Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų | Diena.lt

KABULE – DU SPROGIMAI: KOMPLEKSINĖ ATAKA PAREIKALAVO JAV KARIŲ IR CIVILIŲ AUKŲ

Prie Kabulo oro uosto pagrindinių vartų ketvirtadienį nugriaudėję du sprogimai, JAV kariuomenės pavadinti „kompleksine ataka“, pareikalavo daug aukų ir buvo surengti užsienio valstybėms skubant užbaigti evakuacijos ir Afganistano operaciją. Iš pradžių buvo patvirtinta informacija tik apie vieną sprogimą. 

Per išpuolius Kabule žuvo 12 JAV karių, dar 15 sužeista

Kabule 12 JAV karių žuvo ir dar 15 buvo sužeisti ketvirtadienį per džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) mirtininkų sprogdintojų atakas, pranešė JAV kariuomenės Centrinio štabo viršininkas.

„Per šią ataką taip pat žuvo kažkiek civilių afganistaniečių“, – žurnalistus informavo generolas Kennethas McKenzie (Kenetas Makenzis).

„Vis dar skaičiuojame bendras netektis“, – pridūrė jis.

K. McKenzie pabrėžė, kad JAV organizuojami evakuaciniai skrydžiai iš Kabulo oro uosto bus tęsiami, nepaisant atakų.

„Noriu aiškiai pasakyti: nors liūdime dėl prarastų gyvybių, tiek amerikiečių, tiek afganistaniečių, šią misiją toliau vykdysime, – kalbėjo jis. – Tai yra išgabenti kiek įmanoma evakuojamųjų ir [JAV] piliečių iš Afganistano.“

Generolas nurodė, kad nuo rugpjūčio 14-osios, kai į Kabulą įžengė Talibanas ir žlugo Vakarų šalių remta Afganistano vyriausybė, iš sostinės evakuota jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Iš jų 66 tūkst. žmonių išskraidino JAV, o dar 37 tūkst. – sąjungininkai.

„Šiandien ant rampos [Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautiniame oro uoste turime apie 5 000 evakuojamųjų“, – nurodė K. McKenzie.

Noriu aiškiai pasakyti: nors liūdime dėl prarastų gyvybių, tiek amerikiečių, tiek afganistaniečių, šią misiją toliau vykdysime.

Generolas patvirtino, kad du mirtininkai susisprogdino netoli Kabulo oro uosto Abbey [Abio] vartų ir šalia viešbučio „Baron“.

Pasak jo, po sprogdinimų IS kovotojai pradėjo šaudyti į civilius ir karius.

K. McKenzie sakė besitikintis, kad IS kovotojai mėgins surengti daugiau atakų, bet tai „mūsų neatgrasys nuo užduoties įvykdymo“.

„Manome, kad yra troškimas tęsti tokias atakas, ir tikimės, kad tokios atakos tęsis, – sakė jis. – Darome viską, ką galime, kad tokioms atakoms užkirstume kelią.“

Praėjus kelioms valandoms po šios spaudos konferencijos Kabule driokstelėjo dar vienas galingas sprogimas, pranešė ten esantys naujienų agentūros AFP darbuotojai. Apie naujausią incidentą kol kas nežinoma jokių detalių.

Planuojama, kad JAV evakuaciniai skrydžiai tęsis iki rugpjūčio 31 dienos, kai iš Afganistano, kuriame valdžią vėl užgrobė Talibanas, bus išvestos visos amerikiečių pajėgos.

J. Bidenas kreipsis į tautą

K. McKenzie nekaltino dėl šios atakos Talibano, bet pažymėjo, kad kovotojai turi atitraukti savo apsuptį toliau nuo oro uosto, kurį yra užplūdę afganistaniečiai, trokštantys palikti šalį po islamistų įsigalėjimo.

Generolas sakė, kad Jungtinės Valstijos pasidalijo su Talibanu žvalgybos duomenimis apie grėsmes.

„Manome, kad jie užkirto kelią kai kurioms atakoms, – nurodė kariškis. – Nemanau, kad esama kažko, kas įtikintų mane, jog jie leido tam įvykti.“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį 17 val. vietos (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku kreipsis į tautą dėl pražūtingų išpuolių Kabule, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas išsakys „pastabų apie teroro ataką Hamido Karzai tarptautiniame oro uoste ir žuvusius bei sužeistus JAV karius ir aukas tarp afganistaniečių“, – sakoma Baltųjų rūmų žinutėje.

Tuo metu J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), griežtai kritikuojantis dabartinio prezidento tvarkymąsi su Afganistano krize, ketvirtadienį pareiškė, kad mirtininkų atakos Kabule yra „tragedija“, ir pridūrė, kad tokiems sprogdinimams „niekada neturėtų būti leista įvykti“.

Buvusį JAV pirmoji ponia „Melania (Melanija) ir aš siunčiame savo giliausią užuojautą mūsų nuostabių ir drąsių karių, kurių pareiga JAV jiems tiek daug reiškė, šeimoms. Mintimis taip pat esame su nekaltų civilių, kurie žuvo šiandien per barbarišką ataką Kabule, šeimomis“, sakoma buvusio prezidento pranešime.

„Šiai tragedijai niekada neturėjo būti leista įvykti, ir dėl to mūsų sielvartas dar gilesnis bei sunkiau suprantamas“, – pridūrė D. Trumpas.


Pentagonas: per ataką prie Kabulo oro uosto žuvo keli JAV kariai

Per ketvirtadienio ataką prie Kabulo oro uosto žuvo keli JAV kariai, taip pat yra sužeistų karių, pranešė Pentagonas.

„Galime patvirtinti, kad per šiandienos kompleksinę ataką prieš Kabulo oro uostą žuvo tam tikras skaičius JAV pajėgų narių“, – sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Tam tikras skaičius kitų gydomi dėl sužalojimų“, – pridūrė jis ir pavadino incidentą „bjauria ataka“.

Pentagonas atsisakė įvardyti, kiek karių žuvo, bet „Fox News“ ir „The Wall Street Journal“ pranešė, kad ataka pareikalavo keturių jūrų pėstininkų gyvybių.

Išpuolio metu buvo susprogdintos dvi bombos: viena prie oro uosto Abbey (Abio) vartų, o kita – šalia netoliese esančio viešbučio „Baron“.

Jis nuo minėtų vartų yra nutolęs maždaug už 200 metrų. Nuo rugpjūčio 14 dienos juo naudojasi kai kurios evakuacijas vykdančios Vakarų valstybės.

Tai pirmieji JAV kariai, žuvę Afganistane nuo tada, kai 2020 metų vasarį Vašingtonas pasirašė susitarimą su Talibanu, numačiusį amerikiečių pajėgų pasitraukimą iš šalies.

Mainais į įsipareigojimą išvesti karius Talibanas sutiko nerengti atakų prieš JAV ar NATO pajėgas.

Daugiau nei 5 000 JAV karių yra Kabulo oro uoste, kad užtikrintų saugumą vykdant masinę evakuaciją oro transportu.

Dauguma JAV vadovaujamos koalicijos valstybių narių ketvirtadienį pranešė, kad užbaigė arba netrukus nutrauks evakuacijos skrydžius iš Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto.

Bendras žmonių, išskraidintų iš JAV kontroliuojamo oro uosto nuo evakuacijos pradžios rugpjūčio 14 dieną, ketvirtadienį pasiekė 95 700. Šis skaičius apima tiek Afganistano, tiek užsienio valstybių piliečius.

Vis dėlto dar tūkstančiai afganų laukia galimybės palikti šalį.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gerbs galutinį terminą iki rugpjūčio 31 dienos išvesti visus karius iš Afganistano ir užbaigti du dešimtmečius trukusį karą.

Talibano atstovas antradienį pareiškė, kad evakuacijos operacija turi baigtis iki rugpjūčio galo. Šis islamistų judėjimas, surengęs žaibišką kampaniją prieš vyriausybės pajėgas, Kabulą užėmė rugpjūčio 15 dieną.

Scanpix nuotr.

Talibų atstovas: žuvusiųjų skaičius po sprogdinimų prie Kabulo oro uosto yra tarp 13 ir 20

Žuvusiųjų skaičius po dviejų ketvirtadienio sprogdinimų prie Kabulo oro uosto yra tarp 13 ir 20, naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas.

„Mūsų pirminė informacija rodo, kad yra 13–20 žuvusiųjų ir 52 sužeistieji“, – teigė Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas).

Baltieji rūmai: J. Bidenas informuojamas apie ataką prie Kabulo oro uosto

JAV prezidentas informuojamas apie aukų pareikalavusį išpuolį prie Kabulo oro uosto, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai, atidėję planuotą susitikimą su šalyje viešinčiu Izraelio ministru pirmininku.

„Prezidentas buvo informuotas ir yra Situacijų kabinete“, – naujienų agentūrai AFP pranešė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

„Šįryt prezidentas susitiko su savo nacionalinio saugumo komanda... ir padėtį valdančiais vadais. Jam ir toliau bus šiandien teikiama naujausia informacija apie besikeičiančią situaciją“, – rašoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Dėl krizės 11 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku turėjęs prasidėti susitikimas su Izraelio premjeru Naftali Bennettu (Naftaliu Benetu) „bus atidėtas“, pridūrė Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Susitikimo laikas dar nėra patikslintas“, – pranešė N. Bennetto atstovas, pridūręs, jog derybos atidėtos „dėl įvykių Afganistane“.

Krizė ne tik sutrikdė ilgai planuotą susitikimą Ovaliniame kabinete su naujuoju Izraelio premjeru, bet ir privertė atšaukti numatytą J. Bideno vaizdo konferenciją su valstijų gubernatoriais, besiruošiančiais apgyvendinti iš Afganistano evakuojamus pabėgėlius.

J. Bideno atstovės spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) teigimu, kasdienė spaudos konferencija taip pat buvo atidėta, Baltiesiems rūmams skubant sureaguoti į krizę.

Ataka – po poros valandų nuo pranešimo

Ataka buvo įvykdyta praėjus vos kelioms valandoms po Vakarų šalių pareigūnų pranešimo, jog turi žvalgybos duomenų apie oro uoste planuojamas sprogdintojų mirtininkų atakas.

Anksti ketvirtadienį Kabulo laiku Vakarų šalys paragino savo piliečius nedelsiant palikti oro uosto prieigas dėl terorizmo grėsmės, tūkstančiams žmonių mėginant pasinaudoti evakuacijos reisais, kurių skaičius nuolat mažėja.

„JAV piliečiai turėtų vengti kelionių į oro uostą ir vengti oro uosto vartų. Visi prie Abbey (Abio), Rytų ar Šiaurės vartų esantys asmenys turi nedelsiant pasitraukti“, –  pranešė JAV Valstybės departamentas.

Per pastarąsias 12 dienų prie Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto vartų susirinko tūkstančiai žmonių, norinčių evakuotis iš šalies, valdžią perėmus Talibanui.

JAV pareigūnų teigimu, Talibanas bendradarbiauja vykdant afganistaniečių evakuaciją.

Buvo pranešta, kad oro uostą iki numatytos evakuacijos pabaigos rugpjūčio 31 dieną gali užpulti mirtininkai sprogdintojai, siejami su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atšaka Afganistane – Chorosano provincijos islamo valstybe (ISKP).

Ši grupuotė garsėja nesutarimais su Talibanu.

JK ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey (Džeimsas Hipis) ketvirtadienį pareiškė, kad teroristinės atakos grėsmė Kabulo oro uostui yra „labai rimta ir labai reali“.

„Per pastarąją savaitę pranešimai darėsi vis įtikinamesni. Jie yra apie realią ir didelę grėsmę gyvybei“, – sakė J. Heappey.

Britanijos gynybos ministerija pranešė, kad po sprogimo „skubiai“ bando suprasti, kas įvyko ir kokią įtaką tai turės evakuacijos operacijai.

„Mūsų didžiausias rūpestis ir toliau išlieka mūsų personalo, Britanijos piliečių ir Afganistano piliečių saugumas. Mes palaikome glaudžius kontaktus su JAV ir kitomis NATO sąjungininkėmis operatyviniu lygmeniu, kad galėtume kuo greičiau reaguoti į šį incidentą“, – nurodė ministerija.

Dauguma JAV vadovaujamos koalicijos valstybių narių ketvirtadienį pranešė, kad užbaigė arba netrukus nutrauks evakuacijos skrydžius iš Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) tarptautinio oro uosto.

Bendras žmonių, išskraidintų iš JAV kontroliuojamo oro uosto nuo evakuacijos pradžios rugpjūčio 14 dieną, ketvirtadienį pasiekė 95 700. Šis skaičius apima tiek Afganistano, tiek užsienio valstybių piliečius.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gerbs galutinį terminą iki rugpjūčio 31 dienos išvesti visus karius iš Afganistano ir užbaigti du dešimtmečius trukusį karą.

Talibano atstovas antradienį pareiškė, kad evakuacijos operacija turi baigtis iki rugpjūčio galo. Šis islamistų judėjimas, surengęs žaibišką kampaniją prieš vyriausybės pajėgas, Kabulą užėmė rugpjūčio 15 dieną.

Talibanas smerkia sprogimus Kabulo „teritorijoje, kur už saugumą atsakingos JAV pajėgos“

Talibanas ketvirtadienį pasmerkė gyvybių pareikalavusius sprogimus prie Kabulo oro uosto – teritorijoje, už kurią, talibų teigimu, „atsakingos JAV pajėgos“.

„Islamo emyratas griežtai smerkia į civilius Kabulo oro uoste nukreiptą sprogdinimą, – talibų atstovas paskelbė tviteryje. – Sprogimas įvyko teritorijoje, kur už saugumą atsakingos JAV pajėgos.“

A. Merkel smerkia „bjaurią“ ataką prie Kabulo oro uosto

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasmerkė „bjaurią“ ataką prie Kabulo oro uosto, pareikalavusią mažiausiai šešių gyvybių.

„Mes dar nežinome visų detalių, bet teroristai taikėsi į išvykti besitikinčius žmones, laukusius prie oro uosto vartų, – sakė A. Merkel. – Jie norėjo saugumo ir laisvės, todėl tai labai bjaurus išpuolis esant labai įtemptai situacijai.“

GALERIJA

  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
  • Kabule – du sprogimai: kompleksinė ataka pareikalavo JAV karių ir civilių aukų
"Twitter", Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS