Konge per protestus prieš prezidentą žuvo mažiausiai 26 žmonės | Diena.lt

KONGE PER PROTESTUS PRIEŠ PREZIDENTĄ ŽUVO MAŽIAUSIAI 26 ŽMONĖS

  • 0

Kongo Demokratinėje Respublikoje antradienį per didžiulius protestus prieš prezidentą Josephą Kabilą (Džozefą Kabilą) kilo susirėmimai, per kuriuos žuvo mažiausiai 26 žmonės, pranešė žmogaus teisių gynėjai.

Protestuotojai reikalavo, kad J.Kabila pasitrauktų, vidurnaktį pasibaigus jo kadencijai.

Kariuomenės ir policijos pajėgos šaudė tikromis kulkomis, todėl baiminamasi, kad galėjo žūti daugiau žmonių, nurodė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

HRW ekspertė Ida Sawyer (Aida Sojer) socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad žmonės buvo žudomi sostinėje Kinšasoje, pietiniame Lubumbašio mieste ir kitur.

Gyventojai HRW pasakojo, kad saugumo pareigūnai ėjo iš namo į namą ir areštavo daug jaunų žmonių.

Tuo tarpu protestuotojai padegė valdančiosios partijos būstinę Kinšasoje.

J.Kabila perėmė valdžią iš savo tėvo Laurent’o Desire'o Kabilos (Lorano Deziro Kabilos), kai šis 2001 metais buvo nužudytas.

Pagal konstituciją J.Kabila nebegali būti renkamas dar vienai kadencijai, tačiau teismas paskelbė nutartį, kad jis gali likti valdžioje iki bus surengti nauji rinkimai, o šie buvo atidėti neribotam laikui.

Rinkimai turėjo būti surengti lapkritį, tačiau valdančioji partija tvirtina, kad juos organizuoti reikia daugiau laiko – bent iki 2018-ųjų.

Didžiausios šalies opozicinės partijos lyderis Etienne'as Tshisekedi (Etjenas Šisekedis) paragino visuomenę taikiai priešintis, jo žodžiais, J.Kabilos vykdomam „valstybės perversmui“.

Pareiškime, kurį jis antradienį paskelbė „YouTube“, politikas prezidento veiksmus pavadino „išdavyste“ ir prašė Kongo DR piliečių bei tarptautinės bendruomenės nebepripažinti J.Kabilos įgaliojimų.

Politinės derybos tarp valdančiosios partijos ir opozicijos savaitgalį pateko į aklavietę. Tikimasi, kad jos bus pratęstos trečiadienį tarpininkaujant Katalikų Bažnyčiai.

Per derybas kol kas nepavyko pasiekti susitarimo dėl naujų rinkimų datos ir politinių kalinių paleidimo. Be šių pagrindinių reikalavimų opozicija dar nori, kad būtų panaikinti baudžiamieji kaltinimai opozicijos lyderiui Moise’ui Katumbi (Muazui Katumbiui).

Šis politikas pabėgo iš šalies, kai valdžia paskelbė apie planus surengti jo teismą. M.Katumbi šalininkai tvirtina, kad jam metami kaltinimai verbavus samdinius yra politiškai motyvuoti, nes jis buvo laikomas realiausiu pretendentu į prezidento postą.

Šalį apėmusi gili politinė krizė kelia nerimą dėl galimų didesnių neramumų. Nors šioje Centrinės Afrikos šalyje gausu gamtinių išteklių, ji išlieka viena skurdžiausių ir nestabiliausių pasaulio valstybių.

GALERIJA

  • Konge per protestus prieš prezidentą žuvo mažiausiai 26 žmonės
  • Konge per protestus prieš prezidentą žuvo mažiausiai 26 žmonės
  • Konge per protestus prieš prezidentą žuvo mažiausiai 26 žmonės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS