Kalnų Karabache sprogus minai žuvo du azerbaidžaniečių žurnalistai | Diena.lt

KALNŲ KARABACHE SPROGUS MINAI ŽUVO DU AZERBAIDŽANIEČIŲ ŽURNALISTAI

Per Kalnų Karabacho konfliktą pernai iš armėnų separatistų atkovotame Kelbečero rajone per sausumos minos sprogimą žuvo du azerbaidžaniečių žurnalistai ir regiono pareigūnas.

„Birželio 4 dieną maždaug 11 val. (10 val. Lietuvos laiku) Kelbečero rajono Susuzluko kaime prieštankinė mina susprogdino sunkvežimį, žuvo trys civiliai“, – sakoma Azerbaidžano vidaus reikalų ministerijos ir Generalinės prokuratūros pranešime.

Jame sakoma, kad aukos yra valstybinės televizijos „AzTV“ ir valstybinės naujienų agentūros „AzerTac“ žurnalistai bei vienas vietos pareigūnas, o dar keturi žmonės buvo sužeisti.

„Mūsų kanalo operatorius, 1989 metais gimęs Siracas Abisovas (Siradžas Abišovas), ir valstybinės informacijos agentūros „AzerTac“ bendradarbis Meherremas Ibrahimovas (Mecheremas Ibrachimovas) žuvo sprogus minai, vykdydami tarnybinę pareigą Kelbečero rajone“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė AzTV atstovė Nigar Etibar.

Minų laukai yra didelė problema azerbaidžaniečių teritorijose Kalnų Karabache. Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilchamas Alijevas) ne kartą sakė, kad armėnai, atitraukdami savo karius iš Kalnų Karabacho, užminavo tas teritorijas, o karui pasibaigus Jerevanas nepateikė Baku minų laukų žemėlapių.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Ceyhunas Bayramovas (Džeichunas Bairamovas) anksčiau sakė, kad nuo 2020 metų lapkričio Kalnų Karabache per minų sprogimus žuvo 22 azerbaidžaniečių civiliai ir kariškiai, dar per 100 žmonių buvo sužeisti.

Ilgai rusenęs konfliktas dėl armėnų separatistų kontroliuojamo Kalnų Karabacho anklavo, atsiskyrusio nuo Azerbaidžano, pernai rugsėjo pabaigoje vėl įsižiebė. Per šešias savaites trukusias kautynes žuvo apie 6 000 karių.

Tarpininkaujant Rusijai buvo sudarytos paliaubos, bet Armėnija turėjo perduoti Azerbaidžanui dalį teritorijų, kurias ji kontroliavo dešimtmečius.

Ugnies nutraukimo režimo, prižiūrimo Rusijos taikdarių, buvo daugiausiai laikomasi, bet įtampa išliko, o prie sienos įvyko keletas incidentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS