Kalinamas Sakartvelo eksprezidentas M. Saakašvilis vėl paskelbė bado streiką | Diena.lt

KALINAMAS SAKARTVELO EKSPREZIDENTAS M. SAAKAŠVILIS VĖL PASKELBĖ BADO STREIKĄ

Įkalintas buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis pirmadienį atnaujino bado streiką, protestuodamas prieš tai, kad vyriausybė, anot buvusio valstybės vadovo, neužtikrina jam tinkamos medicininės priežiūros.

„Šiandien pradedu bado streiką“, – sakė M. Saakašvilis Tbilisio teismui.

„Reikalauju užtikrinti man tinkamą medicininę priežiūrą, kaip rekomendavo nepriklausomi gydytojai“, – sakė eksprezidentas, kuriam buvo diagnozuota rimta neurologinė liga, sukelta ankstesnio 50 dienų trukusio bado streiko.

54 metų M. Saakašvilis, kuris dabar yra Ukrainos pilietis, slapta atvyko į Sakartvelą pernai rudenį prieš vietos valdžios rinkimus ir iškart buvo suimtas.

Reikalauju užtikrinti man tinkamą medicininę priežiūrą, kaip rekomendavo nepriklausomi gydytojai.

2004–2013 metais prezidento pareigas ėjęs M. Saakašvilis, protestuodamas prieš baudžiamąjį persekiojimą, kalėjime badavo 50 dienų. Bado streiką jis nutraukė, kai buvo pervežtas į karinę ligoninę Gorio mieste, gydytojams perspėjus, kad jis gali greitai mirti.

Gruodį M. Saakašvilį apžiūrėjusi nepriklausoma gydytojų taryba konstatavo, kad „dėl kankinimo, netinkamo elgesio, nepakankamos medicininės priežiūros ir užsitęsusio bado streiko“ išsivystė rimtų neurologinių ligų. 

Gruodžio 30 dieną eksprezidentas buvo grąžintas į kalėjimą Rustavio mieste, nors jis pats ir Sakartvelo teisių ombudsmenės Nino Lomdžarijos įsteigta medikų taryba tvirtino, kad toje įkalinimo įstaigoje jam negali būti užtikrinta reikalinga medicininė pagalba.

M. Saakašvilis taip pat protestavo prieš kalėjimo administracijos sprendimą uždrausti jo asmeniniam gydytojui lankyti jį kalėjime.

M. Saakašvilis 2018-aisiais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo. Jo laukia dar du teismai dėl panašių kaltinimų.

Buvęs lyderis teigia, kad jam iškeltos bylos yra politiškai motyvuotos.

M. Saakašvilio areštas dar pagilino politinę krizę, kilusią po 2020 metų parlamento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais. Jis taip pat išprovokavo didžiausius per dešimtmetį antivyriausybinius protestus.

Žmogaus teisių gynėjai kaltina Sakartvelo valdžią, kad ji naudoja baudžiamąjį persekiojimą prieš politinius oponentus ir ją kritikuojančius žurnalistus.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis išprovokavo pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad vyriausybė buvo priversta areštuot M. Saakašvilį, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Lietuvos draugas....

Vojcexas

Pagaliau pagavo ta gaidi. Gal kas zino, kur jam galiu kaklaraishchiu ishsiusti - tegul pakramtis!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS