Karas Ukrainoje: okupantai planuoja naujų teroristinių išpuolių prieš energetikos objektus? | Diena.lt

KARAS UKRAINOJE: OKUPANTAI PLANUOJA NAUJŲ TERORISTINIŲ IŠPUOLIŲ PRIEŠ ENERGETIKOS OBJEKTUS?

  • 0

Bėgdami nuo apšaudymo civiliai plūstelėjo iš Pietų Ukrainos miesto Chersono, kurio atgavimą ukrainiečiai šventė prieš kelias savaites. Miesto pakraštyje 1 km ar daugiau nusidriekė sunkvežimių, furgonų ir automobilių eilė, kai kurie tempė priekabas, vežėsi gyvūnus ar daiktus, praneša LNK.

„Jie mus apšaudo. Kito kelio kaip išvykti nėra. Praėjus trims keturioms dienoms, kai jie paliko Chersoną, prasidėjo stiprus apšaudymas, daug žmonių žuvo, sužeista. Rusai šaudo į miesto centrą, namus, į viską“, – sakė išvykstantis vyras.

„Užvakar į mūsų namą pataikė artilerija, sudegė keturi butai. Išdužo langai, negalime likti – nėra elektros, vandens, šildymo“, – kodėl išvyksta, aiškino Chersono gyventojas.

Chersono srities karinės administracijos vadovas pranešė, kad rusai savaitgalį regioną apšaudė per 50 kartų. Teigiama, kad per šiuos smūgius žuvo mažiausiai vienas žmogus, dar keli sužeisti, tarp jų vaikas.

„Tris ar keturias dienas nebuvo jokių apšaudymų, tada prasidėjo visą dieną trunkantis košmaras, rusai pradėjo mus terorizuoti. Jie smogė chaotiškai – neturėjo taikinių, nei karinių, nei infrastruktūros objektų. Tiesiog atakuoja gyvenamuosius rajonus.“

Okupantai raketomis apšaudė Rytų Ukrainos miestą. Rusai taip pat smūgiavo dar dviem Dnipro srities miestams ir vienam kaimui. Raketomis suduota Zaporižios miesto apylinkėms, per Donecko srities apšaudymą žuvo mažiausiai du žmonės, yra sužeistų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Ukrainiečiai praneša, kad savaitė gali būti labai sunki, mat okupantai esą planuoja naujų teroristinių išpuolių prieš energetikos objektus. Praėjus keturioms dienoms po masinės raketų atakos prieš kritinę infrastruktūrą, pranešama, kad beveik visame Kyjive atkurtas elektros tiekimas.

Miesto karinė administracija skelbia, kad taip pat beveik visiškai atkurtas vandens ir šildymo tiekimas. Pašalinti mobiliojo ryšio trikdžiai, tačiau administracija perspėjo, kad, atliekant paskutinius elektros tiekimo atkūrimo darbus, mieste dar gali būti pavienių išjungimų.

Mes ne tik atremiame agresiją, žingsnis po žingsnio kuriame sistemą, kuri sustabdys agresiją ir garantuos ilgalaikį saugumą Ukrainai, visai Europai ir pasauliui.

Sostinės meras anksčiau sulaukė prezidento kritikos dėl pernelyg lėtų tempų. Dabar Vitalijus Kličko pareiškė, kad infrastruktūros atkūrimas vyksta rekordiniu greičiu.

„Ukrainiečiai išgyveno genocidą ir šiandien darome viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad sustabdytume naują Rusijos genocido politiką. Naują, bet panašią į tą, kuri XX a. pražudė milijonus žmonių. Mes ne tik atremiame agresiją, žingsnis po žingsnio kuriame sistemą, kuri sustabdys agresiją ir garantuos ilgalaikį saugumą Ukrainai, visai Europai ir pasauliui“, – sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Vaizdo įraše matyti, kaip Ukrainos kariai šaudo Lietuvos padovanota haubica. Amerikiečių dienraštis „The New York Times“ skelbia, kad 20 iš 30 NATO valstybių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau likusios 10 – tarp jų Prancūzija, Vokietija, Italija ir Nyderlandai – gali perduoti Ukrainai reikšmingų ginklų.

Amerikiečiai teigia, kad Rusija ir Ukraina naudoja ginklus ir šaudmenis tokiu mastu, kokio nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ukrainoje apsilankiusi Lietuvos premjerė užtikrino, kad mūsų šalies parama kariaujančiai šaliai nesiliaus. V. Zelenskis su Ingrida Šimonyte apsilankė Kyjivo drąsiųjų alėjoje, kur už paramą Ukrainai atidengta Lietuvos premjerės vardinė lentelė. I. Šimonytė patikino, kad apsilankys alėjoje kartu su savo draugais ir artimaisiais po Ukrainos pergalės.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Chersonas, civiliai, energetikos objektai, išpuoliai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS