Kuba prašo JAV padėti atstatyti gaisro nusiaubtą naftos bazę | Diena.lt

KUBA PRAŠO JAV PADĖTI ATSTATYTI GAISRO NUSIAUBTĄ NAFTOS BAZĘ

Kuba paprašė Jungtinių Valstijų pagalbos atstatant didelę naftos bazę, kurią anksčiau šį mėnesį nuniokojo didžiulis gaisras, pareikalavęs 16 žmonių gyvybių, penktadienį pranešė salos Užsienio reikalų ministerija.

Prašymas buvo pateiktas per trečiadienį vykusią abiejų šalių ekspertų vaizdo konferenciją, kurios metu buvo aptarti „galimi bendradarbiavimo būdai atstatant labiausiai nukentėjusias vietoves“, nurodė ministerija.

Gaisras Matansaso – 140 tūkst. gyventojų turinčio miesto, esančio už 100 km į rytus nuo Havanos – pakraštyje kilo rugpjūčio 5-osios vakarą, žaibui trenkus į vieną iš aštuonių bazės rezervuarų.

Per gaisrą, kurio metu taip pat buvo sužeisti 132 žmonės, įgriuvo keturios saugyklos, kurių kiekvienos talpa – 52 mln. litrų.

Visos 16-a gaisro aukų buvo su liepsnomis kovoję ugniagesiai.

Kubos atstovai trečiadienio susitikime teiravosi apie „pažangiausius metodus ir procedūras“, kuriuos taiko JAV aplinkos apsaugos agentūra, taip pat su naftos sektoriumi susijusios bendrovės ir kitos agentūros, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Anksčiau Jungtinės Valstijos teikė technines konsultacijas telefonu.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) taip pat pažadėjo padėti Hanavai atstatyti bazę.

Praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje pastatyta bazė labai svarbi Kubos energetikos sistemai. Jos naftotiekiais tiekiami degalai šalies elektrinėms, be to, ši bazė yra svarbus krovos ir logistikos centras paskirstant importuojamą neapdorotą naftą ir jos produktus.

Gaisras įsiplieskė kelios dienos po vyriausybės nurodymo apriboti elektros tiekimą sostinėje Havanoje.

Salai, kur energetikos tinklai yra pasenę ir nuolat juntamas degalų stygius, pastaruoju metu buvo sunku pagaminti pakankamai elektros energijos, padidėjus suvartojimui karštą vasarą.

Nuo gegužės valdžia kai kuriuose regionuose turėjo išjungti elektros tiekimą iki 12 valandų per parą. Kubos vidurio regionuose tai išprovokavo virtinę protestų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Klaipėdietis

52milijonai yra 52000 kūbinių metrų,o gramais būtų dar daugiau.

Cha

Liandzbirkos taip ir nesugeba nieko pasistatyt, susigriovę už dyką gautą is okupanto Ignaliną. Tik inkščia, kad Nordpoole elektra brangi, nebeišgyvens.... ...

Anonimas

Žino, kad čia amerikonų "žaibas", vardu Tomahawk. Taigi kreipėsi pagal adresą. Kas sugriovė, tas tegul ir atstato.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS