Kongo DR per kalėjimo užpuolimą žuvo 11 žmonių, pabėgo 900 kalinių | Diena.lt

KONGO DR PER KALĖJIMO UŽPUOLIMĄ ŽUVO 11 ŽMONIŲ, PABĖGO 900 KALINIŲ

  • 0

Neramiame Kongo Demokratinės Respublikos rytų regione nežinomiems užpuolikams atakavus kalėjimą, žuvo 11 žmonių ir pabėgo daugiau kaip 900 kalinių, pranešė vienas pareigūnas.

„Kangvaji kalėjimą Benyje 15 val. 30 min. (16 val. 30 min. Lietuvos laiku) atakavo užpuolikai, kurių tapatybė dar nežinoma“, – žurnalistams sakė Šiaurės Kivu provincijos gubernatorius Julienas Paluku (Žiuljenas Paluku).

„Per saugumo pajėgų ir užpuolikų susišaudymą pareigūnai (suskaičiavo) 11 žuvusiųjų, tarp jų – aštuonis saugumo pajėgų narius“, – sakė J.Paluku ir pridūrė: „Šiuo metu iš 966 kalinių kalėjime yra tik 30.“

Pasak gubernatoriaus, Benio teritorijoje ir gretimame Butembo mieste nuo 18 val. 30 min. (20 val. 30 min.) galioja komendanto valanda. „Tokiu laiku lauke gali būti tik policijos pareigūnai ir kariai“, – teigė jis.

Neramios Šiaurės Kivu provincijos šiaurėje įsikūrusį Benį jau nuo 2014 metų krečia smurtas. Per tą laiką žuvo apie 700 civilių; dauguma jų buvo negyvai užkapoti peiliais arba mačetėmis.

Šią sritį pastaruosius du dešimtmečius terorizuoja Jungtinės demokratinės pajėgos (ADF), kuriose dominuoja radikalūs Ugandos sukilėliai musulmonai. Iš pradžių jie siekė nuversti Ugandos prezidentą Yoweri Museveni (Joverį Musevenį).

Pranešama, kad kelios dešimtys įtariamų ADF narių sėdėjo Kangvaji kalėjime.

Dieną prieš šį išpuolį ADF užpuolė policijos nuovadą ir prokuratūrą Kongo DR sostinėje Kinšasoje. Užpuolikai nužudė vieną policininką ir sunkiai sužalojo dar keturis pareigūnus. Per pastarąsias tris savaites jie surengė ištisą virtinę panašių atakų.

Per pastarąjį mėnesį kaliniai jau dukart bėgo iš šios neramios vidurio Afrikos valstybės kalėjimų.

Gegužės 19-ąją iš Kasangulu kalėjimo, esančio apie 40 km į vakarus nuo Kinšasos, pabėgo kelios dešimtys kalinių.

Vos dviem dienomis anksčiau pagrindinį sostinės kalėjimą užpuolė separatistinės grupuotės „Bundu Dia Kongo“ (BDK) sukilėliai, kurie neigia Kinšasos valdžią ir nori įkurti „šešėlinę“ valstybę šalies vakaruose. Iš kalėjimo jie išvadavo savo lyderį ir dar 50 kalinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS