A. Kubilius: jeigu Ukrainai pavyks laimėti, atsivers galimybė ir demokratinei Baltarusijai | Diena.lt

A. KUBILIUS: JEIGU UKRAINAI PAVYKS LAIMĖTI, ATSIVERS GALIMYBĖ IR DEMOKRATINEI BALTARUSIJAI

  • 0

Prieš dvejus metus vykę rinkimai Baltarusijoje opozicijai atrodė kaip vilties pliūpsnis. Sviatlana Cichanouskaja rinkimų dieną tikėjo savo galimybėmis ir neslėpė šypsenos. Deja, viskas pasisuko įprasta linkme – paskelbus rezultatus Aliaksandras Lukašenka esą laimėjo surinkęs 80 proc. balsų, pasakojama LNK reportaže.

Gatves užplūdo tūkstančiai tuo nepatenkintų baltarusių, kuriuos žiauriais būdais vaikė pareigūnai. S. Cichanouskaja po poros dienų spruko į Lietuvą, tačiau protestai Baltarusijoje tęsėsi dar ne vieną mėnesį.

Jau dvejus metus Vilniuje apsistojusi S. Cichanouskaja neabejoja, kad ji yra tikroji Baltarusijos vadovė.

„Aš galiu dirbti, prisiėmiau šią atsakomybę. Šia atsakomybe noriu net noriu pasidalinti su tais, kurie pasiryžę dirbti petys petin kartu su manimi. Taip, aš save laikau nacionaline lydere“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

A. Lukašenkos Baltarusijos prezidentu toliau nelaiko ir Lietuvos politikai.

„Nėra legitimaus vadovo. A. Lukašenka – uzurpatorius. Moralinis vadovas yra S. Cichanouskaja, kuri gavo rinkėjų pasitikėjimą bei mandatą, bet nėra galimybių jį realizuoti tol, kol neįvyks skaidrūs, sąžiningi ir visas tarptautines normas atitinkantys rinkimai“, – sakė europarlamentaras Andrius Kubilius.

Politologai mano, kad vasario pabaigoje prasidėjęs karas Ukrainoje atėmė dalį dėmesio nuo Baltarusijos problemų. Tai su Rusijos pagalba leido stipriau įsitvirtinti A. Lukašenkos režimui.

„Tai yra globali kova už laisvę ir demokratiją, kova tarp laisvės ir nelaisvės, demokratijos ir autoritarizmo. Karas Ukrainoje nukreipia mūsų dėmesį, jį sukoncentruoja į Rusijos agresiją“, – teigė VU TSPMI politologas Vytis Jurkonis.

Prieš dvejus metus A. Lukašenkai ryžtingai skandavę „Išeik!“, baltarusiai dabar protestuoti gali tik tylomis. Šalyje veikia didžiulės represijos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Vidaus reikalų struktūra, omonas, KGB – visa tai buvo jo atrama, kurią jie iš lojalumo jam išlaikė. Nors buvo lūžinėjimų, bet jis sugebėjo tai sucementuoti. Tai stumtelėjo valstybę į represijų pusę“, – kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Politikos ekspertai per tuos dvejus metus pasigedo ir ryžtingesnių Vakarų veiksmų.

„Negalima leisti užpulti kaimyninę taikią valstybę. Yra gausybė tarptautinės teisės pažeidimų, kuriuos Baltarusija yra padariusi. Tai rodo Jungtinių tautų (JT) bei kitų tarptautinių organizacijų neįgalumą ir politinės valios stoką tuos principus ginti“, – sakė V. Jurkonis.

Pasak A. Kubiliaus, Ukrainos pergalė kare padėtų ir Baltarusijai nuversti diktatorių.

„Nėra alternatyvų. Imperinė Rusija kovoja praeities karą už savo imperinę praeitį, Ukraina kovoja karą už savo ateitį. Jeigu Ukrainai pavyks laimėti, atsivers galimybė ir demokratinei Baltarusijai“, – teigė A. Kubilius.

Vilniuje vykęs Baltarusijos opozicijos renginys neapsiėjo be problemų. Po Cichanouskos kalbos gavus pranešimą buvo įvestas planas „Skydas“. Pareigūnams, patikrinus patalpas, renginys tęsėsi toliau.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Lukašenka, cichanouskaja, demokratija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS