Kroatiją sukrėtė nėščios moters istorija: reikalauja užtikrinti moterų teisę į abortą ir sveikatą | Diena.lt

KROATIJĄ SUKRĖTĖ NĖŠČIOS MOTERS ISTORIJA: REIKALAUJA UŽTIKRINTI MOTERŲ TEISĘ Į ABORTĄ IR SVEIKATĄ

Kroatijoje ketvirtadienį tūkstančiai žmonių mitingavo prieš moterų sveikatos nepaisymą, pasipiktinę atveju, kai vienai moteriai buvo atsisakyta atlikti abortą, nors jos vaisius turėjo rimtų sveikatos problemų.

Demonstracijos su šūkiu „Užteks“ buvo surengtos kitą dieną po to, kai gydytojų komisija galiausiai leido tai moteriai atlikti nėštumo nutraukimo procedūrą, šalyje kilus pasipiktinimo bangai.

„Priversime sveikatos apsaugos sistemą gerbti moteris“, – sakė iškili Kroatijos moterų teisių aktyvistė Sanja Sarnavka, kreipdamasi į kelis tūkstančius žmonių, susirinkusių pagrindinėje sostinės Zagrebo aikštėje.

„Užteks, užteks!“ – skandavo demonstrantai. Kai kurie iš jų turėjo rožinius plakatus su užrašais „Užteks atsisakymų atlikti medicinines procedūras“, „Užteks klerikalizmo ginekologijos klinikose“, „Užteks kelti grėsmę moterų sveikatai“.

Mitingais siekta parodyti „solidarumą su visomis moterimis, kurių... teisės į sveikatą, garantuojamos Kroatijos įstatymais, (kasdien) pažeidžiamos“, sakė juos organizavusios teisių gynimo grupės.

Šioje Europos Sąjungos valstybėje, kurioje Bažnyčios palaikomi konservatoriai siekia apriboti teisę į abortą, ši procedūra yra teisėta iki 10 nėštumo savaitės.

Po šio termino abortas gali būti atliekamas, jei kyla rimtas pavojus motinos ar vaisiaus sveikatai, taip pat išprievartavimo ar incesto atvejais.

Tačiau galimybė nutraukti nėštumą vis labiau ribojama, augant religiniam spaudimui, kuris verčia gydytojus atsisakyti abortų, motyvuojant moraliniais sumetimais.

„Sistema mane nuvylė“

Balandį šeštą mėnesį nėščios Mirelos Čavajdos (Mirelos Čavaidos) dar negimusiam kūdikiui buvo diagnozuotas agresyvus smegenų navikas.

Pasak vietos žiniasklaidos, gydytojai 39 metų moteriai, kuri jau turi vieną vaiką, pasakė, kad vaisius arba mirs, arba gimęs turės rimtų apsigimimų.

Jie patarė M. Čavajdai ieškoti pagalbos kaimyninėje Slovėnijoje.

Keturios Zagrebo valstybinės ligoninės atsisakė nutraukti moters nėštumą nieko nepaaiškinusios arba nurodė, kad negali patvirtinti diagnozės arba neturi reikiamų sąlygų.

Tačiau atlikus vaisiaus smegenų magnetinio rezonanso tomografiją ir nustačius, kad jo būklė pablogėjo, trečiadienį gydytojų komisija nusprendė, kad abortas būtų pagrįstas tiek mediciniškai, tiek teisiškai.

Per mitingą Zagrebo pagrindinėje aikštėje buvo perskaitytas jaudinantis M. Čavajdos laiškas apie beveik mėnesį trukusias jos kančias.

„Jie mane nuvylė. Ir sistema, ir gydytojai, kuriais iki tol pasitikėjau“, – rašė moteris.

M. Čavajdos advokatė Vanja Jurič anksčiau ketvirtadienį išreiškė viltį, kad „jokiai kitai moteriai nereikės patirti tokių kančių, kokias išgyveno Mirela“.

2017 metais Kroatijos aukščiausios instancijos teismas atmetė Bažnyčios palaikomų konservatorių raginimus uždrausti abortus. Teismas nurodė parlamentui priimti naują įstatymą dėl abortų reglamentavimo, pabrėžęs, kad galiojantis įstatymas, priimtas praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje, yra pasenęs.

Šeštadienį Zagrebe vyks kasmetinės eitynės prieš abortus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS