Kas iš tiesų įvyko prie Gazos ligoninės? | Diena.lt

KAS IŠ TIESŲ ĮVYKO PRIE GAZOS LIGONINĖS?

  • 12

Kas iš tiesų įvyko prie Gazos ligoninės? Ir kodėl „Hamas“ teroristams vakar pavyko apgauti pasaulį, daugiau praneša LNK.

Apie tai plačiau papasakojo gynybos politikos ekspertas Darius Šavolskis.

Antradienio žinios atrodė ganėtinai kraupiai. Kas atsitiko? Įvyko raketos sprogimas šalia Gazos ligoninės, parkavimo aikštelėje, kur buvo nemažai žmonių. Šiuo metu sunku ir pasakyti, kiek yra aukų.

– Kodėl „Hamas“ teroristams pavyko apgauti pasaulį ir savo pačių ar juos palaikančių teroristų numestą sprogmenį pateikti kaip Izraelio ataką?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Šiuo atveju, iš tiesų padėjo toks sensacijų ieškojimas tarp tam tikrų žiniasklaidos priemonių – skubėjimas pateikti šią svarbią žinią. Kartais vertėtų palaukti ir pažiūrėti, įvertinti tam tikrus faktus, kurie paaiškėtų po kiek laiko. Po vidurnakčio pasirodė informacija, kad tai yra ne Izraelio paleista raketa, tai daugiau yra palestiniečių raketa, kuri buvo paleista ir nukrito. Greičiausiai ji buvo paleista iš netoli ligoninės esančių kapinių.

– Iš kitos pusės tai neturėtų mūsų stebinti. Tai yra toks teroristinių grupuočių ar valstybių įprastas elgesys. Juk ir Rusija daro tą patį sakydama, kad juos puola NATO ir dėl to jie turi kariauti Ukrainoje. Demokratinis pasaulis ir žmonės, kurie susidūrę su Rusija, supranta, kad tai absoliutus Rusijos melas.

– Žinoma. Tai labai panaši strategija. Visi tie Kremliaus naratyvai labai panašūs į šiuo metu „Hamas“ grupuotės naudojamus naratyvus. Demokratiniam pasauliui žvelgiant į faktus viskas daugiau ar mažiau yra aišku. Matėme, kad ir Joe Bidenas pasakė, kad pagal esamus įrodymus tai panašu į pačių palestiniečių paleistą raketą. Bet yra tam tikros grupės Viduriniuose Rytuose, kur žmonės galbūt daugiau iš emocijų tiki visu tuo. Tas ir lemia tokį didelį sujudimą regione.

– Ar Arabų pasaulyje kas nors girdi šią informaciją? Juk, panašu, kad Palestinoje gali bet ką ir bet kur susprogdinti, o kaltas liks vis tiek Izraelis.

– Po antradienio atakos, kuri tikrai ganėtinai emocingai praėjo per visas žiniasklaidos priemones, pasipylė protestai. Buvo atšauktas netgi ganėtinai svarbus įvykis – JAV prezidento susitikimas su Jordanijos karaliumi, su Palestinos administracijos vadovu, kuris galbūt būtų padėjęs šitos krizės sprendimui. Tačiau po visos šios atakos situacija yra tokia, kad nebus to susitikimo.

– Gal tas susitikimas vis dėlto gali įvykti, įvertinus tai, kad aiškėja kita realybė, kita istorijos pusė, nei buvo pateikta iš pradžių? Ar šiuo atveju Jordanijos karalius atsitraukė?

Protokolai siekia sumažinti aukų skaičių, tačiau mes visi matome, kad po kiekvieno smūgio yra aukos.

– Manau, kad jis atsitraukė daugiau dėl vidinio spaudimo. Pačioje Jordanijos visuomenėje yra tam tikros grupės, kurios labiau palaiko palestiniečius iš ideologinės pusės. Vengdamas didesnės konfrontacijos bei saugumo motyvais karalius atšaukė šį susitikimą. Galima sakyti, kad pastangos ieškoti sprendimų neišnyks, bet nusikels į kitą lygmenį.

– Kaip šioje situacijoje elgtis Izraeliui? Antradienį pirma reakcija buvo Izraelio smerkimas – kaip jis galėjo numesti bombą ant civilių ligoninės? Vakarai daro spaudimą Izraeliui nepulti Gazos antžeminiu būdu, nes ten iš tikrų yra labai daug civilių, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su „Hamas“ grupuote. Tačiau Izraelis viduje patiria savo piliečių spaudimą kerštauti už tai, ką padarė teroristai atėję ir išžudę kaimus.

– Situacija Izraeliui yra labai sudėtinga. Ar smūgiai iš oro, ar sausumos pajėgų invazija tokiame tankiai apgyvendintame ruože pareikalautų daug aukų. Izraelis turi išvystęs tam tikrus protokolus, kaip sumažinti tą aukų skaičių. Jei atakuojamas tam tikras pastatas, gyventojai būna informuojami. Duodama žmonėms laiko evakuotis iš tam tikros teritorijos. Visi šie protokolai siekia sumažinti aukų skaičių, tačiau mes visi matome, kad po kiekvieno smūgio yra aukos.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

kaip graziai

ciulba "exspertas" lyg ten buvo ir viska mate Savo Akimis !!! Nereikia taip zrmai pulti ant keliu del cento ir uz žydus ,nes 'tiesa' gali but apgailinga ,kai nedi jos mates ... .

nu kada

pasaulis supras,kad pasakeles apie izraelio 'geruma' nuo 1947 seka žydai ,o pasaulis jsis tiki .

Tomas

Hamas neturi tokio stiprumo ginklu baikit tas fantazijas !! Zydai bando visus iszudyti kad maziau zmoniu liktu Gazoje!! Kraugeriai!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS