Koronaviruso paveiktam Teksasui smogė pirmasis šiemet uraganas | Diena.lt

KORONAVIRUSO PAVEIKTAM TEKSASUI SMOGĖ PIRMASIS ŠIEMET URAGANAS

  • 1

Koronaviruso paveiktai JAV Teksaso valstijai šeštadienį smogė pirmasis šiemet Atlanto vandenyno uraganas, atnešęs smarkų lietų, sukėlęs bangas ir gyvybei galimai pavojingų potvynių.

Pirmosios kategorijos uraganas atslinko lydimas maždaug 90 mylių per valandą (145 km per valandą) greičio vėjo ir 17 val. vietos laiku (sekmadienį pirmą valandą nakties Lietuvos laiku) pasiekė Padrės salą, pranešė JAV nacionalinis uraganų centas.

„Hanna“ turėtų atnešti stiprų lietų į dalį Teksaso pietinių rajonų ir Šiaurės Rytų Meksiką. Šie lietūs sukels gyvybei pavojingų staigių potvynių“ ir paskatins kai kurių upių išsiliejimą, perspėja meteorologai.

Apie nukentėjusiuosius ir padarytą žalą kol kas nepranešama. Giliau į žemyną keliaujanti audra susilpnėjo, nes vėjo greitis sumažėjo iki 80 mylių per valandą (beveik 129 km per valandą). Manoma, kad stichija, keliaudama žemynu, ir toliau silps.

Meteorologai perspėja apie „potencialiai gyvybei pavojingas bangas“, kurių aukštis kai kuriuose rajonuose gali siekti 1,8 metro. Prognozuojama, kad per pirmadienį Pietų Teksase ir Meksikoje iškris iki 45 cm lietaus.

„Mano administracija atidžiai stebi prieš Havajus siaučiantį uraganą „Douglas“ ir uraganą „Hanna“, kuris jau pasiekė Teksasą, – tviteryje parašė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). – Mes ir toliau glaudžiai bendradarbiaujame su abiem valstijomis. Klausykite savo nepaprastosios padėties valdymo pareigūnų, kad apsaugotumėte savo šeimą ir turtą!“

Skelbiama, kad, uraganui pasiekus žemę, kol kas padaryta nedaug žalos: kai kur užfiksuota izoliuotų potvynių bei elektros tiekimo sutrikimų.

Televizijos CBS užfiksuotuose vaizduose matyti namelių ant ratų parkas Korpus Kristi mieste, nusėtas nuolaužomis ir nuverstais medžiais. Taip pat padaryta žalos keliems pastatams. Tačiau kai kurie vairuotojai nepabūgo važiuoti apsemtais keliais, o vienas ekstremalas audros stebėtojas net ramiai stovėjo ant vėjo košiamos promenados ir fotografavo paplūdimį.

Vietos valdžios institucijos rengiasi ir galimiems tornadams kai kuriuose pajūrio rajonuose, skelbia vietos žiniasklaida.

„Hanna“ į Teksasą atslinko tuo metu, kai šioje valstijoje fiksuojamas didelis koronaviruso infekcijos atvejų skaičius. Čia jau įvestas privalomas nurodymas dėvėti kaukę, kad būtų sustabdytas viruso plitimas.

Uraganas saugumą pasiekė už maždaug 112 km į pietus nuo Korpus Kristi. Šis 325 tūkst. gyventojų turintis miestas yra vienas iš Teksaso valstijos koronaviruso židinių.

JAV šiuo metu yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi pasaulio šalis: čia užfiksuota jau maždaug 4,2 mln. užsikrėtimo atvejų.

Prognozuojama, kad „Hanna“ toliau judės pietine Teksaso dalimi bei per Meksikos šiaurės rytus.

Šeštadienį netoliese siautė dar dvi audros: Ramiajame vandenyne uraganas „Douglas“ siautė prie Havajų salų, o atogrąžų audra „Gonzalo“ Atlanto vandenyne siautė prie Priešvėjinių Antilų salų.

„Douglas“ vienu metu buvo galingas ketvirtos kategorijos uraganas, tačiau vėliau susilpnėjo iki pirmos kategorijos uragano su 145 km per valandą vėju.

GALERIJA

  • Koronaviruso paveiktam Teksasui smogė pirmasis šiemet uraganas
  • Koronaviruso paveiktam Teksasui smogė pirmasis šiemet uraganas
  • Koronaviruso paveiktam Teksasui smogė pirmasis šiemet uraganas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jankiams tai dievo bausmė už jų padarytas niekšybes visame pasaulyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS