Kazachstane suimtas Rusijos pilietis, kaltinamas tadžikų verbavimu kovoti | Diena.lt

KAZACHSTANE SUIMTAS RUSIJOS PILIETIS, KALTINAMAS TADŽIKŲ VERBAVIMU KOVOTI

  • 2

Kazachstanas šeštadienį pranešė suėmęs Rusijos pilietį, kaltinamą Tadžikistano piliečių ir asmenų be pilietybės verbavimu dalyvauti ginkluotuose konfliktuose.

Kazachstano policija savo „Telegram“ kanale pranešė, kad Rusijos pilietis buvo suimtas Almatoje balandžio 11 dieną po to, kai atskrido lėktuvu iš Maskvos.

Policijos pranešime teigiama, kad šis vyras „nuo 2023 metų rugsėjo buvo tarptautiniu mastu ieškomas dėl neteisėto Tadžikistano piliečių ir asmenų be pilietybės verbavimo dalyvauti ginkluotuose daliniuose, konfliktuose ar karinėse operacijose trečiosiose šalyse“.

Rusijos pilietis buvo suimtas praėjus trims savaitėms po išpuolio Pamaskvės koncertų salėje „Crocus City Hall“, į kurią įsiveržę užpuolikai nužudė mažiausiai 143 žmones.

Maskva teigia, kad pagrindiniai įtariamieji dėl šio išpuolio, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybe“ (IS) pasivadinusi grupuotė, yra Tadžikistano piliečiai.

Tadžikistanas, kuriame gyvena 9,7 mln. žmonių, po 1992–1997 metais siautusio pilietinio karo, kuriame dalyvavo ir islamistų kovotojai, kovą su terorizmu paskelbė vienu iš savo prioritetų.

Kalnuotą šalį, kuri taip pat yra patyrusi kelis išpuolius, už kuriuos atsakomybę prisiėmė IS, tebekamuoja tarpvalstybiniai susirėmimai pasienyje su Afganistanu, kuriuose dalyvauja džihadistų grupuotės.

Šių metų pradžioje prezidentas Emomalis Rachmonas pareiškė, kad, turimais duomenimis, nuo 2015 metų prie IS prisijungė 2 300 tadžikų.

Jis tuomet sakė, kad „ekstremistų propaganda“ yra nutaikyta į „jaunus žmones, kurie vyksta dirbti į užsienį“.

Apie milijoną tadžikų kasmet vyksta dirbti į Rusiją.

Pažeidžiamais migrantais taip pat naudojasi Rusijos kariuomenė – būta daug pranešimų apie Centrinės Azijos gyventojus, kurie verbuojami kovoti prieš Ukrainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Visada

rusai pasinaudodavo okupuotų tautų žmonėmis kaip kariavimo priemone, dabar ypatingai , nes nenori imti rusų iš didesnių miestų kurie supranta šio betikslio karo pagrindinę priežastį , huilo kvailas ambicijas.

Vizik

kremliaus šunys terorizuoja pasaulį visais kanalais. Mūsų tarnybos dirba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS