Per išpuolį Pakistano vertybinių popierių biržoje žuvo mažiausiai 6 žmonės | Diena.lt

PER IŠPUOLĮ PAKISTANO VERTYBINIŲ POPIERIŲ BIRŽOJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 6 ŽMONĖS

Mažiausiai šeši žmonės žuvo pirmadienį per ginkluotų kovotojų ataką Pakistano pietiniame Karačio mieste, kurios taikiniu tapo Pakistano vertybinių popierių birža, pranešė policija.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė etninės balučių grupės separatistai, pastaraisiais metais surengę keletą didelių išpuolių įvairiose šalies vietose, įskaitant Karačį.

Pareigūnai nurodė, kad užpuolikams susprogdinus granatą prekybos salėje ir pradėjus pliekti iš automatų žuvo mažiausiai vienas policininkas.

Be to, žuvo keturi apsaugos darbuotojai ir praeivis, nurodė Karačio policijos vadas Ghulam Nabi Memonas (Gulam Nabis Memonas). Pasak jo, saugumo pajėgos taip pat nukovė visus keturis užpuolikus.

„Policija pas teroristus rado modernių automatinių ir sprogstamųjų medžiagų“, – sakoma Karačio policijos pranešime.

Pastatą, esantį miesto finansų rajono širdyje, apsupo gerai ginkluotos specialiosios pajėgos. Tame pačiame rajone įsikūręs Pakistano valstybinis bankas ir keleto nacionalinių bei tarptautinių finansų institucijų būstinės.

Karačio birža yra didžiausia ir seniausiai veikianti Pakistane. Šiuo metu ji yra apjungta su Islamabado ir Lahoro biržomis.

Šis pietinis uostamiestis anksčiau buvo nusikalstamumo ir politinio bei etninio smurto židinys. Su politikais siejamos ginkluotos grupuotės neretai žudydavo oponentus ir surengdavo išpuolių gyvenamuosiuose rajonuose.

Vis dėlto pastaraisiais metais padėtis Karačyje daugmaž stabilizavosi po saugumo agentūrų operacijų prieš politines ginkluotas grupes.

Atsakomybę dėl naujausio išpuolio prisiėmė Beludžistano išvadavimo armija (BLA), sakoma žinutėje, gautoje naujienų agentūros AFP. Joje sakoma, kad biržos pastatą šturmavo BLA elitinio padalinio kovotojai.

BLA yra viena iš keleto grupuočių, veikiančių daugiausiai Pakistano pietvakarinėje Beludžistano provincijoje. Šį neramų regioną jau daug metų krėtė separatistų ir islamistų smurtas bei nesantaika tarp religinių bendruomenių.

Beludžistano išvadavimo armija pastaraisiais metais ne kartą atakavo infrastruktūros projektus, vykdomus Pakistane su Kinijos pagalba. Vieno iš šių išpuolių taikinių 2018 metais tapo Kinijos konsulatas Karačyje – tąsyk žuvo keturi žmonės.

Pernai gegužę BLA atakavo vieną prabangų viešbutį netoli sienos su Afganistanu esančiame Gvadare, kur vykdoma uosto plėtra įgyvendinant milijardų JAV dolerių vertės infrastruktūros projektą, finansuojamą Kinijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS