Kalinamas buvęs Sakartvelo lyderis dėl karo Ukrainoje nutraukia bado streiką | Diena.lt

KALINAMAS BUVĘS SAKARTVELO LYDERIS DĖL KARO UKRAINOJE NUTRAUKIA BADO STREIKĄ

Buvęs Sakartvelo prezidentas ir opozicijos lyderis Michailas Saakašvilis ketvirtadienį atšaukė antrąjį nuo įkalinimo praėjusiais metais paskelbtą bado streiką, motyvuodamas konfliktu Ukrainoje. „Baigiu savo bado streiką 20-ąją jo dieną“, – feisbuke parašė jis. „Dabar mums reikia turėti visus savo gebėjimus, sveikatą, susikaupimą ir jėgas“.

54 metų provakarietiškas reformatorius sakė, kad jo sprendimas priimtas po kartvelų, kovojančių su Rusijos kariuomene Ukrainoje, ir „Ukrainos aukštosios kariuomenės vadovybės atstovų, su kuriais aš nuolat palaikau ryšį“, kreipimosi.

2017 metais Ukrainos piliečiu tapęs M. Saakašvilis aktyviai dalyvavo Ukrainos politikoje, kai ten persikėlė 2013 m., pasibaigus jo antrai ir paskutinei prezidento kadencijai. 2020 m. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskyrė M. Saakašvilį savo vyresniuoju patarėju reformų klausimais. Anksčiau jis ėjo Ukrainos strateginio Odesos regiono gubernatoriaus pareigas.

„Rusijos imperija veikia prie pat mano numylėto Kyjivo, didvyriškiems ukrainiečiams ir jų vyriausiajam vadui Volodymyrui Zelenskiui laimint šį epochinį karą“, – savo įraše feisbuke teigė M. Saakašvilis. „Šioje situacijoje mums visiems reikia vienybės ir pasirengimo tiesos akimirkai“.

2008 m. M. Saakašvilis pats susidūrė su Rusijos invazija į jo šalį prie Juodosios jūros, kurioje gyvena maždaug 4 mln. žmonių. Po 2008 metų karo Rusija pripažino du separatistinius Sakartvelo regionus nepriklausomomis valstybėmis ir dislokavo juose karines bazes. Kai kurie kartvelai lygina M. Saakašvilį su V. Zelenskiu, nes abu atsisakė Vakarų pasiūlymo evakuotis Rusijos atakų akivaizdoje.

M. Saakašvilis buvo įkalintas pernai spalį, kai slapta grįžo į Tbilisį iš tremties Ukrainoje. Jis pasmerkė savo įkalinimą už tariamą piktnaudžiavimą tarnyba kaip politiškai motyvuotą ir anksčiau 50 dienų tęsė bado streiką, tai kėlė susirūpinimą jo sveikata. Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ pavadino elgesį su juo „ne tik selektyviu teisingumu, bet ir akivaizdžiu politiniu kerštu“.

Gairės: Michailas Saakašvilis, bado streikas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS