Kremlius: į nelaisvę paimti JAV piliečiai padarė nusikaltimų | Diena.lt

KREMLIUS: Į NELAISVĘ PAIMTI JAV PILIEČIAI PADARĖ NUSIKALTIMŲ

  • 0

Ukrainoje į nelaisvę paimti du JAV piliečiai, kovoję Kyjivo pusėje, kėlė pavojų Rusijos kariams ir turėtų būti patraukti atsakomybėn už šiuos nusikaltimus, pirmadienį interviu televizijai NBC pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak televizijos, Kremlius per šį interviu pirmą kartą komentavo JAV kariuomenės veteranų Alexander'o Drueke'o (Aleksandro Driuko) ir Andy Huynho (Endžio Hvino) bylas.

„Jie yra samdiniai, dalyvavę neteisėtoje veikloje Ukrainos teritorijoje. Jie prisidėjo apšaudant ir bombarduojant mūsų karius. Jie kėlė pavojų jų gyvybei“, – interviu anglų kalba sakė D. Peskovas.

„Jie turėtų būti patraukti atsakomybėn už tuos nusikaltimus, kuriuos įvykdė, – pridūrė jis, remiantis pirmosiomis paviešintomis interviu ištraukomis. – Tie nusikaltimai turi būti ištirti.“

Paklaustas, kokius neteisėtus veiksmus atliko abu JAV piliečiai, D. Peskovas pripažino, kad konkretūs jų nusikaltimai dar nenustatyti. Vis tik rusų pareigūnas pabrėžė, kad šiems amerikiečiams nebus taikomos Ženevos konvencijos dėl elgesio su karo belaisviais.

„Jie nėra [Ukrainos] kariuomenėje, todėl jiems netaikytinos Ženevos konvencijos“, – pareiškė D. Peskovas.

Praėjusią savaitę Rusijos valstybinė televizija paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti A. Drueke'as ir A. Huynhas.

Aplinkybės, kuriomis jiedu buvo paimti į nelaisvę, nėra aiškios, taip pat nežinoma, kas konkrečiai juos laiko. D. Peskovas pirmadienį tepasakė, kad abu vyrus sulaikė „valdžios institucijos“.

Komentuodamas galimybę, kad amerikiečiams bus paskirta mirties bausmė, Rusijos prezidento atstovas spaudai pabrėžė: „Tai priklauso nuo tyrimo.“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareiškė nežinąs, kur yra A. Drueke'as ir A. Huynhas. Manoma, kad abudu buvo prisijungę prie kitų užsieniečių, savanoriškai tarnaujančių drauge su Ukrainos kariais.

JAV Valstybės departamentas šeštadienį patvirtino, kad amerikiečių pareigūnai matė abiejų į nelaisvę paimtų vyrų nuotraukas ir vaizdo įrašus.

„Atidžiai stebime situaciją ir šiuo sunkiu metu nuoširdžiai užjaučiame jų šeimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Departamento atstovas.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV piliečiai, paimti į nelaisvę, Dmitrijus Peskovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS