Kazachstano prezidentas žada „maksimaliai griežtai“ reaguoti į neramumus | Diena.lt

KAZACHSTANO PREZIDENTAS ŽADA „MAKSIMALIAI GRIEŽTAI“ REAGUOTI Į NERAMUMUS

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) pareiškė nuo trečiadienio vadovausiantis Saugumo tarybai ir pažadėjo „maksimaliai griežtai“ reaguoti į šalį apėmusius didžiulius neramumus.

„Kaip valstybės vadovas – ir nuo šiandien Saugumo tarybos pirmininkas – ketinu veikti maksimaliai griežtai“, – pabrėžė prezidentas per televizijos „Chabar 24“ transliuotą kreipimąsi.

Anksčiau Saugumo tarybai vadovavo K.-J. Tokayevo pirmtakas – beveik tris dešimtmečius Kazachstano prezidento pareigas ėjęs Nursultanas Nazarbayevas (Nursultanas Nazarbajevas).

Šalyje savaitgalyje kilo protestai prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą. Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus.

Protestuotojai, dabar turintys ir platesnių politinių bei ekonominių reikalavimų, antradienį ir trečiadienį susirėmė su saugumo pajėgomis Almatoje.

Pasak prezidento, neramumai jau pareikalavo žmonių gyvybių.

„Esama žuvusiųjų ir sužeistųjų, minios siaučiančių elementų muša ir įžeidinėja karius, vedžioja juos nuogus gatvėmis, prievartauja moteris ir plėšia parduotuves“, – eteryje kalbėjo K.-J. Tokayevas.

„Situacija kelia grėsmę visų Almatos gyventojų saugumui, tai negali būti toleruojama. Be Almatos, situacija tapo įtempta ir kai kuriuose kituose centruose, todėl keliuose regionuose paskelbiau nepaprastąją padėtį“, – pridūrė jis.

Iki sausio 19 dienos galiosianti nepaprastoji padėtis ir komendanto valanda šiuo metu įvesta sostinėje Nur Sultane, Almatos mieste, taip pat Mangystau ir Almatos srityse.

Trečiadienį paryčiais buvo atstatydinta šalies vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS