Kinija atsisakė komentuoti A. Navalno mirtį ir paaiškino, kodėl | Diena.lt

KINIJA ATSISAKĖ KOMENTUOTI A. NAVALNO MIRTĮ IR PAAIŠKINO, KODĖL

Kinijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį atsisakė komentuoti Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį, teigdama, kad tai Rusijos vidaus reikalas.

„Tai Rusijos vidaus reikalas. Nekomentuosiu“, – atsakydamas į naujienų agentūros AFP klausimą sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Rusijos pareigūnai pranešė, kad pagrindinis Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kuriuose, tikėtina, bus perrinktas Vladimiras Putinas.

A. Navalnas kalėjo Rusijoje tris metus po pasikėsinimo nunuodyti, dėl kurio jis kaltino Kremlių.

Tai Rusijos vidaus reikalas.

Jam mirus Rusijos opozicija neteko pagrindinio lyderiu tuo metu, kai ši šalis vykdo intensyvias represijas ir tęsia karą Ukrainoje.

Pekinas ir Maskva yra tvirti sąjungininkai ir sustiprino savo santykius tuo metu, kai daugelis šalių atsitraukė nuo Rusijos dėl beveik prieš dvejus metus pradėtos invazijos į Ukrainą.

Abi šalys reguliariai rengia aukšto lygio susitikimus ir palaiko nuolatinius ryšius. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) savo kolegą iš Rusijos V. Putiną net yra pavadinęs „geru draugu“.

Disidentai ir kai kurie Vakarų šalių lyderiai dėl 47 metų A. Navalno mirties kaltina V. Putiną ir jo vyriausybę. Apie blogėjančią A. Navalno sveikatos būklę buvo pranešama jau prieš kelis mėnesius.  

J. Stoltenbergo kritika

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas griežtai sukritikavo Kinijos vyriausybės reakciją į Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirtį kalėjime.

„Šiandien sulaukėme Kinijos užsienio reikalų ministro pareiškimo, kuriame teigiama, kad A. Navalno mirtis yra „Rusijos vidaus reikalas“. Na, tai nėra Rusijos vidaus reikalas, nes visi žinome, kad tai yra autoritarinio režimo Maskvoje rezultatas, – šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijoje žurnalistams sakė J. Stoltenbergas. – Rusijos režimas neteisėtai suėmė A. Navalną, žiauriai nuodijo ir iš esmės nuteisė jį mirties bausme, nes jis turėjo drąsos pasipriešinti [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui“.

J. Stoltenbergas pridūrė, kad geriausias būdas pagerbti A. Navalno atminimą būtų paremti Ukrainą jos kare prieš tebesitęsiančią Rusijos invaziją.

Kinijos reakciją į A. Navalno mirtį jis įvertino kaip dalį platesnio modelio, pagal kurį Rusijos sąjungininkė Kinija tyliai remia V. Putino karą prieš Ukrainą, ir pabrėžė, kad rezultatas turės pasaulinių pasekmių.

„Pekinas atidžiai stebi karą Ukrainoje. Ir tai, kas šiandien vyksta Ukrainoje, rytoj gali nutikti Azijoje. O kuo geriau V. Putinui seksis Ukrainoje, tuo didesnė tikimybė, kad [Kinijos] prezidentas Xi [Jinpingas] panaudos jėgą prieš Taivaną“, – sakė NATO vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Visa komunistu kinija ciulpia xi. Uz desimt metu kinija bus niekas

durniu laivas

lietuvoje antra para valdziazmogiai komentuoja fantazuoja nesustodami o nauseda nusprende navalnui ordina posmertno nusiusti

Todėl, kad gauna

pigią naftą iš mordoro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS