Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta | Diena.lt

KARAS: TĘSIASI APŠAUDYMAI – UKRAINOS ATOMINĖ ELEKTRINĖ VĖL ATJUNGTA

Ukraina penktadienį paskelbė subombardavusi rusų bazę Enerhodaro mieste netoli Rusijos okupuotos Zaporižios atominės elektrinės, kurios saugumą šiuo metu vertina Jungtinių Tautų inspektoriai.

„Per mūsų kariuomenės... smūgius Enerhodare ir Chersone sunaikintos trys priešo artilerijos sistemos ir šaudmenų sandėlis“, – paskelbė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Enerhodaro meras Dmytro Orlovas naujienų agentūrai AFP sakė neturintis informacijos apie tai, bet pridūrė, kad telefono ryšys mieste smarkiai sutrikęs.

Zaporižios atominėje elektrinėje šiuo metu dirba JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) 14 narių komanda, pasaulyje didėjant susirūpinimui šios elektrinės saugumu.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

Ukrainos kariuomenė nurodė, kad prieš TATENA misijos atvykimą ketvirtadienį rusų pajėgos iš ten patraukė „visą savo įrangą“.

Rusijos pajėgos jėgainę užėmė kovo 4 dieną.

„Nord Stream“ turbinos gamintoja: pratekėjimas „nėra techninė priežastis“ stabdyti tiekimą

Dujotiekio „Nord Stream 1“ turbinos gamintoja „Siemens Energy“ penktadienį pareiškė, kad tepalo pratekėjimas, kuriuo Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ aiškino savo sprendimą visiškai sustabdyti tiekimą šiuo dujotiekiu, „nėra techninė priežastis“ nutraukti dujų pumpavimą.

„Tokia išvada nėra techninė priežastis stabdyti darbą“, – sakoma „Siemens Energy“ pareiškime.

„Tokie pratekėjimai paprastai nepaveikia turbinos darbo“, o užsandarinimo darbus galima atlikti vietoje, nurodė kompanija.

Anksčiau penktadienį „Gazprom“ paskelbė, kad visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.

Pareiškime „Gazprom“ nurodė, kad atliekant vienintelės dar veikusios „Nord Stream“ turbinos techninės priežiūros darbus aptikta „tepalo pratekėjimų“.

„Gazprom“ pridūrė, kad „kol bus šalinami įrangos gedimai, dujų tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu bus visiškai sustabdytas“.

„Gazprom“ trečiadienį trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai šiuo vamzdynu, kad atliktų techninės priežiūros darbus, dar labiau padidindama įtampą sąmyšio apimtoje Europos elektros rinkoje. Tiekimas Baltijos jūros dugnu nutiestu dujotiekiu turėjo atsinaujinti šeštadienį.

Tęsiantis kovoms Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė anksti šeštadienį vėl buvo atjungta tęsiantis apšaudymui, per kurį buvo sunaikinta svarbi elektros perdavimo linija, paskelbė Rusijos paskirta vietos administracija.

Pareiškimas pasirodė į Zaporižios elektrinę, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo 4 dieną, atvykus Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriams.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

TATENA misija turi padėti užtikrinti jėgainės saugumą.

„Smogta elektros linijai „Dneprovskaja“. Atominė elektrinė perjungta savo pačios poreikiams patenkinti“, – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbė Kremliaus primestos regiono administracijos narys Vladimiras Rogovas. Jis pridūrė, kad vienas sviedinys nukrito tarp dviejų elektrinės reaktorių.

Šių pareiškimų kol kas neįmanoma patvirtinti.

Vėlai penktadienį Rusijos paskirta administracija pareiškė, kad elektrinė buvo apšaudoma maždaug dvi valandas, ir kaltino Ukrainos pajėgas.

Šeštadienį ryte nei Ukrainos vyriausybė, nei šalies branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ šių pareiškimų nebuvo pakomentavusios.

Zaporižios AE nuo praėjusios savaitės ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos energetinės sistemos. „Enerhoatom“ dėl to kaltino apšaudymą ir gaisrus netoli jėgainės.

Tuo metu Ukrainos vietos administracijų pareigūnai kaltina Rusiją raketomis apšaudant du miestus netoli elektrinės, kitame Dnipro upės krante. Tokie kaltinimai pastarosiomis savaitėmis taip pat buvo skelbiami ne kartą.

Šeštadienį vietos pareigūnai taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos apšaudo gyvenamuosius rajonus Ukrainos rytuose ir šiaurės rytuose.

Rytinės Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka per „Telegram“ parašė, kad penktadienį žuvo du civiliai, o dar trys buvo sužeisti.

Šiaurės rytų Charkivo regione gubernatorius Olehas Synehubovas sakė, kad praėjusią naktį į ligonines buvo paguldyti šeši per rusų apšaudymą sužeisti civiliai.

Scanpix nuotr.

Rusija: JAV dar neišdavė vizų į JT Generalinę Asamblėją siunčiamai delegacijai

Rusija Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui išreiškė „nerimą“ dėl to, kad JAV dar neišdavė vizų jos delegacijai, vėliau šį mėnesį turinčiai dalyvauti Generalinės Asamblėjos sesijoje, rodo penktadienį naujienų agentūros AFP matytas laiškas.

„Nė vienas iš 56 Rusijos atstovų pagrindinėje komandoje ir organizacinėje grupėje“ ketvirtadienį dar nebuvo gavęs JAV vizos, laiške JT vadovui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui) rašė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Jis pridūrė, kad „panaši situacija“ susiklostė dėl rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo delegaciją lydėti turinčių „žurnalistų ir įgulos narių“.

S. Lavrovo delegacija JT Generalinėje Asamblėjoje turi dalyvauti rugsėjo 20–26 dienomis.

„Pastaruosius kelis mėnesius Jungtinių Valstijų valdžia nuolat atsisako išduoti vizas... Rusijos delegatams, paskirtiems dalyvauti oficialiuose Jungtinių Tautų renginiuose, – rašė V. Nebenzia. – Vizų išdavimas yra teisinė šalies šeimininkės pareiga, o ne teisė ar privilegija.“

Vizų išdavimas yra teisinė šalies šeimininkės pareiga, o ne teisė ar privilegija.

Pagal 1947 metų susitarimą JAV negali trukdyti šalių narių atstovams atvykti į JT būstinę Niujorke.

Rusijai vasario mėnesį užpuolus Ukrainą, JAV paskelbė sankcijas rusų prezidentui Vladimirui Putinui ir užsienio reikalų ministrui S. Lavrovui, įskaitant draudimą įvažiuoti į šalį.

„Jungtinės Valstijos rimtai vertina savo, kaip šalies JT šeimininkės, įsipareigojimus“, – pareiškime AFP nurodė Valstybės departamento atstovas. Jis pridūrė nekomentuosiantis atskirų atvejų, nes „duomenys apie vizas pagal JAV įstatymus yra konfidencialūs“.

„Pakartotinai primename Rusijos misijai JT, kaip ir visoms kitoms JT misijoms, kad Jungtinėms Valstijoms paraiškų reikia kuo anksčiau“, – nurodė atstovas. Vėl vizų vėlavimo jis kaltino Maskvos sprendimą priversti sumažinti JAV ambasados Rusijoje darbuotojų skaičių.

A. Guterreso atstovė AFP sakė, kad jis palaiko „glaudžius kontaktus“ su JAV dėl taisyklių pagal 1947 metų susitarimą.

R. T. Erdoganas V. Putinui: Turkija gali tarpininkauti dėl Ukrainos atominės elektrinės

Turkija gali tarpininkauti sprendžiant aklavietę dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios rusų pajėgos, šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakė turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

„Prezidentas Erdoganas konstatavo, kad Turkija gali vaidinti palengvinamąjį vaidmenį Zaporižios atominėje elektrinėje, kaip darė dėl susitarimo [eksportuoti] grūdus“, – paskelbė Turkijos prezidentūra, paminėdama liepą Kyjivo ir Maskvos pasirašytą grūdų eksporto susitarimą, kurio laiduotojos buvo Turkija ir Jungtinės Tautos.

Zaporižios atominėje elektrinėje šiuo metu dirba JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) 14 narių komanda, pasaulyje didėjant susirūpinimui šios elektrinės saugumu.

Mes susirūpinę. Nenorime dar vieno Černobylio.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

Rusijos pajėgos jėgainę užėmė kovo 4 dieną.

Praėjusį mėnesį atvykęs į Lvivą susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, R. T. Erdoganas įspėjo dėl branduolinės katastrofos pavojaus.

„Mes susirūpinę. Nenorime dar vieno Černobylio“, – tuomet sakė Turkijos lyderis.

Turkija, kuri palaiko draugiškus santykius ir su Maskva, ir su Kyjivu, tiekia Ukrainai dronus, bet atsisako prisidėti prie Vakarų sankcijų Rusijai.

Prieš susitikimą su V. Zelenskiu R. T. Erdoganas Sočyje susitiko su V. Putinu. Abi šalys tuomet pažadėjo stiprinti savo ekonominį bendradarbiavimą.

Per šeštadienio pokalbį telefonu R. T. Erdoganas ir V. Putinas sutarė toliau kalbėtis Samarkande rugsėjo 15–16 dienomis, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) viršūnių susitikimo kuluaruose, nurodė prezidentūra.

Jei Rusija nutrauks dujų tiekimą, ES bus pasirengusi – eurokomisaras

Europos Sąjungos ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni (Paolas Džentilonis) šeštadienį sakė, kad Bendrija yra „gerai pasirengusi“ tam atvejui, jei Rusija visiškai sustabdytų gamtinių dujų tiekimą.

Tai, pasak jo, užtikrina saugyklų pajėgumai ir energijos taupymo priemonės.

„Mes gerai pasirengę priešintis Rusijos kraštutiniam naudojimuisi dujų ginklu“, – sakė jis reporteriams konsultavimo firmos „The European House – Ambrosetti“ organizuoto ekonomikos forumo kuluaruose.

Mes gerai pasirengę priešintis Rusijos kraštutiniam naudojimuisi dujų ginklu.

„Mes nebijome Putino sprendimų; prašome rusų gerbti sutartis, bet jei jie to nedarys, mes pasirengę reaguoti“, – sakė jis.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad buvo visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.

„Gazprom“ trečiadienį trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai šiuo vamzdynu, kad atliktų techninės priežiūros darbus. Tiekimas turėjo būti atnaujintas šeštadienį, bet „Gazprom“ nurodė, kad atliekant vienintelės dar veikusios „Nord Stream“ turbinos techninės priežiūros darbus aptikta „tepalo pratekėjimų“, ir pridūrė, kad „kol bus šalinami įrangos gedimai, dujų tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu bus visiškai sustabdytas“.

Taip Maskva reagavo į penktadienį paskelbtą Didžiojo septyneto (G-7) sprendimą nustatyti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą.

Dėl tiekimo diversifikavimo ES dujų saugyklos šiuo metu užpildytos maždaug 80 proc., net jei padėtis skirtingose šalyse ir nėra vienoda, sakė P. Gentiloni.

Pasak jo, Briuselis „pastaraisiais mėnesiais daug nuveikė“, bet „šiandien įmanoma padaryti dar daugiau“.

Tikslas yra „vykdyti vieningos Europos strategiją, ekonominiais ginklais veikiančią prieš invaziją į Ukrainą“, paaiškino jis.

„Mes nedalyvaujame kare... Mes remiame Ukrainą. Dabar turime daryti tai efektyviau“, – pabrėžė jis.

TATENA: Zaporižios AE atjungta nuo pagrindinės elektros perdavimo linijos

Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) šeštadienį paskelbė, kad Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė buvo atjungta nuo paskutinės dar likusios savo pagrindinės elektros perdavimo linijos į energetinę sistemą ir dabar yra priklausoma nuo atsarginės linijos.

„Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė dar kartą prarado ryšį su savo paskutine likusia pagrindine išorės elektros perdavimo linija, bet... toliau tiekia elektrą į energetinę sistemą atsargine linija“, – sakoma agentūros pranešime.

„Mažiau nei 48 valandos po to, kai [TATENA] generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi (Rafaelis Marianas Grosis) ketvirtadienį šiame objekte Ukrainos pietuose pradėjo... TATENA Palaikymo ir pagalbos misiją Zaporižioje (ISAMZ), agentūros ekspertams ukrainiečių aukšto rango pareigūnai pasakė, kad neveikia Zaporižios AE ketvirtoji eksploatacinė 750 kilovoltų elektros perdavimo linija. Trys kitos linijos buvo prarastos anksčiau šio konflikto metu“, – sakoma pranešime.

„Vienas reaktorius dar dirba ir gamina elektrą tiek aušinimui ir kitoms būtinoms saugumo funkcijoms objekte, tiek namų ūkiams, gamykloms ir kitiems [vartotojams] per energetinę sistemą“, – nurodė TATENA.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys dėl to kaltina viena kitą. Situacija kelia vis didesnį nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

TATENA misija turi padėti užtikrinti jėgainės, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo 4 dieną, saugumą.

Ukraina penktadienį paskelbė subombardavusi rusų bazę Enerhodaro mieste netoli Rusijos okupuotos Zaporižios AE ir sunaikinusi tris artilerijos sistemas bei šaudmenų sandėlį.

Rusijos paskirta vietos administracija anksčiau šeštadienį paskelbė, kad Zaporižios atominė elektrinė vėl buvo atjungta tęsiantis apšaudymui, per kurį buvo sunaikinta svarbi elektros perdavimo linija.

Zaporižios AE nuo praėjusios savaitės ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos energetinės sistemos. Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ dėl to kaltino apšaudymą ir gaisrus netoli jėgainės.

GALERIJA

  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
  • Karas: tęsiasi apšaudymai – Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta
Scanpix nuotr.
Gairės: Zaporižios AE, bombardavimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS