Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą | Diena.lt

KIRGIZIJOJE PROTESTUOTOJAI UŽĖMĖ VYRIAUSYBĖS RŪMUS, IŠLAISVINO KALINTĄ ESKPREZIDENTĄ

Kirgizijos sostinėje Biškeke praėjusi naktį protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus ir išlaisvino kalintą buvusį prezidentą, demonstracijoms prieš įtariamą balsų pirkimą per praėjusį savaitgalį vykusius parlamento rinkimus peraugus į smurtinius susirėmimus su milicija.

Opozicijos šalininkai praėjusį vakarą išėjo į sostinės gatves reikalauti, kad atsistatydintų prorusiškas prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas ir būtų surengti nauji rinkimai.

Per protestus vienas žmogus žuvo, dar 590 buvo sužeisti, antradienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija. Naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, mirė 30–35 metų vyras, patyręs sunkią galvos smegenų traumą.

Saugumo pajėgos panaudojo specialiąsias priemones, įskaitant kurtinamąsias granatas ir vandens patranką, siekdamos išsklaidyti protestuotojus, mėginusius prasiveržti pro pastato, kuriame įsikūrę šios buvusios sovietinės respublikos parlamentas ir prezidentūra, vartus.

Vėliau „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) paskelbtose nuotraukose matyti, kaip protestuotojai niekieno netrukdomi vaikšto po kompleksą.

Maždaug 2 tūkst. žmonių minia įsiveržė į netoliese esantį Nacionalinio saugumo komiteto pastatą, kur buvo kalinamas eksprezidentas Almazbekas Atambajevas.

Šiuos įvykius stebėjęs aktyvistas ir eksprezidento šalininkas Adilas Turdukovas pažymėjo, kad A. Atambajevas buvo išlaisvintas „nenaudojant jėgos ir jokių ginklų“ ir kad nacionalinio saugumo pareigūnai nemėgino sustabdyti protestuotojų.

„Jie pasidavė“, – sakė A. Turdukovas.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje medžiagoje matyti, kaip 64 metų A. Atambajevas išėjęs iš kalėjimo susitinka su šalininkais.  Buvęs šalies prezidentas birželį buvo nuteistas kalėti 11 metų dėl vieno nusikalstamo pasaulio autoriteto neteisėto paleidimo.

A. Atambajevas kadaise buvo artimas savo įpėdinio S. Žejenbekovo bendražygis, tačiau jiedu susipyko netrukus po to, kai 61 metų politikas laimėjo 2017-aisiais vykusius prezidento rinkimus.

Jie abu laikomi ištikimais Maskvos sąjungininkais. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai ėmėsi iniciatyvos sutaikyti S. Žejenbekovą ir A. Atambajevą, tačiau pastarojo suėmimo išvengti nepavyko.

Naktiniai susirėmimai

Triuškinamą pergalę sekmadienį vykusiuose rinkimuose iškovojusios dvi partijos palaiko dabartinį valstybės vadovą ir yra priešiškai nusistačiusios jo pirmtako atžvilgiu. Kitos politinės jėgos, atsisakančios pripažinti preliminarius rinkimų rezultatus, kaltina jas organizavus masinę balsų pirkimo kampaniją.

Pirmadienio susirėmimai įsiplieskė per pralaimėjusių partijų mitingą, kuris iš pradžių vyko taikiai. Milicija mėgino išvaikyti protestuotojus, kai šie  pirmadienio vakarą pirmą kartą pabandė įsiveržti į prezidentūrą.

RFE/RL tiesiogiai transliuotuose reportažuose iš įvykių vietos buvo matyti, kaip milicija sprogdino kurtinamąsias granatas, nesėkmingai bandydama atstumti demonstrantus, padegusius kelias šiukšliadėžes.

Opozicijos šalininkai paragino surengti naują balsavimą, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovaujamai tarptautinei stebėtojų misijai pirmadienį išreiškus susirūpinimą dėl „patikimų kaltinimų“ balsų pirkimu.

Negalutiniai rinkimų rezultatai rodo, kad S. Žejenbekovui artimos partijos „Birimdik“ („Vienybė“) ir „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“), pasisakančios už glaudesnę šalies integraciją į Maskvos vadovaujamą Eurazijos ekonominę sąjungą, drauge surinko maždaug pusę balsų.

„Birimdik“, kurios narys yra prezidento jaunesnysis brolis Asylbekas Žejenbekovas, pirmadienį pareiškė, jog neprieštarautų galimybei surengti pakartotinį balsavimą, tačiau tuo metu milicija jau nekontroliavo padėties gatvėse.

Anksčiau opozicinės partijos atsiribojo nuo pirmojo demonstrantų bandymo šturmuoti vyriausybės kompleksą. Partijos „Ata-Meken“ („Tėvynė“) narė Elvira Surabaldijeva naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos politinė jėga nesusijusi su šiais įvykiais, dėl kurių ji kaltino neįvardytus „provokatorius“.

Tačiau ji patikino, kad „Ata-Meken“ „iki galo palaikys žmones“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kirgizija toli, o Linkevičius kažkur dingo. Gal pabėgo į JAV ?

alio

Kur ziuri Linkevicius su Nauseda? Kur sankcijos Kirgizijai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS