Kinijoje šimtai žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl įvesto karantino | Diena.lt

KINIJOJE ŠIMTAI ŽMONIŲ IŠĖJO Į GATVES PROTESTUOTI DĖL ĮVESTO KARANTINO

  • 1

Pietiniame Kinijos Guangdžou mieste prieš karantiną protestavę gyventojai susirėmė su policija, matyti internete paskelbtuose vaizdo įrašuose.

Tai reta šios šalies visuomenės pasipriešinimo kovos su COVID-19 priemonėms apraiška.

Protestas kilo dėl padidėjusio užsikrėtimo atvejų skaičiaus tame rajone pratęsus karantiną.

Nuo pirmadienio vakaro socialiniuose tinkluose platinamuose vaizdo įrašuose, kurių autentiškumą patvirtino naujienų agentūra AFP, matyti šimtai į gatves išėjusių žmonių pramoniniame Guangdžou didmiestyje.

Kai kurie iš jų griovė kordonus, turėjusius neleisti uždarytiems gyventojams išeiti iš namų.

Keli žmonės grūmėsi su pareigūnais, vilkėjusiais apsauginius kostiumus.

„Daugiau jokio testavimo“, – skandavo protestuotojai. Kai kurie jų svaidė į policiją įvairius daiktus.

Kitame vaizdo įraše matyti, kaip vyras bando perplaukti vandens kanalą, skiriantį uždarytą Haidžu rajoną nuo gretimos miesto dalies, praeiviams spėliojant, kad tai mėginimas ištrūkti iš izoliacijos.

Daugiau nei 1,8 mln. gyventojų turinčiame rajone užregistruojama didžioji dalis Guangdžou miesto COVID-19 atvejų.

Apie pirmą staigaus karantino įvedimą dešimtyse gyvenamųjų mikrorajonų pareigūnai paskelbė spalio pabaigoje.

Pirmadienį beveik dviejų trečdalių rajono teritorijos uždarymas buvo pratęstas iki trečiadienio vakaro.

Praėjusią savaitę miesto pareigūnai devyniuose rajonuose pradėjo privalomą masinį testavimą, nes vidutinis susirgimų skaičius viršijo 1 tūkst. per parą.

Daugiau nei 18 mln. gyventojų turinčiame didmiestyje antradienį pranešta apie beveik 2,3 tūkst. COVID19 atvejų, kurių dauguma yra besimptomiai.

Kinija yra vienintelė iš didžiųjų ekonomikų, besilaikanti strategijos visiškai netoleruoti COVID-19 ir naikinti atsirandančius ligos židinius, tačiau staigūs griežti apribojimai labai kenkia ekonomikai.

Vadovaujantis šia politika tūkstančiai gyventojų gali būti izoliuoti vos dėl vieno teigiamo atvejo jų gyvenamajame komplekse.

Tačiau daugybė su uždarymu susijusių skandalų, kai gyventojai skundėsi dėl netinkamų sąlygų, maisto trūkumo ir vėluojančios medicininės pagalbos, pakirto visuomenės pasitikėjimą šia politika.

Rugsėjį dešimtys žmonių išėjo į gatves pietinėje šalies dalyje esančiame technologijų centre Šenžene, pareigūnams paskelbus staigų karantiną dėl kelių COVID-19 atvejų.

Anksčiau šiais metais Šanchajuje – trečiame pasaulio mieste pagal gyventojų skaičių, kuriame gyvena daugiau kaip 25 mln. žmonių – varginanti izoliacija truko du mėnesius. Jos metu stigo maisto, buvo mirties atvejų dėl nesuteiktos medicininės pagalbos, vyko pavieniai protestai.

Penktadienį vyriausybė paskelbė šiek tiek sušvelninanti priemones – buvo sutrumpintas karantino laikas į šalį atvykstantiems keliautojams ir panaikintas reikalavimas nustatyti bei izoliuoti „antrinius artimus kontaktus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kodel psichai patenka i valdzia?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS