Kas yra keturi vyrai, apkaltinti MH17 lainerio numušimu? | Diena.lt

KAS YRA KETURI VYRAI, APKALTINTI MH17 LAINERIO NUMUŠIMU?

  • 1

Tarptautiniai tyrėjai trečiadienį pareiškė kaltinimus nužudymu trims rusams ir vienam ukrainiečiui, siejamiems su 298 žmonių gyvybių pareikalavusiu oro linijų bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos 2014 metais.

Štai keturi įtariamieji, kuriuos įvardijo Nyderlandų vadovaujama komanda.

Igoris Girkinas

Igoris Girkinas, dar vadinamas Igoriu Strelkovu, yra aukščiausio rango įtariamasis.

Šis buvęs Rusijos žvalgybos agentas, įgijęs kovos patirties per konfliktus tokiose karštuosiuose taškuose kaip Čečėnija ir Jugoslavija, teigia įžiebęs karo kibirkštį Rytų Ukrainoje vadovaudamas prorusiškiems separatistams, užėmusiems daug svarbių vietovių tame regione.

2014 metais I. Girkinas geležiniu kumščiu valdė separatistų tvirtovę Slavianską. Jo valdymo laikotarpiu buvo pranešama apie egzekucijas, vykdytas net už smulkias vagystes.

Vis tik vėliau tais metais jis buvo paslaptingomis aplinkybėmis išstumtas iš valdžios separatistiniame regione ir sugrįžo į Rusiją, kur prarado visą turėtą įtaką bei, kaip pranešama, susidūrė su finansiniais sunkumais.

Trečiadienį šis istorinių įvykių inscenizavimo mėgėjas paneigė, jog prie lainerio numušimo prisidėjo Rytų Ukrainos separatistai.

„Galiu tik pasakyti, kad separatistai nenumušė „Boeing“, – sakė jis Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“.

Manoma, kad I. Girkinas gyvena Maskvoje.

Sergejus Dubinskis

Remiantis pranešimais, Sergejus Dubinskis, pravarde „Paniurėlis“, susipažino su I. Girkinu 10-o dešimtmečio viduryje, kai jiedu kovojo Pirmajame Čečėnijos kare. S. Dubinskis taip pat yra 9-e dešimtmetyje vykusio Sovietų Sąjungos karo Afganistane veteranas.

Įtariama, kad lėktuvo numušimo metu jis dirbo separatistų karo žvalgybos vadu Ukrainos rytuose.

Jis taip pat siejamas su Rusijos žvalgybos agentūra GRU.

Pasak žurnalistinių tyrimų grupės „Bellingcat“, S. Dubinskis „paprašė atgabenti kovai paruoštą raketų kompleksą „Buk“ – tyrėjai priėjo išvadą, kad šio tipo raketa ir buvo numuštas lėktuvas.

„Bellingcat“ taip pat pareiškė, kad S. Dubinskis „dalyvavo išvežant kompleksą „Buk“ atgal į Rusiją, kai buvo numuštas MH17“ laineris.

Pranešama, kad jis gyvena Rostove prie Dono – savo gimtajame mieste pietinėje Rusijoje, esančiame netoli Ukrainos sienos.

Olegas Pulatovas

Olegą Pulatovas, žinomas slapyvardžiu „Giurza“, yra buvęs Rusijos kariuomenės pareigūnas.

2014 metų vasarą jis dirbo vienu iš S. Dubinskio pavaduotojų ir buvo vienas iš aukščiausio rango pareigūnų separatistų pajėgų vadovybėje.

Jis galimai padėjo pristatyti sistemą „Buk“ į Ukrainą ir numušus lainerį padėjo užtikrinti saugumą rajone, kur nukrito orlaivio nuolaužos.

Leonidas Charčenka

Ukrainos pilietis Leonidas Charčenka, pravarde „Kurmis“, palaikė ryšius su separatistų lyderiais, kai buvo numuštas lėktuvas.

„Bellingcat“ teigimu, jis padėjo „įrengti raketų kompleksą „Buk“ netoli paleidimo vietos“ ir galimai koordinavo šios sistemos pervežimą iš Donecko, pagrindinio separatistų miesto Rytų Ukrainoje.

Anot ukrainiečių žiniasklaidos, L. Charčenka ieškomas Kijevo dėl valdžios institucijų šturmavimo ir savo vaidmens padedant separatistams.

Duodamas interviu, kurį 2015 metais paskelbė viena separatistų naujienų agentūra, jis pavadino vyriausybę Kijeve „fašistų režimu“, besivadovaujančiu „nacių“ ideologija.

Ukrainos saugumo tarnybos trečiadienį pranešė naujienų agentūrai AFP neturinčios „jokios informacijos“ apie L. Charčenkos buvimo vietą ir negalėjo patvirtinti, ar jis apskritai tebėra gyvas.

GALERIJA

  • Kas yra keturi vyrai, apkaltinti MH17 lainerio numušimu?
Reuters nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

VYTAUTAS

TIK KAŽKODĖL NERAŠO,KAD PATI MALAZIJA NEIGIA RUSIJOS KALTĘ.EUROPIEČIAI BET KĄ PATVIRTINS JANKIAMS PALIEPUS.KODĖL UKRAI NEUŽDARĖ ORO ERDVĖS,KUR VYKSTA KARAS.KODĖL UKRAI NUKREIPĖ LĖKTUVĄ KITA KRYPTIM.KM RUSAM BUVO REIKALINGA LĖKTUVO KATASTROFA.NA UKRAM TA KATASTROFA REIKALINGA,KAD APKALTINT RUSIJA.JUK UKRAI JAU NUMUŠĖ RUSIJOS KELEIVINI LĖKTUVĄ IR NESIGAILI.JUK JIEM JAU IPRASTA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS