia skubios būtiniausios pagalbos“, – trečiadienį perspėjo organizacija.

„TMO, reaguodama į karą Ukrainoje, padidino savo pastangas užkirsti kelią žmonių kontrabandai tiek šalyje, tiek visame regione“, – priduriama pranešime.

Iki vasario 24 dieną Rusijos pradėtos invazijos Ukrainos kontroliuojamuose regionuose – neskaičiuojant Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistinių regionų šalies rytuose – gyveno 37 mln. žmonių.

Gairės: karas Ukrainoje, karo pabėgėliai, karo pabėgėliai iš Ukrainos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS